SB Hoofdklasse

Lisa Hop slaat walk-off grand slam homerun!

Foto: © Fred Versluis

Lisa Hop slaat walk-off grand slam homerun!

Het is een uitzonderlijke eerste competitiemaand voor Lisa Hop. Met haar prestaties tot nu toe heeft de talentvolle speelster duidelijk haar visitekaartje afgegeven. Op Opening Day 2021 (1 mei) sloeg ze in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen en bij Amsterdam Pirates voor het eerst in haar hoofdklasse-loopbaan een homerun. Een week later verregende de double-header tegen Quick Amersfoort. Daarna was er op Hemelvaartsdag (13 mei) weer succes tegen Onze Gezellen, want toen gooide ze haar eerste No-Hitter. Twee dagen daarna was Lisa Hop tweemaal winnende werpster in de dubbel tegen Hoofddorp Pioniers. En op zaterdag (22 mei) voegde de speelster van Olympia Haarlem weer een nieuwe prestatie toe, want dit keer sloeg ze een walk-off, grand slam homerun in de achtste inning tegen Tex Town Tigers. Dat leverde Olympia een 12-8 overwinning op. In de tweede ontmoeting won TTT met 5-12.

Het waren de enige wedstrijden die konden worden gespeeld, want de overige drie double-headers werden vanwege de weersomstandigheden geschrapt. Een nieuwe inhaaldatum is nog niet bekend, omdat de kalender er overvol uitziet voor de softbalsters. Aanstaande maandag en zaterdag staan er volledige speelronden op het programma, waarna op zondag 30 mei drie inhaal-dubbels volgen. Op zaterdag 5 juni is er weer een competitie-ronde, een dag later speelt de nationale ploeg een double-header tegen Duitsland in Hengelo. Daarna volgen een trainingskamp van Oranje en het Europees Kampioenschap.

Stand: Olympia Haarlem 8-14, Sparks Haarlem 8-12, Tex Town Tigers 10-12, Roef! 6-8, Quick Amersfoort 6-8, Amsterdam Pirates 6-2, Hoofddorp Pioniers 6-0, Onze Gezellen 6-0.

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

In het openingsduel op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem kwam Olympia Haarlem tweemaal tot een rally van vijf punten. De tweede daarvan in de achtste slagbeurt, want Tex Town Tigers had een 7-2 achterstand weggewerkt een een verlenging afgedwongen.

Olympia Haarlem opende de score in de eerste inning via een honkslag van Mariëlle Vleugels en een grounder van Lisa Hop. TTT kwam langszij in de derde inning toen tweemaal kon worden gescoord op een driehonkslag van Lizzie Clarijs. Maar in de vierde slagbeurt sloeg Olympia Haarlem met vijf punten toe. De rally begon met een stevige homerun van Yindi Beekveldt, waarna honkslagen van Cindy van der Zanden (twee punten) en Mariëlle Vleugels voor de volgende punten zorgde. Jessie van Aalst liet het vijfde punt in deze inning aantekenen door te scoren op een fout.

Ook dit keer lukte het Tex Town Tigers om de achterstand ongedaan te maken en ondertussen de thuisploeg puntloos te houden. Honkslagen van Lizzie Clarijs en Nadine Marinus leverden twee punten op in de vijfde inning. De Enschedese ploeg bracht de stand in balans in de zesde slagbeurt door driemaal te scoren dankzij back-to-back doubles van Annemiek Jansen en Dinet Oosting, gevolgd door een RBI-single van Nadine Marinus.

walk-off grand slam

Nadat de zevende inning puntloos bleef ging het duel de verlenging in. TTT nam voor het eerst de leiding toen tie-break loopster Britt Vonk met één uit scoorde op een honkslag van van Dinet Oosting. Wat volgde was een bijzondere achtste slagbeurt van Olympia Haarlem. Tie-break loopster Machteld Rector bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Brenda Beers, waarna de thuisploeg (met één uit) de honken vol kreeg na vier wijd voor Cindy van der Zanden en Jessie van Aalst. De gelijkmaker kwam vervolgens tot stand na een honkslag van Mariëlle Vleugels. Hierna was het de beurt aan Lisa Hop om in het slagperk te stappen. Met de honken nog altijd vol volgde er eerst even overleg in de cirkel. Maar op de eerstvolgende worp van pitcher Lindsey Meadows haalde Lisa Hop vol uit en dreunde de bal diep het rechtsveld voor een walk-off grand slam homerun! Daarmee won Olympia Haarlem met 12-8 en werd ze zelf winnende werpster.

Dan volgt natuurlijk onmiddellijk de vraag of dit weleens eerder is gebeurd. Het antwoord is ja en nee. Op 24 mei 2014, dus bijna precies zeven jaar geleden, was het Britt Vonk (nu speelster bij tegenstander TTT) die toen als speelster van Terrasvogels tegen Gryphons een walk-off grand slam sloeg. Met die klap in de vijfde inning kwam de stand op 7-0 en kon het duel voortijdig worden afgesloten via de mercy-regel. De walk-off grand slam van Lisa Hop is echter de eerste die in een verlenging wordt geslagen.

productief slagwerk

In de tweede wedstrijd was het Tex Town Tigers dat niet alleen een snelle voorsprong nam, maar ook tot een 5-run rally kwam. Beide teams waren slagvaardig in dit duel en lieten elf honkslagen noteren. Dinet Oosting sloeg er daarvan drie voor TTT, Mariëlle Vleugels kwam tot vier hits (en vier RBI’s) voor Olympia.

Honkslagen van Lizzie Clarijs en Lindsey Meadows (2-run) zetten Tex Town Tigers op een snelle 0-3 voorsprong in de eerste inning. Olympia antwoordde met twee punten in de eigen eerste slagbeurt, die konden worden gescoord op de eerste honkslag in dit duel van Mariëlle Vleugels. TTT volgde met een 5-run rally in de tweede inning, die begon met een RBI-double van Britt Vonk. Lizzie Clarijs volgde met een tweepunten-honkslag, waarna ook werd gescoord op een grounder van Nadine Marinus en een honkslag van Lindsey Meadows.

Het ging hierna over-en-weer met productief slagwerk van beide teams, waarin vooral de internationals aanvallend op dreef waren ondanks de matige weersomstandigheden. Zo bracht Olympia de achterstand in de derde inning terug maar 4-8. Jessie van Aalst sloeg toen een punt binnen met een driehonkslag en scoorde later op een honkslag van Mariëlle Vleugels. Een inning later was het een honkslag van Dinet Oosting die weer voor een TTT-punt zorgde. Na twee puntloze innings kwam de bezoekende ploeg in de zevende inning nog eens driemaal tot scoren. Dit keer werd gescoord toen Annemiek Jansen met volle honken werd geraakt door een worp, waarna Dinet Oosting met een 2-run double volgde. Olympia wist daarna nog eenmaal te scoren op een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels, die met vijftien binnengeslagen punten de competitie aanvoert. Maar daar bleef uiteindelijk bij in dit duel, waarin aantrekkelijk slagwerk te zien was.

Zie hieronder enkele video’s rondom de ontmoetingen tussen TTT en Olympia Haarlem, gemaakt door Softbal Dino TV.Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse