Dwayne Kemp sloeg in de serie tegen DSS/Kinheim acht honkslagen, waaronder een homerun op donderdagavond.

HB Hoofdklasse

Top 4 loopt verder uit

Foto: © Robert Bos

Top 4 loopt verder uit

De top 4 uit de hoofdklasse heeft deze week goede zaken gedaan. De vier teams bleven ongeslagen en hebben daarmee het gat met de concurrentie vergroot. Curaçao Neptunus blijft na twaalf wedstrijden koploper.

Regen zorgde dit weekeinde opnieuw voor een aantal afgelastingen. De wedstrijden tussen Hoofddorp Pioniers en Twins Oosterhout en tussen Quick Amersfoort en HCAW konden zaterdag niet worden gespeeld en worden nu dinsdagavond ingehaald.

Nummers één en twee Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam speelden wel alle drie hun wedstrijden. Zij versloegen respectievelijk DSS/Kinheim en hekkensluiter Silicon Storks driemaal op rij. De dubbele winst deze week van nummer vier Twins Oosterhout vergrootte het gat met nummer vijf DSS/Kinheim tot maar liefst acht punten.

Denzel Brooks (Hoofddorp Pioniers) en Emilson Haswell (L&D Amsterdam) sloegen hun eerste homerun in de hoofdklasse, terwijl Delano Selassa zaterdag bij zijn rentree in de hoofdklasse voor de Amsterdammers zelfs twee homeruns sloeg in één duel. Selassa sloot onlangs zijn collegeseizoen in de Verenigde Staten af en voegde zich hierna bij de selectie van L&D Amsterdam.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim

Curaçao Neptunus kwam deze week in drie wedstrijden tegen DSS/Kinheim tot 39 honkslagen en 34 punten. Dat was meer dan voldoende voor de volle buit in de vierde speelronde. Bij een 2-0 voorsprong scoorde Curaçao Neptunus donderdagavond in de tweede inning zevenmaal. Onder andere doordat Dwayne Kemp met de honken vol de bal over de hekken sloeg. John Polonius (3 uit 4) en Roger Bernadina (2 uit 3) sloegen samen ook nog eens vijf punten binnen. Daarmee was na 6 1/2 inning de wedstrijd gespeeld: 13-0.

Voor de Rotterdamse ploeg speelde donderdagavond Aaron de Groot zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Zijn collegeseizoen in de Verenigde Staten zit erop. De Groot gooide de laatste inning uit met twee strikeouts. In diezelfde wedstrijd maakte voor DSS/Kinheim linksvelder Denzel Sandel zijn debuut in de hoofdklasse.

Ook zaterdag besliste Curaçao Neptunus het duel vroeg. De Rotterdammers scoorden vier runs in zowel de derde als vierde inning voor een 3-9 overwinning. Op zondag liet de slagploeg van Curaçao Neptunus nog eenmaal zijn spierballen rollen. Dwayne Kemp (4 uit 5), John Polonius (3 uit 6) en Gianison Boekhoudt (2 uit 5) gaven de Haarlemse pitchers nauwelijks rust. Het drietal sloeg samen negen ploeggenoten over de thuisplaat. Mede daardoor hadden de Rotterdammers na zes innings al een 6-0 voorsprong. Zes runs in de zevende inning bepaalden definitief het verschil.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim: 13-0 (6 1/2 inning) | boxscore
DSS/Kinheim – Curaçao Neptunus: 3-9 | boxscore
Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim: 12-5 | boxscore

L&D Amsterdam – Silicon Storks

Ook L&D Amsterdam kende een probleemloze week. De regerend kampioen had geen enkele moeite met hekkensluiter Silicon Storks. Pitchers Tom de Blok (8-1-5-1 in 6 innings) en Naut Kragt (1-0-0-0) stonden donderdagavond samen geen enkel punt toe in de 10-0 shut-out. De wedstrijd bleef drie innings lang gelijkwaardig, waarna L&D Amsterdam in snel tempo uitliep naar de winst. Met één uit en Gilmer Lampe (geraakt werper) op de honken sloeg Denzel Richardson de bal in de zevende inning het stadion uit om een einde te maken aan het duel: 10-0.

Emilson Haswell sloeg zaterdag zijn eerste homerun in de hoofdklasse.
Emilson Haswell sloeg zaterdag zijn eerste homerun in de hoofdklasse.
Foto: © Robert Bos

Zaterdag sloeg Delano Selassa in zijn seizoensdebuut homeruns in de derde en de negende inning. Daarmee zorgde hij voor drie van de punten van zijn ploeg in de met 1-7 gewonnen wedstrijd tegen Silicon Storks. Zijn hekklap in de derde Amsterdamse slagbeurt werd gevolgd door een homerun van Emilson Haswell. Twee dagen eerder was Haswell al goed voor drie hits.

In de laatste wedstrijd uit de serie had L&D Amsterdam zondag drie innings nodig om vat te krijgen op startend pitcher Nelmerson Angela. Maar vanaf dat moment was de Amsterdamse slagploeg wel meteen op stoom. Via tweepunten-homeruns van Roeland Henrique in de zesde en Denzel Richardson in de achtste inning liepen de Amsterdamse honkballers uit naar de 11-2 winst. L&D Amsterdam kwam vandaag tot veertien hits, waaronder vijf tweehonkslagen.

L&D Amsterdam – Silicon Storks: 10-0 (7 innings) | boxscore
Silicon Storks – L&D Amsterdam: 1-7 (7 innings) | boxscore
L&D Amsterdam – Silicon Storks: 11-2 | boxscore

Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers

Vorige week zorgde Hoofddorp Pioniers nog knap voor het eerste verlies van koploper Curaçao Neptunus. Maar deze week slaagde de Hoofddorpse ploeg er niet in om daar geen goed vervolg aan te geven in de twee wedstrijden tegen Twins Oosterhout. Donderdagavond sloeg Hoofddorp Pioniers meer honkslagen dan zijn tegenstander, maar de ploeg ging in negen innings ook maar liefst achttien keer uit met drie slag. Zes keer werd daarmee de Hoofddorpse slagbeurt beëindigd. Daarmee kregen de bezoekers na de eerste inning geen kans om op voorsprong te komen. Zes hits, waaronder een tweehonkslag van Diamond Silberie, beslisten in de vijfde inning de wedstrijd. Twins Oosterhout scoorde in deze slagbeurt vijfmaal en legde de basis voor de 8-5 winst. Denzel Brooks (Hoofddorp Pioniers) sloeg in de vijfde inning de enige homerun van de wedstrijd. Het was zijn eerste in de hoofdklasse.

Shurman Marlin werd zondag de held bij Twins Oosterhout. Bij een 3-4 achterstand sloeg hij met twee man uit de bal over de hekken voor een walk-off homerun. Hij nam daarmee Jarreau Martina (vier wijd) mee over de thuisplaat om de achterstand om te draaien in een 5-4 overwinning. Marlin had in de eerste en zevende inning ook al punten over de thuisplaat gebracht en had daarmee een belangrijk aandeel in de winst.

De Hoofddorpse ploeg was juist in de achtste inning voor het eerst in het duel voor voorsprong gekomen. Nadat Nathan Berkel door een veldfout de gelijkmaker had had gescoord, bracht Jair Bogaerts zijn ploeg met een hit aan de leiding. De tweelingbroer van Major Leaguer Xander Bogaerts had eerder in de wedstrijd zijn eerste homerun in de hoofdklasse geslagen. Maar de hits van Bogaerts waren niet voldoende voor de winst, waardoor Pioniers de achterstand op nummer 4 Twins Oosterhout na twee nederlagen deze week nog verder zag oplopen.

Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers: 8-5 | boxscore
Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout: afgelast
Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers: 5-4 | boxscore

HCAW – Quick Amersfoort

Jim Ploeger: dertien strikeouts op zondag.
Jim Ploeger: dertien strikeouts op zondag.
Foto: © Alfred Cop

Lars Huijer (15-2-2-2) schitterde donderdagavond op de heuvel van de Rob Hoffmann Vallei met maar liefst vijftien strikeouts in acht innings. Het was zijn hoogste aantal sinds hij zestien keer drie slag had gegooid voor Hoofddorp Pioniers in de wedstrijd tegen eveneens Quick Amersfoort op 30 mei 2019. In de derde inning gooide Huijer zelfs vier keer drie slag, maar doordat de laatste slagbal op Arthur Lugtmeijer doorschoot bij catcher Jules Cremer, kon de speler van Quick Amersfoort alsnog veilig het eerste honk bereiken. Aanvallend scoorde HCAW al tweemaal in de eerste inning. Het bleken belangrijke punten, want in het restant van het duel scoorden beide teams nog slechts éénmaal: 3-1.

Was de wedstrijd donderdag het verhaal van Lars Huijer, zondag was het de beurt aan Jim Ploeger (13-1-1-1). Hij gooide op zijn beurt dertien strikeouts. En nam een no-hitter mee de zevende inning in. Ploeger stond uiteindelijk slechts twee tegenstander toe op het tweede honk. Zelf scoorde HCAW al tweemaal in de eerste inning en liep hierna uit naar de 4-0 winst. Victor Draijer (2 uit 4) en Arthur Bonevacia (2 uit 4) sloegen samen vier van de acht Bussumse hits dit duel. De dertien keer drie slag waren de meesten in één wedstrijd voor Ploeger in zijn hoofdklassecarrière en zijn hoogste aantal sinds zijn elf strikeouts op 13 april 2017 voor HCAW in de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers. Bij HCAW keerde vandaag Leandro Anasagasti terug in de line-up. Hij ontbrak in de eerste speelrondes vanwege collegeverplichtingen in de Verenigde Staten.

HCAW - Quick Amersfoort: 3-1 | boxscore
Quick Amersfoort - HCAW: afgelast
HCAW - Quick Amersfoort: 4-0 | boxscore

Klassement na 4 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  12-22
2. L&D Amsterdam   12-19
3. HCAW        11-17
4. Twins Oosterhout  11-16
5. DSS/Kinheim    12-08
6. Hoofddorp Pioniers 11-06
7. Quick Amersfoort  11-02
8. Silicon Storks   12-(-)2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse