Honkbal

Laatste twee deelnemers OKT bekend

De Dominicaanse Republiek en Venezuela worden later deze maand de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het laatste Olympisch kwalificatietoernooi in Mexico. De twee teams eindigden dit weekeinde op de tweede en derde plaats van het Amerikaanse kwalificatietoernooi.

Negentien maanden geleden was Team USA al drie nullen verwijderd van een Olympisch ticket. Maar in de negende inning van hun laatste wedstrijd op de Premier12 sloeg Matthew Clark voor Mexico een solohomerun om de stand op 2-2 te brengen. Een inning later pakte Mexico in de verlenging de winst en plaatste de ploeg zich ten koste van Team USA verrassend voor de Olympische Spelen.

Deze week kreeg Team USA in eigen land een herkansing tijdens het Amerikaanse Olympisch kwalificatietoernooi in St. Lucie. Nu bleven de Amerikaanse honkballers als enige ploeg in vijf wedstrijden ongeslagen. Major Leaguer Todd Frazier sloeg gisteren zijn ploeg naar Tokyo. Met vier hits, waaronder een solohomerun, bezorgde hij in Clover Park zijn ploeg een 4-2 overwinning op Venezuela.

Poulewinnaar

Venezuela en de Verenigde Staten werden tijdens het Amerikaanse OKT ongeslagen poulewinnaar in de eerste ronde. De Venezolaanse ploeg versloeg daarbij Colombia, Canada en Cuba. Het was de eerste winst op Canada op een door de wereldhonkbalbond gesanctioneerd toernooi in vijftig jaar. De laatste keer was een 9-1 zege in de eerste ronde van het WK in 1970. De overwinning op Cuba was de eerste op een mondiaal toernooi sinds het WK van 1953. De Cubaanse ploeg wist dit toernooi alleen van Colombia te winnen en werd daarmee in de eerste ronde uitgeschakeld. Net als Japan misten de Cubanen sinds honkbal in 1992 een Olympische sport werd, nog nooit een Olympisch toernooi. De ploeg bereikte in alle vijf edities de finale en won driemaal de gouden medaille.

De Verenigde Staten was in de eerste ronde onder meer te sterk voor de Dominicaanse Republiek (8-6). Met zeventien honkslagen, waaronder maar liefst vijf homeruns, versloegen de Dominicaanse honkballers gisteren Venezuela met 4-14. Het was de eerste nederlaag dit toernooi voor Venezuela. Daarmee werd de wedstrijd van Venezuela tegen de Verenigde Staten gisteren beslissend. Bij winst voor Venezuela zouden de Amerikaanse, Dominicaanse en Venezolaanse honkballers gelijk eindigen.

Laatste ticket

Zover liet Team USA dat niet komen. De Amerikaanse ploeg won gisteren tegen Venezuela zijn vijfde wedstrijd op rij en is nu na Japan, Zuid-Korea, Israël en Mexico de vijfde deelnemer geworden aan het Olympisch honkbaltoernooi deze zomer. Het is de vierde keer dat Team USA zich heeft gekwalificeerd voor de Zomer Spelen sinds honkbal een Olympische sport is. Alleen in 2004 in Athene ontbrak de Amerikaanse ploeg. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney wonnen de Amerikanen de gouden medaille. In de finale werd met 4-0 gewonnen van Cuba. In twee andere edities pakte Team USA het brons. Alleen Cuba won meer Olympische medailles (drie keer goud en twee keer zilver).

Nummer twee de Dominicaanse Republiek en nummer drie Venezuela krijgen later deze maand een herkansing tijdens het laatste Olympisch kwalificatietoernooi in Mexico. Het Nederlands Koninkrijksteam en Australië zijn de andere twee deelnemers aan dit toernooi. De winnaar van dit OKT verdient het laatste ticket voor de Zomer Spelen van volgende maand. De Dominicaanse Republiek nam één keer eerder deel aan de Olympische Spelen. In 1992 eindigde de ploeg in Barcelona op een zesde plaats. Venezuela plaatste zich nog nooit eerder voor een Olympisch honkbaltoernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.