Feline Poot (rechts) met haar ploeggenoten van Florida SouthWestern State Buccaneers.

Internationaal

Nederlandse collegespeelsters naar finaletoernooi

Foto: © FSW/Linwood Ferguson

Nederlandse collegespeelsters naar finaletoernooi

De Nederlandse softbalsters gooien dit seizoen hoge ogen in de Amerikaanse collegecompetities. Vier speelsters plaatsten zich al voor de nationale finales later deze maand. Vier anderen hopen dat de komende dagen ook te doen. International Feline Poot werd bovendien uitgeroepen tot Suncoast Conference Player of the Year.

Dit seizoen zijn zo’n veertien Nederlandse speelsters actief in verschillende Amerikaanse collegecompetities. Derde honkvrouw Feline Poot is bezig aan haar tweede seizoen voor het Florida Southwestern State College. Vorig jaar kwam ze voor haar Amerikaanse team tot 29 hits (.446), waaronder zes homeruns. Dit jaar sloeg ze zelfs al 61 honkslagen (.409). Haar zeventien homeruns en 55 binnengeslagen punten waren het hoogste van haar team en zelfs de respectievelijk op twee en op drie na hoogste van de staat.

Bij Florida Southwestern State College speelt Poot samen met haar landgenotes Charlotte Drijvers en Sterre den Duijn. Drijvers kwam in haar tweede seizoen tot 32 honkslagen (.372) met twintig binnengeslagen punten. Sterre den Duijn debuteerde dit seizoen met 26 hits (.295) en 23 gescoorde punten.

Klasse apart

Met hun Florida SouthWestern State Buccaneers was het Nederlands drietal dit seizoen een klasse apart. Hun team won 44 van de 48 wedstrijden in de Division I-Suncoast Conference. Met vier overwinningen in vijf wedstrijden tijdens het FCSAA State/NJCAA District Softball Tournament plaatste de ploeg zich hierna voor het NJCAA National Tournament in Yuma (Arizona) dat van dinsdag 25 tot en met zaterdag 28 mei wordt gespeeld.

Tammie Lijbers na het winnen van het FCSAA State Softbal Championship.
Tammie Lijbers na het winnen van het FCSAA State Softbal Championship.

Ook Tammie Lijbers kwam uit tijdens dit FCSAA State/NJCAA District Softball Tournament. Zij speelt voor Chipola College, dat in 2019 het laatste NJCAA National Tournament won. De regerend kampioen bleef deze maand ongeslagen in het District Softball Tournament en zorgde daarmee voor de enige nederlaag van Florida SouthWestern State Buccaneers. De ploeg van Lijbers scoorde in dat duel vier runs in de zevende inning voor een 3-6 overwinning. Chipola College begint later deze maand aan haar zesde opeenvolgende NJCAA National Tournament. Drie keer eerder werd het kampioenschap veroverd. De laatste keer in 2019. Voor Florida Southwestern State College is het de vierde keer in de historie dat een team zich heeft geplaatst voor het NJCAA National Tournament.

Schoolrecord

Vier andere speelsters hopen zich in de komende dagen ook te plaatsen voor het landelijke finaletoernooi. Eén daarvan is Uchenna Jong Loy. De 22-jarige speelster uit Amsterdam is bezig aan haar derde seizoen bij Bossier Parish Community College. Ze speelde dit jaar 55 wedstrijden met maar liefst 82 honkslagen (.442). Ze sloeg bovendien 26 homeruns. Slechts één speelster in de NJCAA Division I sloeg tot dusver meer homeruns. Met haar 77 binnengeslagen punten is de de nummer zeven in de NJCAA.

Twee homeruns sloeg Jong Loy vorige week in de met 0-9 gewonnen wedstrijd tegen Northeast Texas Community College. Dat leverde de 44e seizoenszege op, waarmee het schoolrecord uit 2018 werd geëvenaard. BPCC is nu als de nummer één geplaatst voor het East Regional Tournament, dat van 14 tot en met 16 mei wordt gehouden op het Tyler’s Softball Field in Tyler (Texas).

No-hitter

Ook Margot van Eijl is met haar Indian Hills Community College dichtbij de nationale finales. De Nederlandse pitcher debuteerde dit seizoen voor Indian Hills en won maar liefst dertien van haar twintig wedstrijden. Ze verloor er één en kwam in 107 innings tot 146 keer drie slag. Momenteel staat Van Eijl op een verdiende puntengemiddelde van 3.86. Woensdag veroverde Indian Hills voor de zesde opeenvolgende keer het kampioenschap in het Region XI Tournament. Op zondag speelt de ploeg nu een best-of-three tegen Region XVI Champion Three Rivers Community College. Inzet is kwalificatie voor het NJCAA National Tournament.

Marijn Crouwel aan slag voor Odessa College.
Marijn Crouwel aan slag voor Odessa College.
Foto: © Odessa College

Vorige maand gooide Van Eijl een no-hitter in de vijf innings durende wedstrijd tegen Iowa Western Community College. Ze had een perfect game totdat haar ploeggenoot in de tweede helft van de vijfde inning een veldfout maakte, waarna Van Eijl zelf vier wijd gooide. Met een strikeout en een grondbal sloot ze hierna de wedstrijd af voor haar eerste college no-hitter. De Nederlandse pitcher had slechts 65 pitches nodig en gooide vijf keer drie slag.

Geplaatst

In Lubbock (Texas) proberen de komende dagen Isa Smit (Howard College) en Marijn Crouwel (Odessa College) zich tijdens het WJCAC Regional Tournament ook te plaatsen voor het NJCAA National Tournament. Crouwel is met haar team als tweede geplaatst. Voor Odessa College kwam ze dit seizoen tot een slaggemiddelde van .434, met zes homeruns en 49 binnengeslagen punten. Isa Smit (.397) won met Howard College het kampioenschap in de WJCAC Softball Conference. Ze speelde mee in 23 wedstrijden waarin ze zes homeruns sloeg en 29 runs scoorde. Howard College is tijdens het Regional Tournament zelfs als eerste geplaatst.

Andere Nederlandse speelsters in de Verenigde Staten dit seizoen waren Rose Mwaro (Crowder College), Esmee Toet en Isanthe Rouwenhorst (beide Tallahassee Community College), Julia Koorn (Arizona Western College), Nina Oomes (Gulf Coast State College), Damishah Charles (Morgen State University), Laura Axson (Daytona State College) en Kim en Bo Horsten (beiden Southeastern Illinois College).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Internationaal