Shakir Albert in actie tijdens Spring Training van Los Angeles Dodgers.

Honkbal

Koninkrijk-spelers van start in Italië

Foto: © Freek Bouw

Koninkrijk-spelers van start in Italië

Eerder deze maand ging de Italiaanse Serie A van start voor de eerste vijf clubs. De overige teams beginnen dit weekeinde aan hun nieuwe seizoen. De sterkste Italiaanse competitie bestaat dit seizoen uit maar liefst 33 teams. In ieder geval vijf van die clubs hebben voor het nieuwe seizoen de beschikking over een speler uit het Nederlands Koninkrijk.

De vernieuwde Italiaanse Serie A is dit jaar opgedeeld in acht verschillende poules. De winnaars van elke poule spelen verder om de landstitel, terwijl de overige 25 teams om lijfsbehoud op het hoogste niveau spelen. Vijf teams degraderen naar de Italiaanse Serie B. Het seizoen wordt onderbroken voor de European Champions Cup, dat van 13 tot en met 17 juli wordt gespeeld in het Tsjechische Ostrava. Aan dat toernooi nemen namens Italië titelverdediger Fortitudo Bologna en Parma deel.

In de Italiaanse competitie komen dit jaar verschillende spelers uit het Nederlands Koninkrijk uit. Godo maakte gisteren de komst bekend van voormalig profhonkballer Shakir Albert. De 24-jarige buitenvelder uit Curaçao stond tussen 2014 en 2017 vier seizoenen onder contract van Los Angeles Dodgers. Bij deze proforganisatie bereikte de buitenvelder het Class A-team Great Lakes Loons. Afgelopen jaar speelde Albert op Curaçao voor Sta. Rosa Indians. Met acht hits (.320) en acht punten hielp hij zijn ploeg in de finale naar het kampioenschap.

Europese debuut

Albert volgt hiermee het voorbeeld van een  aantal andere spelers uit het Nederlands Koninkrijk. Zo maakte eerder San Marino al de komst bekend van de Arubaanse buitenvelder Jiandido Tromp, die net als Albert in Italië zijn Europese debuut gaat maken.

De 27-jarige Arubaanse buitenvelder debuteerde in 2012 als prof en speelde zeven seizoenen in de organisatie van Philadelphia Phillies. Hij reikte bij deze club tot het Triple A-team en kwam in totaal in 641 profwedstrijden tot een slaggemiddelde van .248. De oudere broer van Major Leaguer Chadwick Tromp speelde bovendien in 2018 vijf wedstrijden mee in de hoofdmacht van Philadelphia Phillies tijdens Spring Training. In 2019 kwam Tromp voor Ottawa Champions uit in de onafhankelijke Can-Am League.

Tweede avontuur

Gillian Wernet, die de afgelopen twee seizoenen kortstondig in de hoofdklasse speelde voor HCAW en Quick Amersfoort, gaat ook zijn geluk beproeven in Italië. Hij heeft een overeenkomst afgesloten met Macerata Angels. Wernet stond tussen 2016 en 2019 onder contract van Baltimore Orioles. Voor deze organisatie kwam hij niet verder dan de Rookie League. Wernet was bovendien één van de pitchers van Oranje tijdens het U23 wereldkampioenschap van 2018 en het U23 Eurpoees kampioenschap van 2019

Enrique Hatma, die in 2017 voor het Koninkrijksteam speelde op het U18 wereldkampioenschap, begint op zijn beurt aan zijn tweede avontuur in Italië. De Curaçaose catcher kwam eerder uit voor Piacenza (2018) en Pianoro (2019) in de Italiaanse Serie A2. Dit jaar debuteert hij op het hoogste niveau voor Paternò Red Sox.

No-hitter

Voor Milano Baseball 1946 debuteert Bryan Biegel in de Italiaanse Serie A. Hij werd vorige week aan de selectie van Milano Baseball 1946 toegevoegd. Biegel speelde vorig jaar op Curaçao voor WildCats, waar hij in de reguliere competitie met voormalig Major Leaguer Jair Jurrjens en Richard Moesker en gecombineerde no-hitter gooide. In 2016 speelde de 22-jarige honkballer van Curaçao als buitenvelder zeventien wedstrijden voor Miami Marlins in de Dominicaanse zomercompetitie.

Bij regerend kampioen Bologna de Arubaanse spelers Ray-Patrick Didder, Eugene Helder en Randolph Oduber en de Curaçaose pitcher Wendell Floranus op het zeer uitgebreide roster. De drie Arubanen wonnen met de Italiaanse club vorig jaar het kampioenschap. Oduber maakt op dit moment echter deel uit van de hoofdklasseselectie van Hoofddorp Pioniers. Didder speelt in de Amerikaanse Minor Leagues voor het Double A-team Rocket City Trash Pandas. Floranus tekende eind maart een contract voor Tigres de Quintana Roo, dat uitkomt in de sterkste Mexicaanse profcompetitie. En Helder gaat op zijn beurt spelen voor het Tsjechische Draci Brno.

Poule A: Parma, Grizzlies Torino, Settimo, Milano 1946.
Poule B: Senago, Bollate, Brescia, Cagliari.
Poule C: Collecchio, Crocetta, Sala Baganza, Oltretorrente, Modena.
Poule D: Fortitudo Bologna, Verona, Bolzano, Castelfranco.
Poule E: Macerata, Bologna Athletics, New Rimini, Rovigo.
Poule F: Godo, Cervignano, New Black Panthers, Longbridge.
Poule G: San Marino, Lancers, Fiorentina, Jolly Roger Grosseto.
Poule H: Nettuno 1945, Montefiascone, Academy of Nettuno, Paternò Red Sox.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal