Rick van den Hurk begroet zijn nieuwe ploeggenoten.

Honkbal

Van den Hurk bij hoofdmacht Yakult Swallows

Van den Hurk bij hoofdmacht Yakult Swallows

Na drie weken bij het farm-team heeft Rick van den Hurk zich gisteren gevoegd bij de hoofdmacht van zijn nieuwe Japanse profclub Tokyo Yakult Swallows. De afgelopen weken bereidde de 35-jarige Nederlandse pitcher zich bij het tweede team voor op zijn terugkeer in de Nippon Professional Baseball (NPB).

Van den Hurk was gisteren voor de eerste keer aanwezig bij de training van de hoofdmacht van Yakult Swallows in het Jingu Stadium. Hij stelde zich daar in vloeiend Japans voor aan zijn nieuwe ploeggenoten. “Hallo iedereen. Ik ben Rick van den Hurk. Ik kom uit Nederland. 2021 Tokyo Yakult Swallows, laten we onze best doen!”, aldus Van den Hurk.

Het is de verwachting dat Van den Hurk op zaterdag 15 mei in de wedstrijd tegen Chunichi Dragons zijn rentree maakt op het hoogste niveau. De afgelopen zes seizoenen kwam hij in deze NPB uit voor Fukuoka SoftBank Hawks, waarmee hij vijf keer het kampioenschap veroverde. Van den Hurk won 42 wedstrijden, verloor er negentien en had voor Softbank Hawks een verdiende puntengemiddelde van 3.68. In 509 1/3 innings gooide Van den Hurk in Japan 543 strikeouts.

Quarantaine

Eerder dit jaar tekende Van den Hurk een eenjarig contract bij Tokyo Yakult Swallows, nadat hij na afloop van vorig seizoen free-agent was geworden. De Nederlandse pitcher keerde op 3 april terug in Japan, waar hij eerst twee weken in quarantaine moest.

Dinsdag 20 april maakte Van den Hurk voor het eerst zijn opwachting voor het tweede team van Yakuklt Swallows in de Eastern League, één van de twee competities in de Japanse Minor League. In de wedstrijd tegen Yokohama DeNa BayStars gooide hij als startend pitcher één inning. Hij kreeg vier tegenstanders tegenover zich in het slagperk, stond één honkslag toe en gooide één keer drie slag.

Hierna volgden nog wedstrijden op zondag 25 april (één inning), zaterdag 1 mei (4 1/3 innings) en zaterdag 8 mei. In dat laatste duel gooide hij als derde pitcher vanaf de vierde inning vier innings. Daarin kwam hij tot vijf strikeouts en stond hij alleen één honkslag toe. Van den Hurk kreeg slechts dertien tegenstanders tegenover zich. In zijn vier wedstrijden kwam Van den Hurk (4.05) in 13 1/3 innings tot twaalf keer drie slag en slechts één keer vier wijd.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal