Nederland tijdens de openingsceremonie van het EK van vorig jaar.

EK dames 2021

Bondscoach Jongejan presenteert EK-selectie

Foto: © Fred Versluis

Bondscoach Jongejan presenteert EK-selectie

Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softbal speelt van 27 juni tot 3 juli in Italië het Europese Kampioenschap. In het hol van de leeuw wil het team van bondscoach Ferenc Jongejan de titel voor het eerst sinds 2017 binnenslepen. Deze week presenteert Jongejan zijn selectie, waarin twee bekende en ervaren werpsters terugkeren om het gemis van de geblesseerde Eva Voortman op te vangen.

Vanwege corona doen er aan het 22e EK niet 22, maar 17 landen mee. Een van de grootst ontbrekende landen is Groot-Brittannië, dat in de laatste edities steevast meespeelde om de medailles. Gastland Italie en Tsjechie lijken daarom de grootste concurrenten voor Oranje, dat eind deze maand zal strijden om de elfde Europese titel binnen te slepen.

Vanwege het ontbreken van vijf landen werd de opzet van het toernooi door de ESF aangepast. Het Koninkrijksteam komt in de eerste groepsfase in Poule B nu Oostenrijk, Duitsland en Litouwen tegen. Meer informatie over de toernooiopzet en het speelschema vind je hier.

Selectie

Ondanks het ontbreken van Voortman en Rebecca Soumeru, kan Jongejan beschikken over een zeer ervaren pitching staff. Ginger de Weert is weer terug na een langdurige afwezigheid vanwege een blessure en ook Lindsey Meadows en Kirsten Scheele keren terug in de selectie. Meadows maakte in 2017 voor het laatst onderdeel uit van de selectie van het Koninkrijksteam. Voor Kirsten Scheele was het al een stuk langer geleden. Al in 2005 maakte Scheele haar debuut voor de nationale ploeg in een wedstrijd tegen China tijdens de Canada Cup.

Naast deze drie zeer ervaren pitchers heeft Jongejan ook Lisa Hop en Marjolein Merkx geselecteerd, die inmiddels ook al de nodige internationale ervaring opgedaan hebben op onder meer een WK (Merkx) en college softball (Hop), maar beiden nooit eerder een EK speelden. Bij de positiespeelsters maken Lizzie Clarijs en Annemiek Jansen hun EK-debuut deze zomer.

Dit is de volledige EK-selectie:

Pitchers
Lisa HopFysioExpert Olympia Haarlem
Lindsey MeadowsTex Town Tigers
Marjolein MerkxROEF!
Kirsten ScheeleSparks Haarlem
Ginger de WeertTex Town Tigers
Catchers
Dinet OostingTex Town Tigers
Laura WissinkQuick Amersfoort
Infielders
Lizzie ClarijsTex Town Tigers
Maxime van DalenSparks Haarlem
Suka van GurpSparks Haarlem
Cindy van der ZandenFysioExpert Olympia Haarlem
Marielle VleugelsFysioExpert Olympia Haarlem
Britt VonkTex Town Tigers
Outfielders
Jessie van AalstFysioExpert Olympia Haarlem
Brenda BeersFysioExpert Olympia Haarlem
Annemiek JansenTex Town Tigers
Wies LigtvoetROEF!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021