Jan Kruijdenberg

EK dames 2021

Koninkrijksteam opnieuw te sterk voor Duitsland

Foto: © Jan Kruijdenberg

Koninkrijksteam opnieuw te sterk voor Duitsland

In de vijfde dubbel tegen de nationale ploeg van Duitsland in een jaar tijd heeft het Koninkrijksteam vandaag op de accommodatie van Hengelo Giants opnieuw de volle winst gepakt. De enige smet op de dag was het Duitse tegenpunt in de tweede wedstrijd. Na de 0-13 zege in de eerste wedstrijd, werd het na onder meer solohomeruns van Britt Vonk en Dinet Oosting 10-1 in het tweede duel.

Het Nederlands Koninkrijksteam sloot vandaag in Hengelo de oefencampagne in Nederland op weg naar het Europees kampioenschap later deze maand in Italië af. Drie dagen geleden speelde Oranje nog een oefenwedstrijd tegen de Hoofdklasse All Stars. Vanmiddag was de nationale ploeg van Duitsland tweemaal de tegenstander.

Het was al de vijfde onderlinge serie tussen beide ploegen sinds 12 juli vorig jaar. Op die dag won Oranje in het Duitse Wesseling met 1-9 en 2-12. Het bleven de enige Duitse punten tot aan vandaag. In de series in Nederland op 30 augustus 2020 (7-0 en 10-0), 20 september 2020 (7-0 en 10-0) en 2 mei van dit jaar (11-0 en 0-17) wist Duitsland niet te scoren. Dat gebeurde ook niet in de eerste wedstrijd van vandaag. Maar na een Nederlandse veldfout bij een gestolen honk scoorde Katharina Szalay (tweehonkslag) in de vierde inning het enige Duitse punt van de dag. Het was daarmee ook de eerste Duitse run op Nederlands grondgebied sinds 29 mei 2007. Toen won Nederland op het 15e Europees kampioenschap in Amsterdam met 12-3 van Duitsland.

Voortvarend

Marjolein Merkx.
Marjolein Merkx.
Foto: © Jan Kruijdenberg

In de eerste wedstrijd hield het Koninkrijksteam haar tegenstander nog wel op nul punten. Al leek het daar even niet naar uit te zien. De Duitse speelsters openden in Hengelo voortvarend. Honkslagen in het binnenveld van Katharina Szalay en Milena Böttger zetten pitcher Ginger de Weert meteen in de eerste slagbeurt onder druk. Zij hield haar hoofd koel, schakelde Szalay uit op de thuisplaat en maakte daarna met een strikeout een einde aan de inning. Duitsland kreeg hierna geen loopster meer op de honken.

Het Koninkrijksteam diende in de eerste wedstrijd alle schade toe in de eerste twee innings, waarbij in allebei de slagbeurten vijf speelsters de thuisplaat passeerden. Jessie van Aalst en Lizzy Clarijs sloegen in de eerste inning allebei twee speelsters binnen. Een inning later sloegen Dinet Oosting en Britt Vonk allebei twee ploeggenoten over de thuisplaat.

Versnelling lager

Vanaf de derde inning speelde Oranje in een versnelling lager. Dat kon zonder problemen, want pitcher Lindsey Meadows gaf vanaf de plaat met drie strikeouts geen enkele kans weg. Het Koninkrijksteam kwam deze wedstrijd tot veertien honkslagen, waaronder drie van Britt Vonk (3-4). Dinet Oosting (2 uit 4) was goed voor twee runs en drie binnengeslagen punten.

Vonk en Oosting waren ook in de tweede wedstrijd belangrijk voor hun ploeg. Op het pitchen van Hannah Held, die in de hoofdklasse speelt voor Onze Gezellen, opende Britt Vonk de eerste Nederlandse slagbeurt met een solohomerun. Een inning later verdubbelde Suka van Gurp die voorsprong met een uitstekend uitgevoerde squeezeplay waarop Mariëlle Vleugels vanaf het derde honk kon scoren.

Tweede homerun

Honkslagen van Brenda Beers, Dinet Oosting, Lisa Hop, Suka van Gurp en Britt Vonk zorgden in de derde inning voor een 7-0 voorsprong. Nadat dit in de vierde inning 9-1 was geworden door onder meer een hit van Brenda Beers en een driehonkslag van Jessie van Aalst, sloeg Dinet Oosting de tweede homerun voor Oranje van de dag. Daarmee bepaalde ze de eindstand op 10-1.

Vonk kwam vandaag in twee wedstrijden tot vijf honkslagen in zeven slagbeurten met vier binnengeslagen punten. Mariëlle Vleugels (4 uit 7) was goed voor zes runs en vier binnengeslagen punten. Dinet Oosting (3 uit 3), Brenda Beers (3 uit 5) en Jessie van Aalst (3 uit 6) sloegen elk drie hits. Zowel Beers als Van Aalst scoorde viermaal.

Eerste wedstrijd

     1 2 3 4 5  R H E
NEDERLAND 5 5 1 2 0 13 14 0
DUITSLAND 0 0 0 0 0  0 2 2

Pitchers Nederland
Ginger de Weert (2): 2-0-2-0
Lindsey Meadows (2): 3-0-0-0
Lisa Hop (1): 1-0-0-0

Pitchers Duitsland
Claudia Volkman (4): 0-6-13-2
Mara Sandner (1): 0-0-1-0

Tweede wedstrijd

     1 2 3 4 5  R H E
DUITSLAND 0 0 0 1 0  1 2 3
NEDERLAND 1 1 5 3 X 10 11 1

Pitchers Duitsland
Hannah Held (4): 2-3-11-3

Pitchers Nederland
Kirsten Scheele (2): 2-0-0-0
Marjolein Merkx (2): 3-0-2-1
Mariëlle Vleugels (1): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021