Pitcher en binnenvelder Emeron Lourens is één van de oudgedienden in de nationale ploeg.

EK heren 2021

Selectie bekend voor EK heren

Foto: © WBSC

Selectie bekend voor EK heren

Nadat het Europees kampioenschap voor mannen vorig jaar niet door kon gaan, krijgt het toernooi dit jaar wel groen licht van de Europese softbalbond. Niettemin hebben drie landen zich uit voorzorgsmaatregelen teruggetrokken. Het Nederlands team is wel van de partij van maandag 21 tot en met zaterdag 26 juni in de Tsjechische steden Ledenice en Sezimovo Ústí. Afgelopen week maakte de technische staf de selectie voor het EK bekend.

De selectie bestaat uit zes spelers die deel uitmaakten van de nationale ploeg die in 2018 knap de finale haalde. Acht van de spelers uit de huidige selectie namen in 2019 met Oranje deel aan het wereldkampioenschap.

Voormalig honkbalinternational Danny Rombley, op het wereldkampioenschap goed voor drie tweehonkslagen en een slaggemiddelde van .333, keert niet terug in de EK-selectie. Wel maakt een andere oud-speler uit het nationale honkbalteam zijn opwachting voor de nationale softbalploeg. Dat is Forstin Coenraad. De 41-jarige speler nam in 2005 met het Nederlands honkbalteam onder meer deel aan het Europees kampioenschap honkbal.

Vernieuwde selectie

Coenraad is één van de toevoegingen aan de grotendeels vernieuwde selectie van hoofdcoach Ben te Pas. Andere nieuwkomers zijn Coen Merkx, Jazz Voogd, Wouter Tjalling Kamstra en Rob Hassink. Die laatste is op dit moment coach van het vrouwenteam van Tex Town Tigers in de softbal hoofdklasse. Ook Jeff Delfina (Amsterdam Pirates) en Coen Merkx (Roef!) zijn als coach verbonden aan een softbal hoofdklasser.

Hofleverancier voor de nationale selectie is Quick Amersfoort. Met onder meer Revin Brooks, die tijdens het wereldkampioenschap in 2019 voor Nederland de meeste honkslagen sloeg. Quick Amersfoort-spelers Emeron Lourens en Enrique Javier waren tijdens het vorige Europese kampioenschap twee van de drie beste slagmannen van de Nederlandse ploeg. Vennep Flyers vaardigt vier spelers af.

Bekijk de volledige selectie

Teruggetrokken

Groot-Brittannië, België en Duitsland hebben hun nationale team voor het toernooi teruggetrokken. Daardoor heeft de Europese softbalbond de twee poules samengevoegd. Elk team speelt in de eerste ronde nu tegen elke tegenstander één wedstrijd. De nummers één en twee spelen vervolgens op zaterdag om de Europese titel. Dat zijn ook de twee teams die zich kwalificen voor het aankomende wereldkampioenschap, dat van 26 november tot en met 4 december 2022 wordt gehouden in Auckland (Nieuw-Zeeland).

Het Nederlands team opent het toernooi maandag 21 juni om 10.00 uur in Ledenice met een wedstrijd tegen Litouwen. Het wordt voor het eerst dat Nederland in een officiële interland tegenover Litouwen staat. In totaal speelt Oranje acht wedstrijden in de eerste ronde. Denemarken is op woensdagavond 23 juni de tegenstander. Een dag later wacht titelverdediger Tsjechië. In 2018 veroverde Tsjechië voor het vierde jaar op rij de Europese titel.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021