Dave Janssen, Jurgen Zwitzer en Milan van der Breggen staan volgende week in de JUCO World Series.

College

Nederlands drietal naar JUCO World Series

Nederlands drietal naar JUCO World Series

Drie Nederlandse honkballers hebben gisteren in de Verenigde Staten met Indian Hills Community College de Alpine Bank NJCAA Division I JUCO World Series bereikt. Pitchers Jurgen Zwitzer en Milan van der Breggen en catcher Dave Janssen wonnen gisteren in South Holland (Illinois) met hun team het Ditstrict Championship door hun als eerste geplaatste tegenstander tweemaal op rij te verslaan. Dat was goed voor een ticket naar de World Series in Grand Junction (Colorado). Het is voor het eerst in zeventien jaar dat Indian Hills de landelijke finale heeft bereikt.

Indian Hills Community College startte het seizoen in maart met zestien overwinningen op rij. Het was de aanzet tot een zeer succesvol seizoen, waarin de ploeg van hoofdcoach Matthew Torrez zich plaatste voor het Region XI Tournament. In de eerste ronde van dit regionale kampioenschap versloegen de als tweede geplaatste Warriors in een best-of-three Southwestern Community College met 2-0. In de finale wachtte een nieuwe best-of-three, nu tegen het als eerste geplaatste en thuisspelende Iowa Western Community College. Indian Hills verloor het eerste duel op het Doc Ross Field met 4-3, maar kwam terug met 6-2 en 3-7 overwinningen om het kampioenschap in Region XI te veroveren en zich te plaatsen voor het District Tournament in South Holland (Illinois).

Daarin bracht het als eerste geplaatste Wabash Valley College de ploeg in de halve finales met een 6-1 overwinning aan het wankelen, maar via een herkansing bereikte Indian Hills voor de best-of-three alsnog de finale, waarin Wabash Valley College opnieuw de tegenstander werd. Dit keer gaf Indian Hills niets meer weg. Met 10-4 en 9-4 zeges veroverde Indian Hills ook het Ditrict Championship en plaatste de ploeg zich voor de Alpine Bank NJCAA Division I JUCO World Series in Grand Junction (Colorado).

Defensive Player of the Year

Het regionale kampioenschap was de 28e ooit voor Indian Hills Community College en de eerste sinds 2017. Elf keer eerder in de historie plaatste Indian Hills zich voor de Junior College World Series. De eerste keer in 1973. De laatste keer zeventien jaar geleden in 2004. Indian Hills Community College heeft behalve de drie Nederlandse honkballers ook de beschikking over spelers uit Japan, Puerto Rico, Venezuela en Canada. Pitcher Louis Brainville uit Toulouse (Frankrijk) is dit seizoen de vierde Europese speler in voor de Warriors.

De Nederlandse catcher Dave Janssen speelde tot dusver een succesvol seizoen voor Indian Hills Community College. Janssen speelde als catcher 46 wedstrijden (.301). Daarin sloeg hij 28 punten binnen. Hij werd bovendien vorige week uitgeroepen tot Defensive Player of the Year van de Iowa Community College Athletic Conference (ICCAC). Van der Breggen gooide 10 1/3 innings in zeven wedstrijden. Hij kwam tot vijf keer drie slag. Zwitzer kwam in negen innings (acht wedstrijden) tot zes strikeouts.

Titelverdediger

Andere teams zich zich plaatsten voor de World Series zijn San Jacinto College (Texas), Florence-Darlington (S.C.), Miami-Dade (Florida), Shelton State (Alabama), Walters State (Tennessee), Cowley College (Kansas), Crowder College (Missouri), McLennan CC (Texas) en titelverdediger Central Arizona. In totaal zijn er zo’n 180 junior colleges in de Division I van de NJCAA. Spelers die eerder in de JUCO World Series stonden, waren Hall of Famer Kirby Puckett (Triton College), Bryce Harper (Southern Nevada) en Eric Gagne (Seminole Junior College).

De laatste keer dat een Nederlandse honkballer winnaar werd van de NJCAA World Series, was in 2014. In dat jaar won pitcher Kaj Timmermans het finaletoernooi voor collegeteams met zijn Iowa Western Community College. Kevin Kelly, zijn ploeggenoot bij Curaçao Neptunus, won in 2011 met Western Oklahoma State College de NJCAA Division II Baseball World Series. Max Draijer won twee jaar geleden met Tennessee Wesleyan University de World Series van de National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA).

Hoofdklasse

Na afloop van de World Series keren de drie Nederlandse honkballers terug naar Nederland. Alle drie staan op het roster van een club uit de hoofdklasse. Janssen speelde sinds zijn debuut in 2017 voor Twins Oosterhout 54 wedstrijden in de reguliere competitie van de hoofdklasse. Zwitzer maakte op 13 juni 2019 zijn debuut in de hoofdklasse en speelde dat jaar uiteindelijk drie wedstrijden voor de hoofdmacht van Curaçao Neptunus. Van der Breggen staat op het roster van DSS/Kinheim. Hij speelde nog niet eerder in de hoofdklasse en kwam afgelopen najaar over van Onze Gezellen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in College