SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem en Sparks Haarlem delen koppositie

Foto: © Fred Versluis

Olympia Haarlem en Sparks Haarlem delen koppositie

Sinds het seizoen in de softbal hoofdklasse op 1 mei van start ging zijn er af en toe wonderlijke uitslagen geweest. Zo speelt regerend landskampioen Roef! wisselvallig en is het team van Onze Gezellen nog altijd puntloos. Dat laatste is opmerkelijk, omdat het OG-team uit vrijwel dezelfde groep speelsters bestaat die vorig jaar uitkwam voor Terrasvogels. Maar na het samengaan tussen de twee verenigingen wacht de ploeg nog altijd op de eerste overwinning. Zo trok Onze Gezellen afgelopen weekeinde op eigen veld tweemaal aan het kortste einde tegen Quick Amersfoort (1-3, 4-9). Roef! kwam (ook op eigen veld) tot een puntendeling tegen Tex Town Tigers. In 2019 veroverde de ploeg de kampioenstitel. Vorig seizoen deelde Roef! de koppositie met Sparks Haarlem toen het seizoen abrupt ten einde kwam en er uiteindelijk geen kampioen werd uitgeroepen. Dit seizoen is Roef! wisselvallig begonnen. Na de verrassende nederlaag van donderdag bij Amsterdam Pirates verloor Roef! dit keer het openingsduel tegen TTT ruim met 1-12. Vervolgens werd de tweede ontmoeting nipt met 1-0 winnend afgesloten. Olympia Haarlem en Sparks Haarlem beleven daarentegen een prima seizoenstart en delen de koppositie. Olympia won tweemaal ruim van het nog puntloze Hoofddorp Pioniers (0-13, 5-16) en Sparks was tweemaal te sterk voor Pirates (10-0, 8-5).

Stand: Olympia Haarlem 6-12, Sparks Haarlem 6-12, Tex Town Tigers 8-10, Quick Amersfoort 6-8, Roef! 6-8, Amsterdam Pirates 6-2, Hoofddorp Pioniers 6-0, Onze Gezellen 6-0.

Roef! vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers was in het openingsduel vanaf het begin goed op dreef en gunde Roef! nauwelijks scoringskansen. De Enschedese ploeg kwam tot twaalf honkslagen, terwijl de thuisploeg er slechts twee liet noteren op het werpen van Ginger de Weert, die zevenmaal drie slag gooide. Tex Town Tigers opende met drie punten in de eerste slagbeurt. Roef!-pitcher Marjolein Merkx kreeg de honken snel vol na honkslagen van Britt Vonk (stootslag), Annemiek Jansen en Dinet Oosting (stootslag). Vier wijd voor Lindsey Meadows leverde hierna het eerste punt op, waarna even later een honkslag van Nadine Marinus goed was voor nog eens twee runs. Roef! wist in de eigen eerste slagbeurt een punt terug te pakken toen Isa Los begon met een driehonkslag en met één uit scoorde op een honkslag van Kim Donkers. Maar daar bleef het bij, want Roef! kwam niet meer in scoringspositie.

Tex Town Tigers bleef daarentegen gewoon doorgaan met scoren. Na één punt in de tweede inning en twee in de derde kwam de ploeg tot een rally van zes punten in de vierde slagbeurt. Dat was het resultaat van wat problemen bij de Roef!-pitching. Nadat Annemiek Jansen was begonnen met een tweehonkslag nam Griet De Schrijvere de pitching met één uit over van Marjolein Merkx. In haar eerste optreden van het seizoen kreeg de Belgische de honken vol na geraakt werpster voor Lindsey Meadows en vier wijd voor Lizzie Clarijs. Een hiernavolgende vrije loop voor Nadine Marinus, een honkslag van Danielle ten Donkelaar en ook vier wijd voor Shaneequa Kock zorgden voor drie punten en een nieuwe werpsterswissel. Rookie Pascalle Morauw nam de taak over, maar haar eerste beweging leidde tot het afroepen van een illegal pitch en dus werd er opnieuw gescoord. Met twee uit verhoogde Britt Vonk de voorsprong met een 2-run triple naar 12-1. Even later werd het duel via de mercy-regel afgesloten.

De tweede wedstrijd was een stuk spannender. Bovendien werd het enige door Roef! gescoorde punt al in de eerste inning gescoord, zodat de verdediging zes innings lang moest voorkomen dat deze minimale voorsprong ongedaan gemaakt zou worden. En dat lukte. Tex Town Tigers kwam in de eerste helft van de eerste inning gelijk in scoringspositie, maar Annemiek Jansen bleef achter op het derde honk. Roef! scoorde daarna wat het enige punt zou blijven in de eigen eerste slagbeurt. Met één uit sloeg Lisa de Vries een tweehonkslag en Kim Donkers een honkslag. Toen daar een fout in het outfield op volgde kon De Vries scoren.

In de hiernavolgende slagbeurten liet Tex Town Tigers loopsters achter in scoringspositie in de tweede en de zesde inning en in de vijfde slagbeurt stond de snelle Britt Vonk op het eerste honk. Maar zowel de vijfde als de zesde inning werden afgesloten met prima verdedigend werk van tweede honkvrouw Onaisha Franka en eerste honkvrouw Kim Donkers, die beiden een line drive vingen. Roef! kwam dicht bij een tweede punt in de tweede inning, maar liet toen loopsters achter op het tweede en derde honk. In de vijfde inning bleef ook een loopster achter in scoringspositie.

De wedstrijd eindigde spectaculair. Met één uit in de eerste helft van de zevende inning sloeg Tess Remmers een honkslag, waarna haar pinch-runner Puk de Groot het derde honk bereikte na een honkslag van Britt Vonk. TTT was zodoende maar een paar meter af van de gelijkmaker. Die leek ook aanstaande toen Annemiek Jansen werd uitgevangen door midveldster Isa Los. De Groot vertrok vanaf het derde honk, maar er volgde een prima aangooi van Los naar catcher Ashley Razey die vervolgens de naderende loopster tikte. Home Plate Umpire Geert-Steven Gruppelaar gaf het uit-signaal en dat betekende het einde van de wedstrijd.

Bij Roef! waren in deze double-header, naast de rentree van Griet De Schrijvere, nog twee bekende gezichten te zien, want ook Eva Therou-van Knegsel en Gini Ketelaars keerden terug in pak. Afgelopen donderdag maakte ook Charlotte Haen haar comeback in het team.

Onze Gezellen vs. Quick Amersfoort

Het thuisspelende Onze Gezellen had in deze double-header weer de beschikking over de inbreng van de Duitse speelsters Katharina Szalay en Hannah Held. Vanwege de geldende reisbeperkingen konden zij eerder niet meespelen. Maar hoewel Onze Gezellen hierdoor weer wat sterker was stond de ploeg toch weer met lege handen tegen Quick Amersfoort.

In de eerste inning van het eerste duel opende Onze Gezellen de score toen Noa Armirotto met twee uit scoorde, nadat een fout volgde op een honkslag van Karin Tuk. De thuisploeg wist in het restant van de wedstrijd niet meer tot scoren te komen. Ook niet in de derde inning toen er drie loopsters op de honken stonden met slechts één uit, want werpster Richelle van Gennip sloot toen af met twee strikeouts.

Quick Amersfoort draaide het duel in de vierde inning om door driemaal te scoren op startende werpster Lisa Meyering. Met één uit en Nicky Uytendaal (honkslag), Eva Voortman (vier wijd) en Puck van der Kolk (velderskeus/fout) op de honken werd de gelijkmaker gescoord na vier wijd voor Laura Arp. Die maakte twee dagen eerder haar rentree in de hoogste afdeling toen ze voor het eerst dit seizoen in actie kwam voor Quick. De outfieldster speelde in 2014 voor het laatst in de hoofdklasse toen ze speelde voor UVV. Een klap van Lizzy Uytendaal resulteerde in een gedwongen nul op de plaat, maar daarna sloeg Michelle Schuur met een honkslag twee punten binnen. Genoeg voor de winst.

In de tweede wedstrijd besliste Quick de uitslag ook in de vierde slagbeurt. Met een 0-1 voorsprong kwam Quick toen tot een 4-run rally en dat bleek bepalend. Onze Gezellen wist wel drie punten terug te pakken in de vijfde inning, maar daar stonden weer vier Quick-punten tegenover in de zesde slagbeurt. Quick liet twaalf honkslagen noteren, waaronder drie van Nicky Uytendaal en Eva Voortman.

Een 2-run double van Franka van Dijk en een RBI-single van Eva Voortman vormden de hoogtepunten in de vierde inning. Lizzy Uytendaal en Puck van der Kolk (2-run double) sloegen puntscorende honkslagen in de rally in de zesde inning. In de vierde ining bracht Onze Gezellen een 0-5 achterstand terug naar 3-5 na een fout en een 2-run double van Jessica Waasdorp, maar de ploeg kon het duel niet in eigen voordeel omdraaien.

Hoofddorp Pioniers vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem kon beide wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers voortijdig afsluiten vanwege het opgebouwde puntenverschil. In de double-header scoorde de ploeg 29 punten.

In het openingsduel stond Olympia met 0-5 voor toen het tot een 8-run rally kwam in de vierde inning. Toch sloeg de ploeg maar zeven honkslagen. Maar drie veldfouten en acht vrije lopen zorgden voor extra honkloopsters. Anna Prins en Brenda Beers zorgden in de vierde inning voor de aanvallende hoogtepunten in dit duel. Internationals Brenda Beers, Cindy van der Zanden en Jessie van Aalst begonnen de inning met vier, waarna ze alledrie scoorden toen Prins de bal het rechtsveld indreunde voor een 3-run, baseclearing triple. Even later scoorde ze zelf na een tweehonkslag van Lisa Hop. Met twee uit en Michelle van der Meer (vier wijd) op het honk was het Brenda Beers die in haar tweede slagbeurt in deze inning goed contact maakte, want de door haar geslagen bal kwam in diep linksveld terecht. De snelle Beers rende over de honken en kwam tot een 2-run, inside-the-park-homerun.

In de tweede wedstrijd produceerde Olympia Haarlem ook een rally van acht punten, dit keer in de derde slagbeurt. Dat gebeurde met een 0-6 voorsprong. Met een 0-14 achterstand wist Pioniers viermaal tot scoren te komen in de eigen derde inning, maar kon een nieuwe mercy-rule nederlaag niet voorkomen. Cindy van der Zanden en Julia van der Meer sloegen drie honkslagen (allebei met twee triples) en hadden drie binnengeslagen punten voor Olympia. Van der Zanden scoorde tweemaal, Van der Meer driemaal.

De 4-run rally van Pioniers in de derde inning kwam ondermeer tot stand op een wilde worp, een puntscorende honkslag van Fleur Witvliet en een 2-run single van Merel de Groot.

Sparks Haarlem vs. Amsterdam Pirates

Sparks Haarlem had in de eerste wedstrijd genoeg aan 3 1/2 inning tegen Amsterdam Pirates. De thuisploeg kwam in de eerste twee innings tienmaal tot scoren en produceerde twaalf honkslagen. Drie daarvan kwamen op naam van Bobbi Scheurkogel en Riangela Flanegin sloeg een homerun. De 2-run homerun vormde samen met een 2-run single van Ismay Poot het hoogtepunt van een 7-run rally in de tweede inning. Pirates kwam niet verder dan één honkslag op het werpen van Kirsten Scheele. Die kwam al gelijk in de eerste inning in de boeken, want Stacy Groot opende met een infield-hit. Zij bleef de enige honkloopster voor de hoofdstedelijke ploeg.

De tweede wedstrijd gaf een heel ander beeld, want toen was het Amsterdam Pirates dat aanvankelijk het heft in handen nam. De ploeg kwam snel tot scoren en stond halverwege de vierde inning met 0-4 voor. Een tweehonkslag van Rhowan Stuart, een opofferingsslag van Resa ter Heegde en een honkslag van Isabelle Markies leverden drie punten op in de eerste inning. Een honkslag van Stacy Groot zorgde een inning later voor het vierde punt. Maar in de tweede helft van de vierde inning bracht Sparks Haarlem de stand weer in evenwicht, dankzij een 2-run triple van Maxime van Dalen en een 2-run homerun van Lorraine Kieft.

Pirates hernam de leiding in de vijfde inning na een tweehonkslag van Sietske Drijvers, maar dit keer antwoordde Sparks met twee punten. Suka Van Gurp en Kimberly Jones begonnen de slagbeurt voor Sparks met een honkslag. Even later scoorde Van Gurp de gelijkmaker na een honkslag van Bobbie Scheurkogel. Dat bracht Jones naar het derde honk en zij scoorde het leidende punt op een bijzondere manier. Volgende slagvrouw Riangela Flanegin sloeg een line drive, die werd gevangen door korte stop Sanne van der Putten. Maar nadat de vangbal was gemaakt vertrok Jones en wist op tijd te scoren om Sparks op voorsprong te zetten. RBI-doubles van Suka Van Gurp en Bobbi Scheurkogel zorgden in de zesde inning voor nog eens twee insurance runs.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse