Marjolein Merkx was één van de pitchers voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK dames 2021

Overtuigende oefenwinst voor Koninkrijksteam

Overtuigende oefenwinst voor Koninkrijksteam

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft vanavond met 15-2 overtuigend gewonnen van een All Star-selectie uit de Nederlandse hoofdklasse. Op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort sloeg Oranje hard toe. Maxime van Dalen en Britt Vonk sloegen homeruns.

De oefenwedstrijd van vanavond maakte onderdeel uit van de voorbereiding van het Nederlands Koninkrijksteam op het Europees kampioenschap, dat van 27 juni tot en met 3 juli wordt gespeeld in de Italiaanse Friuli Venezia-Giulia regio. Inzet van dat EK is onder meer een ticket voor de Wereldspelen in 2022.

Eerder deze maand speelde Oranje al een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Ook komende maand zijn de Duitse softbalsters voor een oefenwedstrijd nog een keer de tegenstanders van het Koninkrijksteam. Verder wacht nog een trainingskamp en een tweede oefenduel tegen de Hoofdklasse All Stars.

Versterking

Die All Star-selectie stond vanavond onder leiding van onder andere coaches Jeroen Swers en Peter van Dalen. Zij hadden onder meer de beschikking over Sparks Haarlem-speelsters Lorraine Kieft, Ismay Poot en Nina Oomes, Nadine Marinus en Aafje van Baal (beiden Tex Town Tigers), Rhowan Stuart (Amsterdam Pirates), Machteld Rector (Olympia Haarlem), Franka van Dijk en Nicky Uytendaal (allebei Quick Amersfoort). En ook over Guido Silbert, de Argentijnse pitcher van het mannen softbalteam DVH.

Maar met die versterking waren de Hoofdklasse All Stars geen partij voor het Nederlands Koninkrijksteam. Britt Vonk, Jessie van Aalst, Maxime van Dalen (2 uit 2), Lizzy Clarijs en Suka van Gurp (2 uit 4) sloegen vanavond elk een paar punten binnen. Annemiek Jansen (2 uit 3) was zelfs goed voor drie binnengeslagen punten.

Vuurwerk

Noa Armirotto opende de score voor de Hoofdklasse All Stars. De Belgische speelster van Onze Gezellen nam twee van de zes hits van haar ploeg voor haar rekening. In de eerste inning werd ze binnengeslagen door een hit van Nadine Marinus. Het bleef echter lang het enige punt voor de All Stars. Pas in de zevende en laatste slagbeurt zorgde Nina Oomes na haar infield-hit voor het tweede punt voor haar ploeg. Zij kon scoren door een doorgeschoten bal.

Dat was lang niet voldoende om vanavond ook maar enig moment aanspraak te maken op de winst. De slagploeg van het Koninkrijksteam was op dreef en sloeg in zeven innings veertien honkslagen bij elkaar. Jessie van Aalst en Maxime van Dalen openden het duel met vuurwerk. Met Brenda Beers en Wies Ligtvoet op de honken sloeg Van Aalst de bal voor een tweehonkslag het rechtveld in. Enkele pitches later joeg Van Dalen op haar beurt de bal zelfs over de omheining. Daarmee stond na de eerste inning al een 4-1 voorsprong voor Nederland op het scorebord.

Debutant

In de derde en zevende inning waren Van Dalen en Suka van Gurp dichtbij een nieuwe Nederlandse homerun. Maar allebei hun geslagen ballen belandde in de omheining voor een tweehonkslag. Britt Vonk zorgde in de vijfde inning wel voor een homerun. Zij sloeg haar bal precies op de goede plek in het linksveld voor een inside-the-park homerun. Daarbij nam ze Laura Wissink mee over de thuisplaat. Suka van Gurp (tweehonkslag) en Annemiek Jansen sloegen met rake klappen in de zevende inning de laatste vier punten binnen voor de 15-2 winst.

Voor het Nederlands Koninkrijksteam speelde Nina Hendriks haar eerste wedstrijd. De 22-jarige pitcher speelde de afgelopen jaren in Canada, maar keerde dit seizoen voor Amsterdam Pirates terug in de Nederlandse competitie. De terugkeer van Hendriks is erg welkom voor bondscoach Ferenc Jongejan nu pitcher Eva Voortman door een ernstige blessure het Europees kampioenschap moet missen. Als vervangster werd ook pitcher Lindsey Meadows weer toegevoegd aan de nationale ploeg.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
ALL STARS 1 0 0 0 0 0 1 2 6 2
NEDERLAND 4 1 2 1 3 0 4 15 14 2

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Ginger de Weert (1): 0-0-3-1
Lindsey Meadows (2): 2-1-1-0
Marjolein Merkx (2): 1-0-0-1
Nina Hendriks (1): 0-0-1-0
Lisa Hop (1): 1-1-1-0

Pitchers Hoofdklasse All Stars
Kirsten Scheele (1): 1-0-4-0
Guido Silbert (2): 3-1-3-1
Roos-Marijn Kramer (1): 0-2-2-0
Guido Silbert (2): 3-1-2-1
Richelle van Gennip (1): 2-2-3-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021