Honkbal

Taiwanese profs niet naar het OKT

Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Taiwanese profs niet naar het OKT

Aan het laatste Olympisch kwalificatietoernooi nemen geen profspelers deel uit Taiwan. De Chinese Professional Baseball League (CPBL) geeft deze spelers hiervoor geen toestemming. De Taiwanese honkbalbond onderzoekt nu de mogelijkheden om met een zo sterk mogelijke alternatieve selectie af te reizen naar het OKT in Mexico.

Tot vorige week was de Olympische honkbaldroom van Taiwan, dat komende maand gastheer zou zijn van het laatste Olympisch kwalificatietoernooi, nog springlevend. Maar de laatste dagen heeft het land te maken met een toenemend aantal coronabestemmingen. Om die reden geldt in dat land nu een gedeeltelijke lockdown.

Door de verscherpte maatregelen kunnen buitenlanders niet afreizen naar Taiwan. Daardoor was de World Baseball Softball Confederation (WBSC) genoodzaakt om het Olympisch kwalificatietoernooi vorige week te verplaatsen van Taiwan naar een andere speellocatie.

Risico

Het OKT wordt nu van woensdag 16 tot en met zondag 20 juni gespeeld in Mexico, waar het aantal coronabesmettingen vele malen hoger is dan in Taiwan. Dat is ook de reden dat de Chinese profcompetitie CPBL heeft besloten zijn spelers en coaches niet vrij te geven om met de nationale Taiwanese ploeg af te reizen naar het OKT in Mexico. Hoewel door de coronamaatregelen de competitie in de CPBL stil ligt, wil de proforganisatie niet het risico lopen dat zijn spelers besmet raken met het coronavirus.

Aanvankelijk liet de Chinese honkbalbond via Twitter weten helemaal geen team meer naar het laatste Olympisch kwalificatietoernooi te sturen. Daar kwam de CTBA snel op terug. Eerst gaat de bond nu onderzoeken of er in de komende weken een nieuwe selectie kan worden gevormd met coaches en spelers die niet onder contract staan van clubs uit de CPBL of de Japanse NPB, die zijn spelers eveneens geen toestemming geven voor deelname aan het OKT. Olympische kwalificatie is voor Taiwan daarmee een bijna onhaalbare missie geworden.

China

Als de CTBA er niet in slaagt om een alternatieve selectie samen te stellen, wordt Taiwan de tweede deelnemer die zich terugtrekt van deelname aan het laatste Olympisch kwalificatietoernooi. Eerder besloot China al om niet mee te doen aan het OKT. Het deelnemersveld bestaat behalve uit het Nederlands Koninkrijksteam nu in ieder geval uit Australië en de nummers twee en drie van het Amerikaanse kwalificatietoernooi, dat aankomende maandag in Florida start.

Voor dat toernooi hebben de deelnemers zich versterkt met een aantal zeer ervaren profhonkballers. Waaronder Melky Cabrera en José Bautista (Dominicaanse Republiek), Matt Kemp, Todd Frazier en Homer Bailey (Verenigde Staten), Robinson Chirinos (Venezuela) en Frederich Cepeda en Alfredo Despaigne (Cuba).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal