Rachid Engelhardt wordt gefeliciteerd na zijn homerun.

HB Hoofdklasse

Zeges voor Quick, Neptunus en Pioniers

Foto: © Jan Kruijdenberg

Zeges voor Quick, Neptunus en Pioniers

Zes teams zijn vanavond aan een ingelaste speelronde in de hoofdklasse begonnen. Daarin werden vijf homeruns geslagen. Dat leverde overwinningen op voor Quick Amersfoort, Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers. Koploper Curaçao Neptunus nam daarmee opnieuw twee punten afstand van de nummers twee en drie.

Komende maand neemt het Nederlands Koninkrijksteam deel aan het laatste Olympisch kwalificatietoernooi. Dat OKT zou oorspronkelijk in juni worden gespeeld. Vanwege een mogelijke trainingsstage in de aanloop naar dit toernooi was het de bedoeling om de hoofdklasse van 10 tot en met 20 juni stil te leggen.

Vorige maand werd het OKT echter verplaatst naar juli. Zes teams waren bereid om een deel van de vrijgekomen ruimte in het programma te gebruiken voor ingelaste wedstrijden. Dat zorgt onder meer voor zes wedstrijden tussen L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus elf dagen tijd. Waarvan de eerste vanavond.

In de drie wedstrijden van vanavond werden vijf homeruns geslagen. John Polonius deed dat voor Curaçao Neptunus, Jules Cremer voor HCAW, Oliver van der Wijst voor Hoofddorp Pioniers en Rachid Engelhardt en Taylor Clemensia voor Quick Amersfoort. Voor Cremer was het zelfs zijn eerste in de hoofdklasse.

Quick Amersfoort – Silicon Storks

Na twaalf nederlagen op rij kon er vanavond even opgelucht adem worden gehaald bij Quick Amersfoort. De Amersfoortse ploeg won dit seizoen nog maar één keer eerder en voelt de hete adem van hekkensluiter Silicon Storks in zijn nek. Storks won al tweemaal, maar staat door vier strafpunten vooralsnog op de laatste plaats. Op het XLLease Park Dorrestein sloeg Quick Amersfoort de eerste aanval van Silicon Storks oppermachtig af. De ploeg rekende in nog geen zeven volledige innings af met de Haagse honkballers. Het was de eerste overwinning voor Quick Amersfoort sinds de 5-4 winst tegen DSS/Kinheim op 2 mei.

Pitcher Jan-Willem Geerts gooide voor Quick Amersfoort de hele wedstrijd.
Pitcher Jan-Willem Geerts gooide voor Quick Amersfoort de hele wedstrijd.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort opende het duel met vijf runs in de eerste inning nadat onder meer Taylor Clemensia (3 uit 3) met een homerun twee punten had binnengeslagen. In de vierde inning volgde Rachid Engelhardt zijn voorbeeld, maar nam hij twee ploeggenoten mee over de thuisplaat. Daarmee was de voorsprong voor de thuisploeg al opgelopen tot 12-4. Met volle honken sloeg Mees Robberse vervolgens in de vijfde inning de bal langs de lijn in het linksveld. Daar kon maar liefst drie keer op worden gescoord, waardoor na 6 1/2 inning het duel vroegtijdig kon worden beëindigd: 15-4. Voor Quick Amersfoort gooide Jan Willem Geerts (7-2-7-1) het hele duel.

Quick Amersfoort – Silicon Storks: 15-4 (6 1/2 inning) | boxscore

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Pitcher Diegomar Markwell had vanavond nog zes strikeouts nodig om de mijlpaal van duizend keer drie slag te halen. De veteraan hield de sterke slagploeg van L&D Amsterdam ruim zeven innings lang op één punt, maar gooide geen enkele keer drie slag. Zijn sterke optreden legde wel de basis voor de winst voor Curaçao Neptunus. Tom de Blok moest in de eerste vier innings al zes honkslagen incasseren. Dat leverde een paar runs op in de tweede en vierde inning.

Pas bij een 7-0 achterstand scoorde L&D Amsterdam in de achtste inning zijn eerste punt na een tweehonkslag van Roelie Henrique. In de gelijkmakende slagbeurt antwoordde John Polonius met een tweepunten-homerun om het verschil opnieuw te vergroten. Hij bepaalde de eindstand op 9-1. Henrique sloeg in de achtste inning Luca van Gorkum binnen. Van Gorkum had even daarvoor zijn debuut in de hoofdklasse gemaakt en in zijn eerste slagbeurt direct een honkslag geslagen.

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 9-1 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – HCAW

Met Lars Huijer op de heuvel leek er voor HCAW vanavond lang geen vuiltje aan de lucht in de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers. De international gooide zeven keer drie slag en kreeg in de eerste vijf innings maar drie honkslagen tegen. Maar net als twee avonden eerder in de wedstrijd tegen Twins Oosterhout knokte Hoofddorp Pioniers zich ook nu in één inning knap terug in de wedstrijd.

Bij een 0-4 achterstand sloeg Tyler Boersma met een honkslag in de zesde inning het eerste punt binnen voor zijn ploeg. Vier ballen later waren beide ploegen weer in evenwicht. Oliver van der Wijst ramde de bal over de omheining van het linksveld voor nog eens drie runs. Dat gaf de Hoofddorpse thuisploeg voldoende inspiratie om het karwei opnieuw te klaren. Na hits van Mark Smit, Randolph Oduber (tweehonkslag) en Duco Nuijten had Hoofddorp Pioniers in de achtste inning voor het eerst dit duel de leiding in de wedstrijd overgenomen: 6-4. In de negende inning kreeg HCAW nog wel het winnende punt in het slagperk, maar pitcher Ryan Huntington (6-1-9-1) stond geen punten meer toe. Huntington gooide vanavond de volledige negen innings.

Hoofddorp Pioniers – HCAW: 6-4 | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus  16-30
2. L&D Amsterdam   16-23
3. HCAW        16-23
4. Twins Oosterhout  15-22
5. DSS/Kinheim    15-10
6. Hoofddorp Pioniers 16-10
7. Quick Amersfoort  16-04
8. Silicon Storks   16-00

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse