Kenley Jansen is bezig aan zijn twaalfde seizoen in de Major League.

Honkbal

Nieuwe mijlpaal voor pitcher Kenley Jansen

Nieuwe mijlpaal voor pitcher Kenley Jansen

De Curaçaose pitcher Kenley Jansen heeft gisteravond een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn carrière. De 33-jarige closer, die in 2017 met het Nederlands Koninkrijksteam speelde op de World Baseball Classic, boekte gisteravond zijn 321e save uit zijn carrière. Daarmee passeerde Jansen Hall of Famer Dennis Eckersley op de ranglijst van meeste saves voor één club. Alleen Mariano Rivera (New York Yankees) en Trevor Hoffman behaalden meer saves bij één club.

Kenley Jansen kwam gisteravond in de negende inning van de wedstrijd tegen Arizona Diamondbacks op de heuvel. Hij gooide twee strikeouts voordat een grondbal een einde maakte aan de wedstrijd. Het was al de negende save voor Jansen dit seizoen en de 321e uit zijn carrière. Met die prestatie passeerde Jansen in het klassement Hall of Famer Dennis Eckersley. Hij kwam tussen 1987 en 1995 tot 320 saves voor Oakland Athletics. Jansen heeft in het klassement nu alleen Mariano Rivera en Trevor Hoffman nog voor zich.

De kans dat Jansen in het klassement met meeste saves voor één club nog verder gaat stijgen, is niet groot. Rivera leidt het klassement met maar liefst 652 saves voor New York Yankees. Hoffman behaalde 552 van zijn 601 saves voor San Diego Padres. Het tweetal leidt ook het klassement van totaal aantal saves. In dat klassement is Jansen met zijn 321e save op een gedeelde twintigste plaats gekomen met Jose Mesa, die in 2007 na negentien seizoenen in de Majors een punt zette achter zijn spelersloopbaan. De closer van Curaçao heeft de mogelijkheid om dit seizoen nog in de top 15 te komen.

Kritiek

De afgelopen drie jaren worstelde Jansen met zijn vorm. Dat zorgde er uiteindelijk zelfs voor dat zijn rol als closer tijdens de Play-Offs vorig jaar werden overgenomen door Julio Urias. Na de kritiek van vorig jaar bleef de closer afgelopen winter in Los Angeles en veranderde hij zijn voorbereiding op het seizoen. Met succes. De 33-jarige Curaçaose pitcher heeft zijn topvorm terug. Hij haalde dit seizoen voor het eerst sinds 2017 al snelheden van 156 kilometer per uur.

Jansen is bezig aan zijn twaalfde seizoen in de Major League. Hij speelde daarin 649 wedstrijden met een verdiende puntengemiddelde van 2.36. Hij kwam bovendien tot 957 strikeouts in bijna 655 innings. Met zijn negende save van gisteravond verlaagde Jansen zijn verdiende puntengemiddelde van dit seizoen tot 1.45.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal