Roger Bernadina slaat raak voor Curaçao Neptunus.

HB Hoofdklasse

Koploper Curaçao Neptunus loopt verder uit

Foto: © Robert Bos

Koploper Curaçao Neptunus loopt verder uit

De serie tussen de nummers één en twee uit de hoofdklasse is deze week een eenzijdige strijd geworden. Na een overtuigende 9-1 winst op donderdagavond kwam koploper Curaçao Neptunus ook dit weekeinde geen enkel moment in de problemen tegen L&D Amsterdam. Door de dubbele nederlaag van Amsterdam klom HCAW naar de tweede plaats in het klassement. Ook Hoofddorp Pioniers en Silicon Storks wonnen een positie in het klassement.

Door de drie overwinningen op L&D Amsterdam is Curaçao Neptunus nu al negen wedstrijden ongeslagen. Het gat met de nummer twee in de hoofdklasse hebben de Rotterdamse honkballers vergroot tot maar liefst negen punten. Die nummer twee is sinds vandaag HCAW, dat profiteerde van het verlies van L&D Amsterdam.

HCAW deelde dit weekeinde de punten met Hoofddorp Pioniers. Door de winst op zaterdag klom Pioniers zelf ook een plaats in het klassement. De Hoofddorpse ploeg nam de vijfde plaats over van DSS/Kinheim. Silicon Storks werd de derde stijger. De Haagse ploeg begon als hekkensluiter de vijfde speelronde vorige week nog met -2 punten. Maar na winst tegen HCAW vorige week zondag en een dubbele winst op Quick Amersfoort dit weekeinde is de Haagse ploeg in punten op gelijke hoogte gekomen met Quick Amersfoort. Door het slechtere onderlinge resultaat zakt de ploeg uit Amersfoort daarmee naar de laatste plaats. Het is voor het eerst sinds 13 augustus 2020 dat het Haagse Storks niet op de laatste plaats staat.

Quick Amersfoort – Silicon Storks

Silicon Storks kwam zaterdag drie keer terug van een achterstand. De laatste keer in de achtste inning. Vier vrije lopen en twee veldfouten hielpen de Haagse ploeg in deze slagbeurt bij een 6-8 achterstand terug in de wedstrijd. Tegen de tijd dat Joran Berkhout met een honkslag twee ploeggenoten had binnengeslagen, had Storks opnieuw de leiding in de wedstrijd overgenomen: 11-8. Nu bleek dat wel voldoende, want in de negende inning kwam Quick Amersfoort niet verder dan één run: 11-9.

Zondag stapte Silicon Storks voor de tweede keer in twee dagen tijd als winnaar van het veld. Bij een 0-1 voorsprong sloeg de ploeg vijf hits in de vierde inning om het verschil te vergroten tot 0-5. Yurdlon Martie en Stephen Henson sloegen in deze slagbeurt een tweehonkslag. Dat verschil kon Quick Amersfoort niet meer goed maken. De winst ging uiteindelijk met 3-7 naar de bezoekers. Voor Silicon Storks gooide Nelmerons Angela (11-5-9-1) de volledige wedstrijd. Het was nog maar de derde keer sinds hun terugkeer op het hoogste niveau in 2018 dat Silicon Storks twee wedstrijden op rij heeft gewonnen.

Silicon Storks – Quick Amersfoort: 11-9 | boxscore
Quick Amersfoort – Silicon Storks: 3-7 | boxscore

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Curaçao Neptunus deelde deze week een gevoelige tik uit aan concurrent L&D Amsterdam. Zaterdag sloeg de Rotterdamse ploeg maar liefst achttien honkslagen, waaronder vier van Dashenko Ricardo. L&D Amsterdam sloeg pas zijn eerste honkslag in de vijfde inning. Dat gebeurde nadat pitcher Orlando Yntema (5-0-0-0) geblesseerd op de heuvel was vervangen. Het duurde tot de zevende inning voordat de Amsterdamse ploeg een punt kon scoren. Op dat moment was de achterstand al opgelopen tot 0-11. Onder meer door vier Rotterdamse runs in zowel de eerste als zesde slagbeurt. L&D Amsterdam scoorde in de slotfase nog wel drie punten, maar kon een vervroegd einde niet voorkomen. Na acht innings kon het materiaal bij een 3-13 voorsprong voor Curaçao Neptunus worden opgeruimd.

Een dag later scoorde Curaçao Neptunus bij een 1-1 tussenstand viermaal in de zesde inning na een rally van Quintin de Cuba, Dashenko Ricardo (tweehonkslag) en Gregory Trinidad. Met een solohomerun maakte Boekhoudt er in de achtste inning 6-1 van. L&D Amsterdam kreeg na de eerste inning geen loper meer op het derde honk. Door de vierde nederlaag op rij zakte de Amsterdamse ploeg vandaag terug naar de derde plaats in het klassement.

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 3-13 (8 innings) | boxscore
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 6-1 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – HCAW

Hoofddorp Pioniers nam dit weekeinde de vijfde plaats over van DSS/Kinheim. Dat gebeurde zaterdag na de tweede winst op HCAW in drie dagen tijd. In de Rob Hoffmann Vallei ontliepen beide teams elkaar weinig. Terwijl pitcher John-Michael Halley de slagploeg van HCAW vijf innings lang puntloos hield, bleek Pioniers effectiever. Door onder meer een tweehonkslag van Randolph Oduber en hits van Duco Nuijten en Raul Jacobs nam de ploeg een 0-4 voorsprong. Bij een 1-4 tussenstand maakte HCAW het nog spannend in de negende inning. De ploeg scoorde tweemaal en kreeg lopers op het eerste en derde honk met één man uit. Maar Pioniers wist tijdig de deur in het slot te gooien en de 3-4 winst veilig te stellen.

Pitcher Dennis Burgersdijk (7-1-6-0) voorkwam zondag een sweep voor HCAW. Hij stond in negen innings geen punten toe aan de slagploeg van Hoofddorp Pioniers. Door runs van Jeandro Tromp in de eerste en achtste inning en punten van Max Draijer (zesde inning) en Rodney Daal (negende inning) trok HCAW de winst naar zich toe.

HCAW – Hoofddorp Pioniers: 3-4 | boxscore
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 0-4 | boxscore

Klassement na 6 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  18-34
2. HCAW        18-25
3. L&D Amsterdam   18-23
4. Twins Oosterhout  15-22
5. Hoofddorp Pioniers 18-12
6. DSS/Kinheim    15-10
7. Silicon Storks   18-04
8. Quick Amersfoort  18-04

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse