John Polonius (Curaçao Neptunus) steelt het tweede honk. De aangooi op korte stop Duco Nuijten (Hoofddorp Pioniers) komt te laat.

HB Hoofdklasse

Pioniers dient Neptunus eerste nederlaag toe

Foto: © Robert Bos

Pioniers dient Neptunus eerste nederlaag toe

Na een stroeve seizoensstart, waarin Hoofddorp Pioniers zes van zijn eerste zeven wedstrijden verloor, heeft de ploeg van hoofdcoach Mervin Gario vanmiddag met 12-6 gewonnen van Curaçao Neptunus. Het was pas de eerste nederlaag van het seizoen voor de Rotterdamse ploeg. Daardoor liepen L&D Amsterdam en HCAW in op de koploper.

Curaçao Neptunus won zijn eerste acht wedstrijden, waarvan vier in zeven innings en één in acht innings. De Rotterdammers kregen in die duels slechts tien punten tegen. Maar vanmiddag moesten zij in de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers in één inning al elf runs toestaan.

Het waren de meeste punten die Neptunus in één slagbeurt tegen kreeg sinds de 2-19 nederlaag op 4 juli 2015 tegen eveneens Hoofddorp Pioniers. Op die dag scoorde de Hoofddorpse ploeg op negen hits zelfs dertien punten in vierde inning. Twee van dit hits werden toen geslagen door Quintin de Cuba, die vandaag speelde voor Curaçao Neptunus. Vandaag won Hoofddorp Pioniers met 12-6 door elf runs in de vierde inning. De twaalf Hoofddorpse runs in de hele wedstrijd waren de meeste tegenpunten voor Neptunus sinds de 0-13 nederlaag tegen HCAW op 30 augustus 2018. In de afgelopen tien seizoenen kreeg Neptunus slechts in veertien wedstrijden tien of meer punten tegen, waarvan vier keer in 2017. Bij Hoofddorp Pioniers maakte vanmiddag Koen van ’t Klooster, de zeventienjarige zoon van recordinternational Dirk van ’t Klooster, zijn debuut in de hoofdklasse.

Nummers twee L&D Amsterdam en drie HCAW verloren deze week niet en liepen daardoor twee punten in op de koploper. Met twee overwinningen op Quick Amersfoort is Twins Oosterhout deze week de top 4 binnengekomen. De derde ontmoeting tussen beide teams ging vandaag door de regen niet door en is nu verplaatst naar dinsdagavond.

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus

Zaterdag was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Curaçao Neptunus. In negen innings hielden de Rotterdammers hun tegenstander uit Hoofddorp van het scoren. Op het pitchen van de Arubaan Ryan Huntington bereikte pas in de vierde inning een speler van Curaçao Neptunus voor het eerst veilig de honken. Dat was wel meteen het moment waarop de thuisploeg het duel besliste. Hits van Stijn van der Meer, John Polonius, Roger Bernadina, Dudley Leonora en Benjamin Dille leverden drie punten op. Het bleven ook de enige punten van de wedstrijd. Starter Orlando Yntema (6-0-2-0 in zes innings) boekte zijn derde opeenvolgende winst als pitcher.

Vandaag kwam na acht wedstrijden een einde aan de ongeslagen status van Curaçao Neptunus. Hoofddorp Pioniers diende vandaag alle schade toe in de vierde inning. Net daarvoor was Curaçao Neptunus op een 1-4 voorsprong gekomen. Maar op het pitchen van Kaj Timmermans, Kevin Bakker en Elton Koeiman kreeg Pioniers maar liefst zestien spelers in het slagperk. Jaison Gijsbertha sloeg twee van de zeven hits van zijn ploeg in deze slagbeurt. Zes keer kreeg een speler van Hoofddorp Pioniers in de vierde inning vier wijd.

Curaçao Neptunus verkleinde het verschil na twee punten in de zevende inning nog wel, maar kon de eerste nederlaag van het seizoen niet meer voorkomen. Voor Hoofddorp Pioniers maakte in de zevende inning pitcher Koen van ’t Klooster zijn debuut in de hoofdklasse. De17-jarige zoon van recordinternational Dirk van ’t Klooster gaf zijn debuut meer glans met een strikeout voor ex-prof John Polonius. Van ’t Klooster (1-0-1-0) gooide vanaf de zevende inning 1 1/3 inning.

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 3-0 | boxscore
Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 12-6 | boxscore

DSS/Kinheim – L&D Amsterdam

Roelie Henrique slaat raak voor zijn eerste homerun van dit seizoen.
Roelie Henrique slaat raak voor zijn eerste homerun van dit seizoen.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

DSS/Kinheim, dat de derde speelronde nog begon als nummer 2, zakte terug tot de vijfde plaats met nu twee punten achterstand op Twins Oosterhout. De Haarlemse ploeg wist deze week geen enkele keer te winnen van het sterke L&D Amsterdam.
Solohomeruns van Denzel Richardson (eerste inning) en Roelie Henrique (vijfde inning) luisterden zaterdag de tweede overwinning op van L&D Amsterdam tegen DSS/Kinheim: 5-0. Voor de tweede opeenvolgende keer hielden de Amsterdammers hun Haarlemse tegenstander puntloos. Na de perfect game van Tom de Blok op donderdagmiddag leidden zaterdag pitchers Juan Carlos Sulbaran, Robyn Clara en Mike Groen hun team naar een shut-out.

Zondag kon DSS/Kinheim de Amsterdamse bezoekers zes innings lang bijhouden. Maar bij een 2-4 voorsprong diende L&D Amsterdam in de zevende inning de genadeklap toe. Na drie vrije lopen op rij sloegen Kenny Berkenbosch (tweehonkslag), Rashid Gerard en Jair van Borkulo met rake klappen elk twee ploeggenoten binnen. De zes runs werden in de negende inning gevolgd door nog eens vier punten voor de 3-14 eindstand. De slagploeg van L&D Amsterdam kwam tegen DSS/Kinheim tot zeventien honkslagen, waaronder zeven tweehonkslagen. Emilson Haswell sloeg twee tweepitters.

Bij L&D Amsterdam maakte vandaag Rob Cordemans voor het eerst dit seizoen zijn opwachting als pitcher. De 46-jarige veteraan begon daarmee aan zijn 28e seizoen in de hoofdklasse. Cordemans gooide één inning. De wedstrijd werd uitgegooid door Dorian Lippens, die vanmiddag op zijn beurt zijn debuut in de hoofdklasse maakte. De achttienjarige jeugdinternational gooide twee strikeouts in twee innings.

L&D Amsterdam – DSS/Kinheim: 5-0 | boxscore
DSS/Kinheim – L&D Amsterdam: 3-14 | boxscore

Silicon Storks – HCAW

Controleproblemen bij de pitchers bleken ook dit weekeinde de zwakte bij Silicon Storks. Vier pitchers gooiden zaterdag samen negen keer vier wijd, waaronder drie keer in de achtste inning. Daardoor konden met volle honken Rodney Daal en Linoy Croes de winnende punten van de wedstrijd binnenlopen. Silicon Storks had in de zesde inning een 2-0 achterstand omgebogen in een 2-3 voorsprong, maar keek na acht innings opnieuw tegen een achterstand aan: 5-3. Een rbi-single van Stephen Henson in de negende inning kon dat niet meer veranderen.

Pitcher Dennis Burgersdijk kwam vanmiddag voor HCAW nauwelijks in de problemen in de wedstrijd tegen Silicon Storks. Hij stond in zeven innings slechts vijf honkslagen en één punt toe. Bij een 1-1 gelijke stand liep HCAW vanaf de vierde inning uit naar de 1-12 winst. HCAW scoorde vier van zijn twaalf punten door een veldfout en drie door vier wijd met volle honken. Ook vandaag gooiden de pitchers van Silicon Storks weer veelvuldig vier wijd. De vijf pitchers kwamen in negen innings samen tot veertien keer vier wijd, waarmee het totaal na negen wedstrijden nu staat op negentig.

HCAW – Silicon Storks: 5-4 | boxscore
Silicon Storks – HCAW: 1-12 | boxscore

Twins Oosterhout -Quick Amersfoort

Twins Oosterhout opende de serie tegen Quick Amersfoort donderdagmiddag met een 6-9 overwinning. Zaterdag rekende de ploeg in eigen huis in 6 1/2 innings af met de honkballers uit Amersfoort. Shurman Marlin (5 uit 5) sloeg eerst een tweepunten homerun in de eerste inning en ramde in de zesde inning opnieuw de bal over de hekken. Ditmaal met volle honken. Met zijn vijf hits, waaronder één tweehonkslag sloeg hij maar liefst zeven punten binnen en leidde hij zaterdag zijn ploeg naar een overtuigende 16-4 zege.

Met de vijfde overwinning van dit seizoen is Twins Amersfoort de top 4 binnengekomen ten koste van DSS/Kinheim. Het verschil met de Haarlemse ploeg is slechts twee punten. Maar zo groot is ook het gat met nummer twee L&D Amsterdam.

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort: 16-4 (6 1/2 inning) | boxscore

Klassement na 3 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  09-16
2. L&D Amsterdam   08-12
3. HCAW        08-12
4. Twins Oosterhout  08-10
5. DSS/Kinheim    08-08
6. Hoofddorp Pioniers 08-04
7. Quick Amersfoort  08-02
8. Silicon Storks   09--02

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse