Rick van den Hurk slaat raak voor zijn eerste honkslag in Japan.

Honkbal

Van den Hurk debuteert met eerste honkslag

Van den Hurk debuteert met eerste honkslag

Rick van den Hurk heeft vandaag zijn debuut gemaakt voor Tokyo Yakult Swallows. De Nederlandse pitcher deed dat met onder meer zijn eerste honkslag in zijn carrière in de hoogste Japanse profcompetitie. Als pitcher gooide hij vier innings.

Na een lange voorbereiding en vijf gespeelde wedstrijden voor het farm-team van Yakult Swallows maakte Van den Hurk vandaag zijn rentree in de Nippon Professional Baseball (NPB). In deze Japanse profcompetitie speelde de Nederlandse pitcher de afgelopen zes seizoenen voor Fukuoka SoftBank Hawks, waarmee hij driemaal het kampioenschap veroverde.

Afgelopen winter verhuisde Van den Hurk naar Tokyo Yakult Swallows. Vandaag speelde hij tegen Yokohama DeNA BayStars zijn eerste wedstrijd in de NPB voor zijn nieuwe club. Dat was later dan gepland, doordat het schema van Yakult Swallows door het slechte weer werd gewijzigd.

Bijzonder moment

Ook de wedstrijd van vandaag in het Jingu Stadium werd, in het bijzijn van bijna vijfduizend toeschouwers, gespeeld in de regen. Van den Hurk (4-0-6-0 in 4 innings) gooide twee strikeouts in de eerste inning en nog eens twee in de tweede inning. Hij kreeg punten tegen in de tweede, derde en vierde en verliet hierna bij een 2-3 achterstand de heuvel in het duel tegen Yokohama DeNA BayStars, de hekkensluiter in de Japanse Central League. Bij een 3-3 gelijke stand scoorde DeNa BayStars de twee winnende punten in de negende inning: 3-5.

Hoewel Van den Hurk zijn nieuwe ploeg niet aan een overwinning kon helpen, zorgde hij wel voor een bijzonder moment. In de tweede inning sloeg hij de bal het midveld in voor een honkslag. Het was nog maar de eerste honkslag voor Van den Hurk in de Nippon Professional Baseball.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Baseball Culture NL (@baseballculturenl)

Aangewezen slagman

De wedstrijden in de Central League, waarin Tokyo Yakult Swallows uitkomt, worden gespeeld zonder aangewezen slagman. In de Pacific League mogen teams wel een aangewezen slagman inzetten. Niettemin kwam Van den Hurk in deze Pacific League in dienst van Fukuoka SoftBank Hawks al wel achtmaal eerder aan slag. Zes keer in 2017 en twee keer in 2018. Nog niet eerder bereikte hij veilig het eerste honk. Wel ging hij vier keer uit door drie slag.

Het was de eerste honkslag van Van den Hurk in negen jaar tijd. Zijn laatste honkslag sloeg hij op 18 juni 2012 in dienst van Indianapolis Indians, het Triple A-team van Pittsburgh Pirates. In negentien seizoenen in de verschillende profcompetities sloeg de Nederlander in totaal negen hits.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal