Derde honkman Juremi Profar in actie na een driehonkslag van Gilberto Celestino (Dominicaanse Republiek) tijdens de Premier12 in Mexico.

Honkbal

Olympisch kwalificatietoernooi verplaatst naar Mexico

Foto: © WBSC

Olympisch kwalificatietoernooi verplaatst naar Mexico

Het Nederlands Koninkrijksteam reist komende maand voor het Olympisch kwalificatietoernooi niet af naar Taiwan, maar naar Mexico. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag de verplaatsing van het toernooi bevestigd. In welke steden de wedstrijden plaatsvinden, maakt de WBSC op een later moment bekend.

De WBSC moest gisteren op zoek naar een nieuwe speellocatie voor het Olympisch kwalificatietoernooi vanwege verscherpte maatregelen in Taiwan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Tussen 14 maart en 21 april had Taiwan slechts 28 besmettingen. Maar sinds 21 april loopt het aantal besmettingen in snel tempo op. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met een medewerker uit de wasserij van een ziekenhuis. Hij heeft drie dagen doorgewerkt zonder dat hij wist dat hij besmet was. In die tijd werden zo’n 10.000 mensen in het ziekenhuis blootgesteld aan het virus. De man zelf is eind april overleden.

In het land is nu een gedeeltelijke lockdown ingesteld. Zo is bijvoorbeeld de profcompetitie van de Chinese Professional Baseball League (CPBL) tot nader bericht stilgelegd. Ook heeft de Taiwanese gezondheidsdienst CDC besloten tot 18 juni de grenzen te sluiten. In Taiwan was al langer kritiek omdat het vaccineren van inwoners maar moeizaam op gang komt.

Mexico

Door de reisrestrictie is het nu niet mogelijk voor de deelnemers aan het OKT om naar Taiwan af te reizen. Het kwalificatietoernooi wordt gespeeld van woensdag 16 tot en met zondag 20 juni. De wedstrijden worden daarom verplaatst naar Mexico, dat zich bij de WBSC als gastheer heeft aangeboden. Het Nederlands Koninkrijksteam heeft weinig goede herinneringen aan Mexico. In 2019 nam Oranje in dat land deel aan de Premier12. In Guadalajara verloor het Koninkrijksteam op rij van de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en Mexico. Daarmee eindigde Oranje op een gedeelde tiende en laatste plaats.

Overigens gaat Mexico wel erger gebukt onder het coronavirus dan Taiwan. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft Taiwan 2.825 coronagevallen gemeld met slechts vijftien doden. Mexico had vandaag tweeduizend nieuwe coronagevallen en 104 nieuwe doden. Daarmee liep het totale aantal op tot 2.387.512. Mexico is met 220.850 coronadoden zelfs één van de zwaarstgetroffen landen. Alleen de Verenigde Staten, Brazilië en India hebben meer coronadoden geregistreerd.

Amerikaanse kwalificatietoernooi

Mexico zelf is al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Mexico plaatste zich tijdens de Premier12 in 2019 voor de Zomer Spelen. In de strijd om het brons won Mexico in tien innings met 3-2 van Verenigde Staten. Daarmee werd Team USA veroordeeld tot het Amerikaanse kwalificatietoernooi, dat van 31 mei tot en met 5 juni wordt gehouden in West Palm Beach en St. Lucie County (Florida). De toernooiwinnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen.

De nummers twee en drie van het Amerikaanse kwalificatietoernooi reizen af naar Mexico voor deelname aan het laatste Olympisch kwalificatietoernooi. Het Nederlands Koninkrijksteam, Australië en Taiwan hebben zich al voor dit toernooi geplaatst. China trok zich pasgeleden terug.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal