SB Hoofdklasse

Regen opnieuw spelbreker; TTT en Quick delen punten

Foto: © Fred Versluis

Regen opnieuw spelbreker; TTT en Quick delen punten

Voor de derde keer sinds 8 mei werd een speelronde in de Softbal Hoofdklasse overhoop gegooid door de weersomstandigheden. Nadat op de genoemde datum drie double-headers verregenden, gebeurde afgelopen zaterdag hetzelfde met nog eens drie dubbels. Op maandag (Tweede Pinksterdag) kregen de ploegen opnieuw te maken met regen en onbespeelbare velden in deze natte lente-weken. Dit keer werden twee double-headers (Hoofddorp Pioniers vs. Roef! en Onze Gezellen vs. Sparks Haarlem) in de ochtend al geschrapt na de overvloedige regen. Olympia Haarlem en Amsterdam Pirates slaagden er wel in hun eerste ontmoeting te spelen. Dat resulteerde in een overtuigende 10-0 winst voor Olympia en hoe dat ging is hieronder te lezen, maar ook te zien in de recap van SDTV. Het tweede duel werd in de eerste inning gestaakt.

In Enschede werd het een lange dag voor alle betrokkenen. Een middag waarop ook werd stilgestaan bij een unieke mijlpaal voor TTT-speelster Nadine Marinus. De eerste wedstrijd tussen Tex Town Tigers en Quick Amersfoort begon door de weersomstandigheden en werkzaamheden aan het speelveld een uur later. Daarna hielden de teams elkaar in balans en volgde een rain-delay van zo’n veertig minuten met een 1-1 stand in de zevende inning! Quick won uiteindelijk met 3-5 in acht innings. Dat was een flinke opsteker voor de Amersfoortse ploeg na de enorme domper van een week geleden toen pitcher Eva Voortman uitviel met een blessure. Later werd duidelijk dat het om een zware schouderpees-kwetsuur gaat, waardoor de international voorlopig zal zijn uitgeschakeld. De tweede (avond)ontmoeting werd door Tex Town Tigers met 10-3 gewonnen.

Door de ongunstige weersomstandigheden moeten er nu al 17 wedstrijden worden ingehaald. Die moeten allemaal ergens worden ingepast in het al overvolle speelschema, dat over een paar weken wordt onderbroken voor het Europees Kampioenschap en de voorbereidingen daarop. De eerste drie inhaaldubbels zijn vastgesteld voor aanstaande zondag. Eén en ander heeft tot gevolg dat de stand een zeer vertekend beeld geeft. Zo moeten Hoofddorp Pioniers, Onze Gezellen en Roef! allemaal nog zes wedstrijden inhalen. Amsterdam Pirates heeft vijf inhaalwedstrijden tegoed, Quick Amersfoort en Sparks Haarlem allebei vier en Qlympia Haarlem drie. De enige ploeg die gespaard is gebleven van inhaalperikelen is Tex Town Tigers, maar dat scheelde op de zesde speeldag niet veel. TTT kwam tweemaal in actie en nam bezit van de tweede plaats.

Stand: Olympia Haarlem 9-16, Tex Town Tigers 12-14, Sparks Haarlem 8-12, Quick Amersfoort 8-10, Roef! 6-8, Amsterdam Pirates 7-2, Hoofddorp Pioniers 6-0, Onze Gezellen 6-0.

Olympia Haarlem vs. Amsterdam Pirates

Het openingsduel werd gelijk in de eerste slagbeurt beslist, want toen kwam Olympia Haarlem tot een 7-run rally. Maar het scheelde niet veel of het was Amsterdam Pirates dat de score in de eerste slagbeurt opende. Olympia-pitcher Mariëlle Vleugels schakelde de eerste twee slagvrouwen snel uit, maar kreeg daarna ineens volle honken doordat ze driemaal op rij vier wijd gooide. Maar met Sietske Drijvers, Rhowan Stuart en Isabelle Markies op de honken eindigde een pop-fly op fout gebied in een vangbal en het einde van de slagbeurt.

Even later sloeg Olympia toe met zeven punten. Een rally die tot stand kwam dankzij een aantal rake klappen, waaronder de derde homerun dit seizoen van Lisa Hop. De inning begon met een spetterende driehonkslag van Brenda Beers, gevolgd door vier wijd voor Cindy van der Zanden. Even later zorgde een opofferingsslag van Jessie van Aalst voor het eerste punt, waarna ook Mariëlle Vleugels een vrije loop kreeg. Hierna haalde Lisa Hop weer stevig uit en sloeg dit keer een 3-run homerun. Twee dagen geleden sloot ze het eerste duel tegen Tex Town Tigers af met een walk-off, grand slam homerun. Vervolgens was er vier wijd voor Yindi Beekveldt en Quilen Dirksz, waarna het de beurt was aan Julia van der Meer om goed contact te maken. Zij leverde een tweehonkslag af, waardoor beide loopsters de thuisplaat konden passeren. Maar de rally was nog niet afgelopen, want er volgde nog een punt. Nadat Van der Meer het derde honk had bereikt na een doorgeschoten bal was er vier wijd voor Machteld Rector (de vijfde vrije loop in deze slagbeurt). Met een 6-0 voorsprong volgde een double-steal situatie, waarin Rector werd uitgeschakeld, maar Van der Meer het zevende punt kon scoren.

In de tweede Olympia-beurt was het weer raak, want er werden drie punten toegevoegd. Nu was het Jessie van Aalst die de bal diep over de omheining in het linksveld sloeg. Na deze lead-off homerun was er met één uit een infield-hit van Lisa Hop, gevolgd door een driehonkslag van Yindi Beekveldt, die op haar beurt kon scoren op een grounder van Quilen Dirksz. Dat bracht de stand op 10-0, zodat een mercy-rule puntenverschil was bereikt. Het was nu aan de Olympia-verdediging om Amsterdam Pirates puntloos te houden om het duel al na 3 1/3 inning te kunnen afsluiten. Dat lukte, hoewel Pirates wel een paar honkloopsters kreeg. Zoals bijvoorbeeld in de derde inning, waarin Stacy Groot opende met de enige Amsterdamse honkslag in dit duel, maar zij bleef uiteindelijk achter op het tweede honk. In de vierde inning werd Pirates voor het eerst van de honken gehouden en dat betekende dat het duel inderdaad voortijdig eindigde na vijf kwartier spelen.

De eerste wedstrijd werd net op tijd afgesloten, want toen een half uur later de tweede ontmoeting van start ging duurde het niet lang voordat het materiaal kon worden ingepakt. Amsterdam Pirates kreeg wederom twee honkloopsters via vier wijd in de eerste inning, maar wist niet te scoren. Ook Olympia Haarlem kwam op de honken. Brenda Beers begon met vier wijd, stal het tweede honk en bereikte het derde honk na een foute aangooi, waarna ook Cindy van der Zanden een vrije loop kreeg. Maar met loopsters op het eerste en derde honk zorgde een fikse regenbui voor een onderbreking en een onbespeelbaar veld, want het duel werd niet meer hervat.

Tex Town Tigers vs. Quick Amersfoort

De punten waren schaars in het openingsduel en de beslissing viel uiteindelijk (na een lange rain-delay) in de verlenging. Quick Amersfoort liet twee loopsters achter in de eerste inning, waarna de volgende scoringskans in de vierde slagbeurt kwam. Op dat moment keek de ploeg tegen een 1-0 achterstand aan. Die was tot stand gekomen in de derde inning toen Britt Vonk de bal ver over de omheining sloeg. Met twee uit in de eerste helft van de vierde inning had Quick Nicky Uytendaal (velderskeus) en Laura Arp (vier wijd) op het honk staan toen Puck van der Kolk een honkslag sloeg. Uytendaal probeerde te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld. Quick bracht de stand in de zesde inning wel in balans toen Laura Wissink een homerun sloeg.

Met een 1-1 stand volgde met twee uit in de eerste helft van de zevende inning een lange onderbreking vanwege een hevige regenbui. Het is aan de inzet van de groundscrew en de speelsters te danken dat het veld weer bespeelbaar kon worden gemaakt en het duel kon worden hervat. Maar de zevende inning leverde geen punten op, waarna wel zesmaal werd gescoord in de achtste inning. Quick sloeg in deze slagbeurt met vier punten toe. Met volle honken nam Lindsey Meadows de pitching bij TTT over van Ginger de Weert, maar zag Quick de leiding nemen na vier wijd voor Laura Wissink. Nicky Uytendaal volgde met een baseclearing, 3-run double om Quick op een 1-5 voorsprong te zetten. TTT wist nog tweemaal te scoren op klappen van Lizzie Clarijs (opofferingsslag) en Danielle ten Donkelaar (honkslag), maar kon het duel niet meer omdraaien.

Voor aanvang van de tweede wedstrijd stond Tex Town Tigers weer stil bij een aantal mijlpalen van haar speelsters. Dankzij het nijvere werk van club-icoon Jan van der Molen, die alles van de vereniging keurig in de gaten houdt, zet TTT regelmatig speelsters in het zonnetje. Drie speelsters bereikten eerder dit seizoen een mijlpaal in hun TTT-loopbaan en omdat er dit keer toeschouwers bij de wedstrijden aanwezig mochten zijn werd voor vandaag gekozen om het trio in de bloemen te zetten. Nadine Marinus speelde op 13 mei haar 700e wedstrijd voor de Enschedese vereniging en werd hiervoor gehuldigd samen met Britt Vonk (250 wedstrijden) en Danielle ten Donkelaar (100 wedstrijden). In deze totalen zijn alle officiële wedstrijden opgenomen, zoals ook eventuele wedstrijden voor de ploeg in een lagere afdeling, maar ook ontmoetingen in bijvoorbeeld het ‘postseason’. Met meer dan 500 reguliere competitie-wedstrijden behoort Nadine Marinus tot de top van de ranglijst in de hoofdklasse, die wordt aangevoerd door Renee van den Berg. De voormalige eerste honkvrouw en international speelde in 622 competitiewedstrijden voor Terrasvogels, wat ook het record is voor één vereniging op het hoogste niveau.

Na de huldiging ging het tweede duel van start en dat werd door de aanvangstjd van 18:45 uur een avondwedstrijd. Ondanks de weerperikelen werd ook dit een aantrekkelijk schouwspel. Tex Town Tigers nam, met dit keer een stralend zonnetje (echt waar), ogenschijnlijk een snelle en beslissende voorsprong. In de eerste inning leverde een driehonkslag van Dinet Oosting het eerste punt op, waarna ze zelf scoorde op een grounder van Lizzie Clarijs. Een tweehonkslag van Britt Vonk, een foute aangooi en een wilde worp voerden de stand in de tweede slagbeurt op naar 5-0. Maar die voorsprong bleek minder comfortabel dan gedacht, want Quick kwam terug en verkleinde de achterstand naar 5-3 dankzij een tweehonkslag van Franka van Dijk in de derde inning en een 2-run double van Laura Arp in de vierde slagbeurt.

Tex Town Tigers herstelde zich en pakte de punten (en meer) onmiddellijk weer terug in de eigen vierde slagbeurt. Na vier wijd voor Tess Remmers sloeg Britt Vonk haar tweede homerun van de dag. Dat was tevens haar zeventiende honkslag van het seizoen, zodat ze in deze categorie koploopster is. Annemiek Jansen volgde met een driehonkslag en scoorde op een grounder van Dinet Oosting om het verschil weer op vijf punten te brengen. Daar bleef het niet bij. Met één uit kreeg de thuisploeg alle honken in bezit via Lizzie Clarijs (fout), Nadine Marinus (vier wijd) en Lindsey Meadows (ook vier wijd), waarna een opofferingsslag van Danielle ten Donkelaar de stand vervolgens op 9-3 bracht. Het tiende punt kwam niet, zodat nog een inning volgde. Het mercy-rule verschil van zeven punten werd daarna wel in de volgende inning bereikt. Met één uit kregen Britt Vonk en Annemiek Jansen vier wijd. De twee schoven op na een grounder van Dinet Oosting, waarna Lizzie Clarijs met een walk-off single volgde. Dat zorgde voor een 10-3 eindstand, maar het was ondertussen wel kwart over acht geworden. Tijd voor een warme versnapering!

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse