SB Hoofdklasse

Eerste winst Onze Gezellen; Verwarring in Hoofddorp

Foto: © Fred Versluis

Eerste winst Onze Gezellen; Verwarring in Hoofddorp

In het eerste volledig zonnige weekeinde gebeurde er veel op de softbalvelden in de Hoofdklasse, want op zaterdag en zondag samen konden veertien wedstrijden onder aangename weersomstandigheden worden gespeeld. Dat zorgde voor veel actie en vooral veel punten, want acht wedstrijden werden vanwege het puntenverschil voortijdig gestopt. Verder was er op zaterdag een 3-inning Perfect Game van Kirsten Scheele (Sparks Haarlem), konden zondag (eindelijk) zes inhaalwedstrijden worden gespeeld, was er op zondag ook de eerste overwinning van het seizoen voor Onze Gezellen en keerde Olympia Haarlem terug naar de koppositie in de Hoofdklasse. Op eigen veld verloor Onze Gezellen eerste met 1-9 van Roef!, maar won het tweede duel met 12-8. Olympia won tweemaal van Quick Amersfoort (4-0, 3-2) om weer alleen bezit te nemen van de eerste plek.

Maar er was zondag ook verwarring op het softbalveld in Hoofddorp. Het eerste thuisduel van Hoofddorp Pioniers tegen Amsterdam Pirates eindigde na vier innings met een 1-11 stand. In de tweede ontmoeting was de stand na twee innings opgelopen naar 0-20. Volgens sommigen een puntenverschil om al na twee slagbeurten het materiaal te kunnen inpakken, wat ook daadwerkelijk gebeurde. Echter, in onze spelregels is er geen sprake van een verschil van 20 punten. In onze run-ahead-rule, zoals de mercy-rule in het softbal eigenlijk heet, wordt er na drie innings gestopt bij een verschil van 15 punten, na vier bij tien punten en na vijf bij zeven punten. Of uiteraard wat eerder wanneer de thuisploeg in haar derde, vierde of vijfde inning op dat verschil komt of heeft bereikt. Internationaal is er wel een run-ahead-rule van 20 punten, maar ook die gaat pas in de derde inning in. Kortom, men is in Hoofddorp dus een inning te vroeg gestopt. Het is nu aan de afdeling Competitiezaken om de status van dit duel te bepalen en te beslissen of (en wanneer) de resterende inning nog moet worden gespeeld. Het resultaat van dit duel is nog niet opgenomen in onderstaande stand.

Stand: Olympia Haarlem 13-22, Tex Town Tigers 14-18, Sparks Haarlem 10-16, Quick Amersfoort 12-12, Roef! 10-12, Amsterdam Pirates 10-4, Onze Gezellen 10-2, Hoofddorp Pioniers 9-0.

Olympia Haarlem vs. Quick Amersfoort

Het eerste duel bleef vier innings spannend met hoofdrollen voor pitchers Lisa Hop (Olympia) en Richelle van Gennip (Quick), die niet veel scoringskansen weggaven. Wel kwam Quick als eerste in scoringspositie in de eerste inning toen Franka van Dijk het duel opende met een tweehonkslag, waarna Laura Wissink met één uit vier wijd kreeg. Van Dijk strandde uiteindelijk op het derde honk. Het was de enige keer dat Quick Amersfoort in scoringspositie kwam. In de vierde slagbeurt kreeg de ploeg de laatste honkloopster toen Nicky Uytendaal begon met een honkslag. Hierna schakelde Lisa Hop de volgende twaalf slagvrouwen op rij uit. De rechtshander gooide achtmaal drie slag.

Olympia Haarlem kwam wel gelijk in de eerste inning tot scoren. Cindy van der Zanden begon met vier wijd, stal het tweede honk, bereikte het derde honk in een velderskeus-situatie en scoorde op een opofferingsslag van Jessie van Aalst.

Na loopsters in scoringspositie te hebben achtergelaten in de tweede en derde inning sloeg de thuisploeg in de vijfde slagbeurt met drie punten toe. Dit keer opende Yindi Beekveldt met vier wijd, waarna ze een honk verder werd gebracht via een opofferingsstootslag van Cindy van der Zanden. Nadat Brenda Beers eveneens vier wijd had gekregen maakte Jessie van Aalst weer prima contact en sloeg dit keer een 2-run triple. Even later scoorde ze zelf op een opofferingsslag van Mariëlle Vleugels.

Samenvatting eerste wedstrijd door SDTV

In de tweede wedstrijd bleek de vijfde inning ook beslissend. In deze slagbeurt doorbrak Olympia Haarlem een gelijke stand en scoorde wat het winnende punt zou zijn.

Dit keer lukte het Quick Amersfoort wel de score te openen in de eerste slagbeurt. Met één uit sloeg Angelica Bomba een honkslag, waarna een fout volgde op een opofferingsstootslag van Laura Wissink. Nadat de eerste het derde honk had bereikt na een vangbal scoorde ze in een double-steal situatie. Olympia Haarlem liet aanvankelijk weer twee loopsters in scoringspositie achter, maar nam de leiding over in de derde inning. Openingsslagvrouw Yindi Beekveldt bereikte het honk na een fout, waarna Cindy van der Zanden stevig uithaalde en haar derde homerun van het seizoen sloeg.

Nu was het ook Quick dat zowel in de derde als de vierde innings loopsters zag achterblijven op het tweede honk. In de vijfde inning wist de ploeg de stand weer in balans te brengen. Franka van Dijk begon met een honkslag en scoorde met één uit de gelijkmaker op een honkslag (gevolgd door een fout) van Laura Wissink, die zelf op het derde honk achterbleef. Olympia hernam de leiding onmiddellijk in de tweede helft van de vijfde inning. Met twee uit kreeg Jessie van Aalst vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Mariëlle Vleugels.

In de zesde inning kreeg Quick nog een kans de nieuwe achterstand ongedaan te maken, maar met loopsters op het eerste en tweede honk volgden een gedwongen nul en een vangbal. Lisa Hop, die de pitching in de vijfde inning overnam, werd voor de tweede keer vandaag winnende werpster. In dit duel voegde ze drie strikeouts toe en met 55 voert ze deze categorie nu overtuigend aan. Ook heeft ze met acht overwinningen het hoogste aantal en neemt ze achter Kirsten Scheele met een ERA van 1.17 de tweede plek in. De pitcher van Sparks Haarlem heeft met 0.53 momenteel het beste ERA in de Hoofdklasse.

Samenvatting tweede wedstrijd door SDTV

Onze Gezellen vs. Roef!

In de openingswedstrijd boekte Roef! een overtuigende overwinning op twaalf honkslagen, waaronder drie van Kim Donkers. De ploeg opende de score met drie punten in de derde inning en nam in de vijfde inning meer afstand, gevolgd door een rally van vier punten in de zesde slagbeurt.

Een tweehonkslag van Eva Versloot leverde in de derde inning de eerste twee punten op. Een fout zorgde even later voor het derde punt. Onze Gezellen wist in dezelfde inning een punt terug te pakken toen Ella Krommendijk scoorde op een foute aangooi die volgde na een wilde worp. Daar bleef het bij voor de thuisploeg. Een honkslag van Onaisha Franka en een fout leverde Roef! in de vijfde inning twee extra punten op, waarna hits van Kim Donkers, Onaisha Franka (2-run single) en een gestolen honk de stand verder opvoerden in de zesde slagbeurt.

In de tweede ontmoeting sloeg Onze Gezellen in de eerste twee innings toe en stond met 9-1 voor. Na drie slagbeurten was de stand 10-2 en de ogenschijnlijk comfortabele voorsprong leek in de vijfde inning te eindigen in een mercy-rule overwinning, maar toen kwam Roef! met twee uit vijfmaal tot scoren.

Met een 0-1 achterstand scoorde Onze Gezellen driemaal in de gelijkmakende eerste inning dankzij een 2-run double van Karin Tuk en een fout. Een 6-run rally volgde in de tweede inning. Net als in de eerste inning waren ook deze zes punten onverdiend als gevolg van fouten in de Roef!-verdediging. Puntscorende klappen waren er in deze inning van Babs de Jonge, Karin Tuk en Masha Meloni.

Nadat beide teams eenmaal hadden gescoord in de derde inning was Roef! in de vijfde inning één nul verwijderd van een mercy-rule nederlaag. Maar toen ging het verdedigend mis bij Onze Gezellen en zorgden twee fouten voor vijf onverdiende punten. Een 2-run double van Isa Los vormde het hoogtepunt in deze inning, waarin de achterstand werd teruggebracht naar 10-7.

Onze Gezellen antwoordde onmiddelijk met twee eigen punten om weer meer afstand te nemen. Met twee uit en loopsters op het eerste en derde honk kreeg Noa Armirotto opzettelijk vier wijd. In haar voorgaande drie slagbeurten had de voormalige Roef!-speelster drie honkslagen (twee doubles) geslagen. Maar hierna was het Babs de Jonge die tot een 2-out, basesloaded, 2-run single kwam. Roef! wist hier nog één punt tegenover te zetten, maar Onze Gezellen verspeelde de voorsprong niet en kwam voor het eerst dit seizoen tot winst na negen opeenvolgende nederlagen. Onze Gezellen kwam in dit duel tot veertien honkslagen, waaronder drie van Karin Tuk en Noa Armirotto.

Hoofddorp Pioniers vs. Amsterdam Pirates

Op zaterdag leed Amsterdam Pirates tegen Quick Amersfoort zelf twee forse nederlagen, maar in deze inhaaldubbel sloeg en scoorde de ploeg er flink op los tegen en bij Hoofddorp Pioniers.

In de eerste wedstrijd begon Pioniers nog goed en nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning na een honkslag van Jade Rijgersberg. Daar stond een 11-run rally in de tweede inning tegenover van Pirates. Een slagbeurt met vijftien slagvrouwen die samen negen honkslagen lieten noteren met als hoogtepunt een 2-run triple van Rhowan Stuart. Vier speelsters sloegen in deze inning tweemaal een honkslag.

In de tweede wedstijd opende Pirates met acht punten in de eerste inning met dit keer een 2-run single van Jeske Meewisse en een 2-run double van Sanne van der Putten als voornaamste klappen. Hierna volgde een rally van twaalf punten op tien honkslagen door zestien slagvrouwen. Anouk Boontjes en Rhowan Stuart (beiden een 2-run single) tekenden hier voor de voornaamste klappen.

Na de derde nul in de tweede helft van de tweede inning ontstond de verwarring. Is er een run-ahead-rule voor twintig punten? Hoe dan ook, de wedstrijd werd hierna afgesloten.
Wordt vervolgd.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse