Florida SouthWestern State College is voor het eerst ooit winnaar geworden van het NJCAA National Tournament.

Internationaal

Nederlandse softbalsters winnen NJCAA kampioenschap

Foto: © Eric Castanos

Nederlandse softbalsters winnen NJCAA kampioenschap

Feline Poot, Sterre den Duijn en Charlotte Drijvers hebben met Florida SouthWestern State College op oppermachtige wijze het kampioenschap gewonnen in het NJCAA National Tournament. In Yuma (Arizona) bleven de Buccaneers ongeslagen en werd in de finale met 1-5 afgerekend met Grayson. Het is voor het eerst in de historie dat Florida SouthWestern State College het kampioenschap heeft gewonnen. “De emoties die ik heb ervaren tijdens dit toernooi, dat is iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt”, vertelt de dolgelukkige Feline Poot.

Vijf Nederlandse speelsters begonnen dinsdag aan het finaletoernooi van het 2021 NJCAA Division I National Championship. Tammie Lijbers (Chipola College) en Marijn Crouwel (Odessa College) wonnen met hun ploeg slechts één wedstrijd. De enige winst van het als elfde geplaatste Odessa College was te danken aan Crouwel, die in de laatste slagbeurt haar ploeg met een walk-off tweehonkslag naar een 6-5 overwinning sloeg.

Sterre den Duijn aan slag.
Sterre den Duijn aan slag.
Foto: © Eric CastanosFSW/Roy Allen

Het als twaalfde geplaatste Chipola College en als elfde geplaatste Odessa College werden uitgeschakeld na nederlagen tegen Seminole State en Wallace State. Lijbers en Crouwel waren daardoor na twee speeldagen klaar met het toernooi.

Krankzinnige wedstrijd

Met Florida SouthWestern State College verliep het NJCAA National Tournament voor Feline Poot, Sterre den Duijn en Charlotte Drijvers een stuk beter. De ploeg van het Nederlandse drietal bleef in vijf wedstrijd ongeslagen. “Het was een geweldige ervaring”, vertelt Poot een dag na het winnen van de prestigieuze prijs. “De energie tijdens de wedstrijden is absoluut niet te vergelijken met de wedstrijden die we spelen in het seizoen. Je kan geen enkel team onderschatten. Iedereen speelt met alles wat ze hebben om het nog één wedstrijd verder te schoppen.”

De als derde geplaatste Buccaneers openden het toernooi met een overtuigende 13-3 overwinning in 4 1/2 innings op Central Alabama. De ploeg scoorde al zijn dertien punten in de eerste drie innings en kwam in totaal tot veertien hits, waaronder twee van Feline Poot (2 uit 3). Samen met Charlotte Drijvers en Sterre den Duijn zorgden zij voor vier binnengeslagen punten.

In een krankzinnige wedstrijd werd woensdag ook de nummer 6 Seminole State College verslagen. Beide ploegen kwamen samen tot twintig honkslagen. Florida Southwestern State College startte de zevende en laatste slagbeurt met een 10-13 achterstand. Een solohomerun van Natavia Ellis bracht de hoop bij de ploeg terug. Vier hits later was de winst na bijna drie uur spelen binnen: 14-13. Feline Poot en Sterre den Duijn scoorden dit duel elk een punt.

Nieuw record

In de kwartfinales werd donderdag zelfs de nummer twee Butler uitgeschakeld: 2-1. Het was pas het eerste verlies voor Butler na 46 opeenvolgende overwinningen dit seizoen. Linksveldster Beth Reid zorgde in de wedstrijd tegen Butler voor een spectaculair veldactie. Momenten nadat ze als invalster in de wedstrijd was gekomen, voorkwam ze op een fantastische manier een homerun.

Feline Poot scoort het uiteindelijk winnende punt in de finale.
Feline Poot scoort het uiteindelijk winnende punt in de finale.
Foto: © Eric Castanos

Een 10-2 overwinning op vrijdag op San Jacinto-South was voldoende voor een plaats in de finale. Natavia Ellis sloeg twee homeruns. Daarmee kwam ze dit seizoen op een totaal van 24, een nieuw record in de historie van Florida SouthWestern State College. In de finale trof Florida SouthWestern State College het als vierde geplaatste Grayson College, dat eerder in het toernooi had gewonnen van onder meer Wallace State College en Seminole State College. Maar ook eenmaal had verloren van San Jacinto-South College.

Winnende punt

In de eindstrijd op het Pacific Avenue Athletic Complex in Yuma begonnen de twee teams met een 1-1 gelijke stand aan de zevende inning. “De finale begonnen we niet echt als onszelf”, blikt Poot terug. “We kwamen niet echt door en hadden wat moeite met op de honken komen. Ik denk dat dit kwam omdat we het toch stiekem iets groter maakten dan dat het is. Natuurlijk is het de grote finale maar in feite is het gewoon just another game. Toen de tegenstander scoorde was er geen paniek maar we reageerde een tijdje niet. Pas toen we de 1-1 scoorde kwam het leven weer terug in onze dug-out.”

Dat gebeurde in de zevende inning met een hoofdrol voor Feline Poot. Na haar geraakt werpster scoorde zij het uiteindelijke winnende punt. De Buccaneers stopten in deze zevende slagbeurt echter niet bij één punt. Vijf hits brachten maar liefst vier punten over de thuisplaat. Grayson College had op deze uitbarsting geen antwoord meer, waarmee de eindstand 1-5 werd.

Beloning

De overwinning in de finale was de 49e zege voor Florida SouthWestern State College dit seizoen. Slechts vier wedstrijden verloor de ploeg. In zeven van hun laatste acht wedstrijden versloegen Buccaneers een tegenstander uit de top 15. Poot speelde mee in alle vijf de wedstrijden van haar ploeg en kwam tot een slaggemiddelde van .286 met vier runs en drie binnengeslagen punten.

“Het betekent heel veel om de finale te winnen. Het is dé beloning voor maanden lang uren trainen, 6AM workouts, alle wedstrijden tijdens het seizoen, alle blessures en emoties. We hebben zo’n goed toernooi gespeeld waarin iedereen zijn steentje bijdroeg. Het was een absolute teamprestatie”, vertelt Poot. Waarna ze er aan toevoegt: “Het klinkt misschien heel cliché, maar vanaf dag één wisten we dat dit team heel speciaal was. En dat dit het team was om de eerste National Championship te winnen in de historie van Florida SouthWestern State College.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Internationaal