SB Hoofdklasse

No-Hitter Lisa Hop; 2 HRs Maxime van Dalen

Foto: © Fred Versluis

No-Hitter Lisa Hop; 2 HRs Maxime van Dalen

Na de regenachtige tweede speelronde konden alle wedstrijden op Hemelvaartsdag volgens schema worden gespeeld. Dat resulteerde in de eerste overwinning van het seizoen voor Amsterdam Pirates, dat tot een 5-1 winst kwam tegen Roef! na het eerste duel met 3-7 te hebben verloren. Voor de regerend landskampioen was dit de eerste nederlaag. Olympia Haarlem bleef ongeslagen en kwam met 10-0 (4 innings) en 8-7 tweemaal tot winst tegen Onze Gezellen, dat nog puntloos is. Lisa Hop gooide in het eerste duel de eerste No-Hitter van het seizoen 2021. Ook de jonge ploeg van Hoofddorp Pioniers is nog zonder winst, want in Enschede werd met 15-2 en 9-2 verloren, beide keren via de mercy-rule. Quick Amersfoort won nipt met 1-0 van Sparks Haarlem, dat zich vervolgens herstelde en de tweede ontmoeting met 3-8 winnend afsloot, ondermeer op twee homeruns van Maxime van Dalen. Op zaterdag staan de volgende double-headers op het programma voor de softbalsters.

Olympia Haarlem vs. Onze Gezellen

Lisa Hop had een prima optreden in de eerste wedstrijd van Olympia Haarlem tegen Onze Gezellen. Maar hoewel de rechtshandige international geen honkslagen toestond en Olympia Haarlem uiteindelijk een overtuigende mercy-rule winst boekte, was het Onze Gezellen dat de kans kreeg de score te openen in de tweede inning. De ploeg kreeg toen vier opeenvolgende loopsters, maar wist niet tot scoren te komen. Nadat Babs de Jonge was begonnen met vier wijd volgde een vangbal. Hierna probeerde de Olympia-verdediging een voorgaande loopster uit te schakelen op klappen van Jessica Waasdorp en Amy Udink, maar beide keren lukte dat niet en bereikten de slagvrouwen het eerste honk met velderskeus. Op dat moment had de ploeg drie honken bezet met één uit. De verdediging was even later wel succesvol op een grounder van Masha Meloni, die resulteerde in een gedwongen nul op de plaat. Een strikeout eindigde de slagbeurt en drie loopsters bleven achter. Lisa Hop (vijf strikeouts) kreeg geen honkloopsters meer in het restant van het duel en gooide de eerste No-Hitter in haar loopbaan. Vorig seizoen werden er twee No-Hitters gegooid in wat toen de Golden League was. De laatste keer dat een werpster van Olympia Haarlem een No-Hitter gooide was op 25 mei 2019. Op die dag stond Ilona Andringa geen honkslagen toe aan Twins Oosterhout.

Aanvallend kwam Olympia Haarlem tot veertien honkslagen, alle negen speelsters sloegen er minimaal één. De thuisploeg opende de score met twee punten in de derde inning, die tot stand kwamen na een honkslag van Quilen Dirksz. Olympia bracht het verschil in de vierde inning op tien punten via een 8-run rally. Dat gebeurde op negen honkslagen, waaronder RBI-extra-basehits van Mariëlle Vleugels (2-run triple), Lisa Hop (RBI-double), Yindi Beekveldt (RBI-double) en Anna Prins (RBI-triple). De eindstand werd met twee uit bereikt op een walk-off single van Cindy van der Zanden.

In de tweede wedstrijd was veel meer spanning. Zowel het aantal honkslagen als het aantal gescoorde punten ontliep elkaar niet, maar verdedigend werd slordig gespeeld (Olympia zes fouten, OG drie). Uiteindelijk wist Olympia Haarlem met één punt verschil tot winst te komen. De ploeg moest wel een 1-4 achterstand wegwerken. Onze Gezellen opende met twee runs in de eerste inning op klappen van Babs de Jonge (infield-hit) en Karin Tuk (velderskeus/fout). Met een 1-2 stand nam OG wat meer afstand in de tweede slagbeurt na een tweehonkslag van Noa Armirotto en een honkslag van Ella Krommendijk. Maar Olympia kwam in de derde inning langszij door driemaal te scoren. Dat gebeurde niet alleen op een honkslag van Jessie van Aalst, maar ook na twee fouten in het outfield. In de vierde inning nam Olympia de leiding dankzij een homerun van Cindy van der Zanden. Een honkslag van Lisa Hop bezorgde Olympia Haarlem een 6-4 voorsprong, maar ook die was van korte duur. Dit keer was het Onze Gezellen dat de stand weer in evenwicht bracht in de vijfde inning. Toen was het all-time homerun-leader Karin Tuk die een 2-run homerun sloeg. Het scoreverloop ging in dit duel echt over en weer, want in de vijfde Olympia-slagbeurt kwam de thuisploeg weer tweemaal tot scoren. Dit keer op een opofferingsslag van Machteld Rector en een tweehonkslag van Brenda Beers. Met een 8-6 achterstand kreeg Onze Gezellen in de zevende inning nog drie honken bezet, maar wist slechts eenmaal te scoren. Dat gebeurde op een velderskeus-klap, waarna het duel werd afgesloten met een strikeout.

Amsterdam Pirates vs. Roef!

Roef! won het eerste duel met 3-7, maar de stand was 2-2 na vier innings. Pas in de laatste drie slagbeurten wist de landskampioen de wedstrijd te beslissen door vijfmaal te scoren. Het was een honkslag-rijke wedstrijd, want Roef! liet twaalf hits noteren en Amsterdam Pirates tien. Maar er waren ook zes veldfouten (Pirates 4, Roef! 2).

Roef! brak de gelijke stand in de vijfde inning toen Kelly Bezems scoorde op een honkslag van Ashley Razey. De ploeg uit Moergestel nam daarna meer afstand door tweemaal te scoren in de zesde slagbeurt na een tweehonkslag van Eva Versloot en een honkslag van Maudy Bezems. Een honkslag van Lisa de Vries plus een double-steal situatie in de zevende inning voerden de stand op naar 2-7. Pirates wist nog eenmaal tegen te scoren in de eigen zevende beurt.

In de tweede ontmoeting was Amsterdam Pirates de beste van de twee teams. Beide ploegen lieten zes honkslagen noteren, maar Roef! maakte vier veldfouten (resulterend in vier onverdiende punten), terwijl Pirates foutloos bleef. De thuisploeg sloeg gelijk in de eerste inning toe met drie punten. Pirates, dat dit seizoen onder leiding staat van de ervaren coach Jaap Braakman, opende de score op een honkslag van Rhowan Stuart, waarna een grounder van Jeske Meewisse het tweede punt opleverde. Het derde punt kwam tot stand toen een illegal pitch werd geconstateerd door de umpires en dat stelde Stuart in de gelegenheid te scoren. Rhowan Stuart was ook productief in de tweede inning, want toen werd op haar honkslag (met twee uit) tweemaal gescoord in een slagbeurt die met een fout begon.

Roef! wist alleen in de zesde inning tot scoren te komen. In de voorgaande inning kreeg de ploeg slechts één loopster in scoringspositie op werpster Sanne van der Putten, die een prima wedstrijd gooide. Dat was in de vijfde inning toen Kelly Bezems een tweehonkslag sloeg, maar achterbleef op het derde honk. In de zesde inning sloeg Maudy Bezems een honkslag en scoorde op een opofferingsslag van Ashley Razey. Maar daar bleef het bij voor de landskampioen. Vorig seizoen in hun rentree in de hoogste afdeling kwam Amsterdam Pirates tweemaal tot winst.

Quick Amersfoort vs. Sparks Haarlem

Soms is één punt genoeg voor de winst en dat was voor Quick Amersfoort het geval in de eerste wedstrijd tegen Sparks Haarlem. Dat ene punt kwam ook nog eens in de eerste slagbeurt tot stand, zodat er dus nog zes spannende innings volgden. Het was dan ook een pitching-duel tussen Eva Voortman (Quick) en Kirsten Scheele (Sparks). Beiden stonden maar drie honkslagen toe. Voortman schakelde twaalf slagvrouwen met drie slag uit, Scheel kwam tot negen strikeouts.

Het enige punt in de wedstrijd kwam tot stand met twee uit in de tweede helft van de eerste inning. Kirsten Scheele begon met twee strikeouts, maar raakte daarna Nicky Uytendaal met een worp. Zij scoorde even later op een driehonkslag van Laura Wissink. En daar bleef het bij. Quick Amersfoort kreeg nog loopsters in scoringspositie in de vierde en zesde inning, maar wist de minimale voorsprong niet uit te breiden. Sparks Haarlem kreeg alleen in de eerste en de zesde inning scoringskansen, maar werd door Eva Voortman in samenwerking met haar verdedigend van scoren afgehouden.

In de tweede wedstrijd was Sparks Haarlem een stuk productiever, hoewel de stand aanvankelijk op 2-2 stond na twee innings. Maar vanaf de derde beurt nam Sparks Haarlem meer afstand in het duel, waarin veel honkslagen werden genoteerd (Sparks 11, Quick 10). Sparks Haarlem nam de leiding via een driehonkslag van Riangela Flanegin in de eerste inning, waarna Bobbi Scheurkogel (3-uit-4) in de tweede inning scoorde na een wilde worp. Quick maakte de 0-2 achterstand ongedaan in de tweede helft van de tweede inning op klappen van Michelle Schuur (infield-hit) en Franka van Dijk (velderskeus). Twee velderskeus-situaties leverden Sparks twee punten op in de derde inning, waarna een homerun van Maxime van Dalen en een honkslag van Bobbi Scheurkogel de stand verder opvoerden in de vijfde beurt. Nog eens tweemaal werd gescoord in de zevende inning. Maxime van Dalen sloeg toen haar tweede homerun in het duel en een honkslag van Dervisa Mutic bracht de stand op 3-8. Op de eerste speeldag van het seizoen was het Mariëlle Vleugels die twee homeruns in één wedstrijd sloeg voor Olympia Haarlem tegen Amsterdam Pirates.

Tex Town Tigers vs. Hoofddorp Pioniers

In het eerste duel kwam Tex Town Tigers viermaal tot scoren in de eerste inning. Hoofddorp Pioniers wist die achterstand in de tweede slagbeurt te halveren, maar daar stonden weer vijf punten van TTT tegenover. En dat werd weer gevolgd door een 6-run rally in de derde inning op weg naar een mercy-rule winst in 3 1/2 inning. Lizzie Clarijs en Nadine Marinus sloegen drie punten binnen voor de thuisploeg., terwijl Dinet Oosting en Lindsey Meadows driemaal tot scoren kwamen.

Een RBI-double van Lindsey Meadows vormde de inleiding voor een 4-run rally in de eerste inning, waarin ook tweemaal werd gescoord op de enige veldfout van Pioniers en eenmaal op een honkslag van Nadine Marinus. Een tweehonkslag van Babette van den Esker en een honkslag van Jade Rijgersberg zorgden in de tweede inning voor de enige twee Hoofddorpse punten.

Een 2-run triple van Lizzie Clarijs vormde vervolgens het hoogtepunt in de 5-run rally van TTT in de tweede inning. In de rally van zes punten in de derde slagbeurt zorgden honkslagen van Annemiek Jansen, Dinet Oosting en Tess Remmers voor vier punten. De overige twee punten kwamen tot stand via een wilde worp en een velderskeus-situatie.

In de tweede wedstrijd kon het duel na 4 1/2 inning via de mercy-rule worden afgesloten, omdat toen een verschil van zeven punten was bereikt. Maar ook dit keer kwam Pioniers aanvankelijk terug. Met een 1-0 voorsprong scoorde Tex Town Tigers driemaal in de tweede inning, waarna Pioniers tweemaal scoorde in de derde inning. Ook nu bleef het daarbij. TTT scoorde weer in de eigen derde beurt en voerde de voorsprong in de vierde inning op met een rally van vier punten.

Record-international Britt Vonk scoorde het eerste punt in de eerste inning, waarna ze zelf twee punten binnensloeg met een tweehonkslag in de tweede inning. Een honkslag van Fleur Witvliet en een fout op een klap van Amy-Lynn Felix zorgden voor de twee Pioniers-punten in de derde inning. Nadat TTT in hun derde inning weer had gescoord op een grounder van Tess Remmers, volgde de 4-run rally in de vierde inning. Daarin werd tweemaal gescoord op een honkslag van Dinet Oosting, gevolgd door een RBI-double van Lindsey Meadows en een opofferingsslag van Nadine Marinus.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse