HB Hoofdklasse

DSS/Kinheim stunt tegen L&D Amsterdam

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

DSS/Kinheim stunt tegen L&D Amsterdam

Na negen nederlagen, waaronder vijf tegen L&D Amsterdam, heeft DSS/Kinheim vanmiddag voor een stunt gezorgd. De Haarlemse ploeg van hoofdcoach Michael Crouwel versloeg nu in eigen huis de Amsterdammers wel. In Bussum zorgde hekkensluiter Silicon Storks voor een verrassing door HCAW te verslaan.

De nummers vijf tot en met acht verkeren in zwaar weer. De afgelopen weken zagen DSS/Kinheim, Hoofddorp Pioniers, Quick Amersfoort en Silicon Storks de achterstand op de top 4 steeds verder oplopen. Vandaag kwam voor twee teams de ommekeer. Pitchers Glenn Wassink en Tom Stuifbergen hielpen nummer vijf DSS/Kinheim aan de eerste winst sinds 9 mei.

Silicon Storks gebruikte drie runs in de negende inning om een 7-4 achterstand tegen HCAW om te buigen in een 7-8 overwinning op HCAW. Voor Storks was het de eerste zege sinds 6 mei. Daarmee is de Haagse hekkensluiter uit de min. Bijna twee weken geleden kwam de Haagse ploeg op -2 punten na een straf voor het opstellen van een ongerechtigde speler.

Twins Oosterhout profiteerde van het verlies van HCAW en klom voor het eerst dit seizoen op naar de derde plaats. De Oosterhoutse ploeg bleef in drie wedstrijden tegen Quick Amersfoort ongeslagen. Ook koploper Curaçao Neptunus verloor deze week niet tegen Hoofddorp Pioniers. Het verschil met nummer twee L&D Amsterdam is daardoor nu opgelopen tot vijf punten.

DSS/Kinheim – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam zag dit weekeinde tegen DSS/Kinheim een serie van tien ongeslagen wedstrijden op rij eindigen. Het was de langste actieve serie in de hoofdklasse van dit moment. Zaterdag won de Amsterdamse ploeg nog wel van DSS/Kinheim. L&D Amsterdam opende de score in de eerste inning toen vier spelers de thuisplaat passeerden. Gilmer Lampe en Emilson Haswell sloegen een tweehonkslag en Jair van Borkulo sloeg twee van de vier punten in deze slagbeurt binnen. Die voorsprong kwam hierna niet meer in gevaar. In de laatste twee innings gooide Robyn Clara met twee strikeouts het duel uit voor de Amsterdammers: 10-1.

Aanvallend kwam L&D Amsterdam er zondag echter niet aan te pas. Op het moment dat nog maar de eerste uit was gemaakt, had Roelie Henrique de Amsterdammers al op een 0-1 voorsprong gezet. Dat bleek echter het enige wat DSS/Kinheim-pitcher Glenn Wassink (2-4-2-1) vandaag weggaf in zeven innings. Ondertussen trok de Haarlemse thuisploeg via runs in de eerste, derde en vierde inning de winst met 4-1 naar zich toe. Met een dubbelspel in zowel de achtste als negende inning maakte DSS/Kinheim een einde aan de hoop van L&D Amsterdam op de winst.

L&D Amsterdam – DSS/Kinheim: 10-1 | boxscore
DSS/Kinheim – L&D Amsterdam: 4-1 | boxscore

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort

Twins Oosterhout verlengde dit weekeinde tegen Quick Amersfoort zijn winning-streak tot tien wedstrijden. Maar zowel op zaterdag als zondag duurde het pas tot hun laatste slagbeurt voordat de honkballers uit Oosterhout een beslissende voorsprong pakten. Zaterdag gebeurde dat in de negende inning. Bij een 6-6 gelijke stand opende Shurman Marlin de slagbeurt met een tweehonkslag. Hij werd hierna op de honken vervangen door Luuk Bun. De pinch-runner kon op twee wilde worpen zijn ploeg voor het eerst sinds de eerste inning op voorsprong zetten en daarmee Twins de overwinning bezorgen. Twins Amersfoort sloeg zestien hits. Tyson Quolas had er vier. Rayshelon Carolina en Jarreau Martina sloegen elk drie hits.

Zondag begon Twins Amersfoort de zevende inning nog met een 1-3 achterstand, maar maakte dat in het slot van de wedstrijd goed. Met een tweehonkslag sloeg Joshua Zara zijn ploeg weer naast Quick Amersfoort. Een inning later liep de thuisploeg uit naar de 6-3 winst. Ruendrick Piternella sloeg met zijn tweede homerun van het seizoen de laatste twee punten van de wedstrijd binnen.

Quick Amersfoort – Twins Oosterhout: 6-7 | boxscore
Twins Oosterhout – Quick Amersfoort: 6-3 | boxscore

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers

Koploper Curaçao Neptunus bleef deze week ongeslagen tegen Hoofddorp Pioniers, dat op 16 mei nog verantwoordelijk was voor het laatste verlies voor de Rotterdammers. Hoofddorp Pioniers hield de koploper zaterdag zes innings lang bij. Maar vanaf de zevende inning zagen de honkballers uit Hoofddorp hun tegenstander snel uitlopen. Eerst door twee punten in de zevende inning en vervolgens nog eens vier runs in de achtste inning: 1-8. De slagploeg van Curaçao Neptunus kwam tot zes hits, waaronder vier van Dwayne Kemp (4 uit 6), die bovendien drie punten binnensloeg. Benjamin Dille had drie honkslagen.

Zondag had Hoofddorp Pioniers op het pitchen van Kaj Timmermans (2-0-1-0) geen enkel moment kans op de winst. Randolph Oduber sloeg in de eerste inning een hit, maar dat bleek de enige honkslag die Timmermans dit duel in zes innings toe zou staan. Aanvallend werd de Rotterdamse ploeg geleid door Gianison Boekhoudt (3 uit 4). Hij sloeg eerst met een driehonkslag twee punten in de vierde inning binnen. In de achtste inning sloeg hij opnieuw raak en bracht hij één van de twee Rotterdamse punten in deze slagbeurt over de thuisplaat voor de 4-0 winst.

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 1-8 | boxscore
Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 4-0 | boxscore

HCAW – Silicon Storks

HCAW verloor dit weekeinde zijn derde plaats aan Twins Oosterhout. Dat gebeurde na een verrassend verlies tegen Silicon Storks op zondag. In de eerste wedstrijd van dit weekeinde waren de Bussumse honkballers zaterdag nog wel de sterksten. De deze week bij de ploeg teruggekeerde Jeandro Tomp (3 uit 5) en Victor Draijer (3 uit 6) sloegen samen vijf punten binnen voor de 6-10 winst. Het duurde echter pas tot de vierde inning voordat HCAW de 4-0 achterstand had weggewerkt, die de ploeg in de eerste inning had opgelopen. Nadat HCAW met vier runs in de negende inning de voorsprong had vergroot tot 5-10, maakte Silicon Storks het in de laatste slagbeurt nog spannend. Yurdion Martie en Brendly Martina openden de slagbeurt met honkslagen. Maar meer dan twee runs wist de Haagse thuisploeg er niet uit te halen: 7-10.

Een dag later was Silicon Storks in de laatste inning wel succesvol. De Haagse ploeg kwam dit duel twee keer terug van een achterstand. Drie runs in de vijfde inning, na driehonkslagen van Kelvin Knape en Brendly Martina zorgden eerst voor een 3-5 voorsprong. Nadat HCAW in de zevende inning viermaal had gescoord, herhaalde Storks die prestatie in de negende inning nogmaals. Nu waren Yurdion Martie en Kevin van Veen (4 uit 5) met hits van grote waarde. Opnieuw liepen drie Haagse spelers binnen, waarmee de bezoekers andermaal op voorsprong kwamen: 7-8. In de tweede helft van de negende inning kreeg HCAW door twee keer vier wijd nog wel lopers op de honken, maar wist de Bussumse ploeg het tij niet meer te keren.

Silicon Storks – HCAW: 7-10 | boxscore
HCAW – Silicon Storks: 7-8 | boxscore

Stand na 5 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  15-28
2. L&D Amsterdam   15-23
3. Twins Oosterhout  14-22
4. HCAW        14-21
5. DSS/Kinheim    15-10
6. Hoofddorp Pioniers 14-06
7. Quick Amersfoort  14-02
8. Silicon Storks   15-00

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse