Honkbal

Taiwan ziet toch af van deelname aan OKT

Foto: © WBSC

Taiwan ziet toch af van deelname aan OKT

De Chinese Taipei Baseball Association (CTBA) heeft besloten om toch geen ploeg naar Mexico te sturen voor het laatste Olympisch kwalificatietoernooi. Daarmee is Taiwan na China het tweede land dat het OKT aan zich voorbij laat gaan.

De Olympische honkbaldroom voor Taiwan is definitief uit elkaar gespat. Die droom zag er vorige maand voor de nummer vier van de wereld als gastheer van het OKT nog rooskleurig uit. Half mei nam het aantal coronabesmettingen in het land echter toe. Dat zorgde er eerst al voor dat Taiwan af moest zien van de organisatie van het OKT. Vlak daarna maakte ook de Taiwanese profcompetitie bekend zijn spelers niet beschikbaar te stellen.

De afgelopen weken is de Chinese Taipei Baseball Association er wel in geslaagd om een alternatieve selectie zonder spelers uit de Chinese Professional Baseball League samen te stellen. Eén van de spelers die deelname had toegezegd, was voormalig Major Leaguer Jen-Ho Tseng. De 26-jarige pitcher zit op dit moment zonder club.

Nieuwe uitdaging

Maar daarmee kwam de Taiwanese bond voor een nieuwe uitdaging te staan. De nationale ploeg was vanwege coronamaatregelen nergens welkom voor de centrale trainingen. Onder meer een verzoek om te trainen in het Douliou Baseball Stadium in Douliu City, één van de oorspronkelijke locaties voor het OKT, werd afgewezen. Uiteindelijk heeft de CTBA besloten om zodoende toch af te zien van deelname aan het OKT.

In mei verhuisde de World Baseball Softball Confederation (WBSC) het laatste Olympisch kwalificatietoernooi van het Taiwanese Taichung naar Puebla in Mexico. Het toernooi wordt gespeeld van 22 tot en met 26 juli. De overgebleven deelnemers zijn nu nog het Nederlands Koninkrijksteam en Australië. Het deelnemersveld wordt aangevuld met de nummers twee en drie van het Amerikaanse kwalificatietoernooi, dat op dit moment aan de gang is.

Honkbalmedaille

Taiwan nam drie keer eerder deel aan een officieel Olympisch honkbaltoernooi. In 1992 won de ploeg met een tweede plaats in Barcelona zijn enige Olympische honkbalmedaille. Eén van de spelers uit die selectie was Shih-Hsih Wu. Hij was onlangs bereid gevonden om de taak van manager tijdens het OKT op zich te nemen. Tijdens de laatste twee edities van de Zomer Spelen in 2004 en 2008 werd Taiwan vijfde.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal