Bovenaanzicht van Estadio de Béisbol Hermanos Serdán in Puebla.

Honkbal

OKT in Mexico zes dagen later van start

OKT in Mexico zes dagen later van start

Het Olympisch kwalificatietoernooi in Mexico gaat zes dagen later van start. De eerste wedstrijden beginnen op dinsdag 22 juni. Het vijfdaagse toernooi wordt gespeeld in het Estadio de Béisbol Hermanos Serdán, de thuisbasis van de Mexicaanse proflcub Pericos de Puebla.

Met de Mexicaanse stad Puebla heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) een nieuwe speellocatie gevonden, nadat Taiwan de organisatie van het laatste Olympisch kwalificatietoernooi vorige week terug had gegeven. Daartoe had de Taiwanese honkbalbond besloten nadat het door verscherpte maatregelen niet meer mogelijk was om buitenlandse teams in het land te ontvangen.

In Taiwan zou het toernooi van woensdag 16 tot en met zondag 20 juni worden gespeeld in het Taichung Intercontinental Baseball Stadium en het Douliou Baseball Stadium in Douliu City. Die wedstrijden worden nu verplaatst naar de Mexicaanse stad Puebla, dat op zo’n twee uur rijden ten oosten van Mexico-Stad ligt. In Puebla spelen vijf landen van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 juni om het laatste Olympische ticket in het Estadio de Béisbol Hermanos Serdán, het stadion van profclub Pericos de Puebla. De deelnemende teams krijgen op zondag 20 en maandag 21 juni de mogelijkheid om in het stadion een training te houden.

Nieuwe seizoen

Pericos de Puebla begon vorige week aan het nieuwe seizoen in de professionele Mexican League. In het weekeinde van 18 tot en met 20 juni speelt de vijfvoudig kampioen een serie van drie thuiswedstrijden tegen Piratas de Campeche. Dat is ook de week waarin het Olympisch kwalificatietoernooi zou worden gehouden. Om die reden was verplaatsing van het toernooi met een aantal dagen nodig.

Na de serie tegen Piratas de Campeche reist het team in de week van 22 tot 27 juni voor series van drie wedstrijden naar Tigres de Quintana Roo en Leones de Yucatan. Bij dat laatste team staat de Italiaanse international Alex Liddi onder contract. Tigres de Quintana Roo heeft de Curaçaose pitcher Wendell Floranus tot zijn beschikking. Floranus maakte zondag zijn debuut in de Mexican League. Hij gooide in de wedstrijd tegen Olmecas de Tabasco de negende inning met drie keer drie slag. Daarmee hield hij de 3-8 voorsprong voor zijn ploeg vast. Jurrjens staat op het roster van Algodoneros Unión Laguna, maar kwam nog niet in actie in het nieuwe seizoen.

Hoogte

Het is de tweede keer in negentien maanden dat het Nederlands Koninkrijksteam afreist naar Mexico. In november 2019 nam Oranje in het Estadio de Béisbol Charros de Jalisco in Guadalajara deel aan de Premier12. Guadalajara ligt zo’n 660 kilometer noordelijker gelegen van Puebla. Net als Guadalajara ligt ook Puebla op grote hoogte. De Mexicaanse stad ligt op zo’n 2.135 meter hoogte boven zeeniveau. Dit brengt een lagere luchtdruk mee en zorgt voor een extra uitdaging voor de spelers van het Nederlands Koninkrijk.

Tijdens de Premier12 in Guadalajara wist het Koninkrijksteam geen wedstrijden te winnen. Oranje verloor achtereenvolgens van de Verenigde Staten (9-0), de Dominicaanse Republiek (4-14) en Mexico (10-2). Mexico plaatste zich tijdens de Premier12 voor de Olympische Spelen. De Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek zijn twee van de acht ploegen die vanaf maandag meedoen aan het Amerikaanse Olympisch kwalificatietoernooi. De nummers twee en drie van dat toernooi nemen ook deel aan het OKT in Puebla.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal