SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem & Tex Town Tigers doen goede zaken

Foto: © Fred Versluis

Sparks Haarlem & Tex Town Tigers doen goede zaken

In de laatste competitieronde voor de internationale onderbreking nestelde Tex Town Tigers zich naast koploper Olympia Haarlem, terwijl Sparks Haarlem op twee punten achterstand volgt. Dat is het resultaat van een dubbele overwinning van TTT op Amsterdam Pirates (12-2, 12-5), terwijl Sparks stadgenoot Olympia tweemaal overtuigend de baas bleef (2-10, 2-9). Quick Amersfoort won tweemaal (9-8, 5-2) van de wisselvallig spelende titelverdediger Roef! en nam zodoende vaster bezit van de vierde plaats. Onze Gezellen kwam tot twee overtuigende shutout-overwinningen (0-12, 0-14) tegen het nog puntloze Hoofddorp Pioniers. Ondertussen is de uitslag van de voortijdig afgesloten ontmoeting tussen Hoofddorp Pioniers en Amsterdam Pirates zowel in de uitslagenlijst als de stand opgenomen. De wedstrijd werd vorige week met een 0-20 voorsprong voor Pirates na twee innings afgesloten vanwege een vermeende mercy-rule. Echter, de eerste in de spelregels genoemde run-ahead-rule is die van een verschil van vijftien punten na of tijdens de derde inning. Nu het resultaat in de stand is verwerkt kan worden afgeleid dat het duel dus een ‘gespeelde status’ heeft gekregen. De competitie wordt weer hervat op 10 juli. De komende dagen gaat het Nederlands softbalteam zich verder voorbereiden op het Europees Kampioenschap dat op 27 juni begint in Italië. Daar wordt in de noordoostelijke regio Friuli Venezia Giulia tot en met 3 juli gespeeld in vijf verschillende plaatsen. Nederland opent in Groep B en ontmoet in de eerste ronde achtereenvolgens Oostenrijk, Duitsland en Litouwen in respectievelijk Ronchi dei Legionari, Castions di Strada en Cervignano.

Stand: Olympia Haarlem 15-22, Tex Town Tigers 16-22, Sparks Haarlem 12-20, Quick Amersfoort 14-18, Roef! 12-12, Onze Gezellen 12-6, Amsterdam Pirates 13-6, Hoofddorp Pioniers 12-0.

Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem deed goede zaken tegen Olympia Haarlem, dat de afgelopen weken een aantal prima wedstrijden speelde en naar de top van de ranglijst klom. Tegen Sparks kon de ploeg echter geen vuist maken en liep zelfs tegen twee mercy-rule nederlagen aan. En dat is iets wat op 18 mei 2014 voor het laatst gebeurde. Op die dag verloor Olympia Haarlem met 2-14 en 3-11 in respectievelijk vijf en zes innings. Dat gebeurde eveneens op eigen veld en ook toen was Sparks Haarlem de tegenstander.

In de eerste ontmoeting opende Sparks Haarlem gelijk met drie punten in de eerste slagbeurt. Dat kon aanvankelijk niet echt worden uitgebreid, Olympia Haarlem scoorde ondertussen ook en na vier innings stond Sparks slechts met 2-4 voor. Maar in de vijfde en zesde slagbeurt werden daar zes punten aan toegevoegd. De weer in Oranje teruggekeerde ervaren werpster Kirsten Scheele gooide het hele duel voor Sparks Haarlem en stond slechts vier honkslagen aan de normaal gesproken slagvaardige Olympia-ploeg toe.

Een tweehonkslag van Riangela Flanegin en een 2-run double van Dervisa Mutic zorgden voor de openingspunten in de eerste inning. Nadat Olympia eveneens in de eerste slagbeurt had gescoord op een fout sloeg Flanegin in de derde inning opnieuw toe. De korte stop (3-uit-3, vier gescoorde punten) dreunde de bal over de omheining voor haar derde homerun van het seizoen. Olympia wist hier in de eigen derde beurt ook weer een punt tegenover te zetten dankzij een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels.

Maar vanaf de vijfde inning trok Sparks het duel definitief naar zich toe. Nadat er in die slagbeurt tweemaal was gescoord op een tweehonkslag van Lorraine Kieft volgde een 4-run rally in de volgende inning. Bobbi Scheurkogel begon met een honkslag en Denice van Dijk kreeg vervolgens vier wijd. Met twee uit scoorden beiden toen Suka Van Gurp uithaalde en een 3-run homerun sloeg. Even later sloeg Riangela Flanegin een honkslag en scoorde het volgende punt na een tweehonkslag van Maxime van Dalen.

Sparks Haarlem besliste de tweede wedstrijd in de vierde inning. Met een 1-2 voorsprong kwam de ploeg wederom tot een 4-run rally en breidde de voorsprong in de volgende innings uit naar 1-9. Olympia kon alleen in de zesde inning nog een keer tegenscoren, maar kon een tweede mercy-rule nederlaag niet voorkomen. De van een blessure herstellende Rebecca Soumeru kwam voor de tweede keer dit seizoen in actie, maar werkte nog met een pitch-count. In de derde inning werd ze afgelost door Caressa Schoor.

Een honkslag van Maxime van Dalen (twee punten) en een driehonkslag van Lisa Hop zorgden in de derde inning voor de eerste punten. Sparks sloeg daarna toe met vier punten in de vierde inning op honkslagen van Nina Oomes en Riangela Flanegin en tussendoor een fout die twee punten opleverde. De Olympia-verdediging maakte drie fouten in dit duel. Sparks voerde de voorsprong hierrna op toen in de vijfde inning werd gescoord op een honkslag van Kimberly Jones (3-uit-4), gevolgd door nog eens twee punten in de zesde na een fout.

In de tweede helft van de zesde inning leek Olympia het mercy-rule puntenverschil ongedaan te maken. Brenda Beers begon met vier wijd, Lisa Hop sloeg een honkslag en er werd gescoord na een honkslag van Jessie van Aalst. Na een binnenhoog kreeg de thuisploeg de honken vol na een honkslag van Quilen Dirksz, zodat er nog voldoende scoringskansen waren. Maar een volgende infield-fly en een grounder zorgden daarna alsnog voor een voortijdig einde van de wedstrijd.

Quick Amersfoort vs. Roef!

Het eerste duel in Amersfoort werd een thriller. Daar zag het er na twee innings niet naar uit, want toen stond Quick ogenschijnlijk comfortabel met 7-2 voor. Maar Roef! kwam terug, draaide het duel even om, waarna Quick uiteindelijk het winnende punt scoorde in zesde inning.

Met een 1-1 stand zorgde Ilse van Kerkoerle in de tweede inning voor een 1-2 voorsprong voor Roef!, maar dat was van korte duur. Quick antwoordde met een 6-run rally. De gelijkmaker werd gescoord toen Michelle Schuur met volle honken werd geraakt door een worp. Franka van Dijk (3-uit-4, drie gescoorde punten, vier RBI’s) volgde met een baseclearing, 3-run triple en scoorde vervolgens zelf na een doorgeschoten bal. Een honkslag van Kayleigh Adelina zorgde voor het zesde punt.

De ruime voorsprong bleek niet genoeg, want in de eerste helft van de vierde inning volgde het aanvallende hoogtepunt van de wedstrijd. Met pinch-runner Maudy Bezems op het eerste honk en één uit kreeg Roef! de honken vol. Bezems liep voor Marjolein Merkx die via velderskeus het honk had bereikt. Merkx, één van de Roef!-pitchers, was in dit duel de designated player en hoewel ze jaarlijks maar een handjevol slagbeurten krijgt sloeg ze in dit duel wel een honkslag. Ilse van Kerkoerle en Kim Horsten (terug van college in de USA) kregen beiden vier wijd. Met twee uit joeg Wies Ligtvoet (3-uit-4) de bal diep het links/midveld en iedereen liep alle honken af. Ook de snelle Ligtvoet zelf, want zij sloeg een inside-the-park-grand-slam-homerun! Met haar klap bracht de achterstand terug naar 7-6.

In de zesde inning nam Roef! de leiding over toen met één uit tweemaal werd gescoord op een driehonkslag van Kim Donkers, die zelf op het derde honk achterbleef. De spanning was nu geheel terug en Quick antwoordde met twee punten in de tweede helft van de zesde inning. Michelle Schuur opende met een honkslag en scoorde de gelijkmaker na een tweehonkslag van Franka van Dijk. Dat vormde de inleiding voor een aantal wijzigingen in de Roef!-defensie en de Amerikaanse Jessica Tolmie nam de pitching over. Met één uit en het eerste honk open kreeg powerhitter Laura Wissink opzettelijk vier wijd, maar daarna raakten de honken vol toen volgende slagvrouw Nicky Uytendaal werd geraakt door een worp. Kayleigh Adelina volgde met een line drive, maar die werd onschadelijk gemaakt. Met twee uit wist Van Dijk vervolgens te scoren na een wilde worp en dat bleek het beslisssende punt te zijn. In de zevende inning kreeg Roef! de eerste slagvrouw op het honk. De volgende drie werden uitgeschakeld.

In de tweede ontmoeting nam Roef! een 0-2 voorsprong in de derde inning, maar daar bleef het bij voor de landskampioen. Quick antwoordde met drie punten en voegde er twee aan toe in de vierde slagbeurt. Isa Los sloeg een 2-run homerun voor Roef! in de derde inning, maar de ploeg werd hierna puntloos gehouden. In de vierde slagbeurt bleven drie loopsters achter en in de laatste drie innings wist de ploeg ook geen honkslagen meer te slaan.

Quick draaide het duel in eigen voordeel om in de tweede helft van de derde inning. Franka van Dijk opende met een homerun, Laura Wissink zorgde met een driehonkslag voor de gelijkmaker en scoorde zelf het leidende punt op een honkslag van Nicky Uytendaal. In de vierde inning volgden nog eens twee punten na honkslagen van Franka van Dijk (2-uit-4) en Angelica Bomba (3-uit-3).

Hoofddorp Pioniers vs. Onze Gezellen

In Hoofddorp kwam Onze Gezellen op zaterdag 26 keer tot scoren in de dubbele wedstrijd tegen en bij het nog puntloze Hoofddorp Pioniers. In de twaalf tot nu tot gespeelde wedstrijden kreeg de Hoofddorpse ploeg liefst 158 punten tegen en wist zelf maar twaalfmaal tot scoren te komen. Sinds 29 mei kwam Pioniers in de vanaf die dag 24 gespeelde innings slechts eenmaal tot scoren. Voor de jonge Pioniers-ploeg, met daarin zeker een aantal talentvolle speelsters, begint nu een welkome onderbreking. De ploeg van coach Berend Mannessen blijft de komende weken gewoon doortrainen om zich te richten op het volgende deel van de competitie, waarin men hoopt voor meer tegenstand te kunnen zorgen. Afgaande op een aantal oefenwedstrijden en toch ook een paar competitiewedstrijden zit dat er toch wel in.

Maar tegen Onze Gezellen in elk geval nog niet. Een double-header, waarin de op het laatste moment opgetrommelde invallende Barend Kieft debuteerde als umpire in de hoogste afdeling. Het was een onverwacht debuut voor de vader van Sparks Haarlem-speelster Lorraine Kieft. Dit seizoen was hij nog niet in actie gekomen als scheidsrechter, omdat de overige competities vanwege de corona-maatregelen nog niet zijn begonnen.

In het eerste duel kwam de Haarlemse ploeg al gelijk in de eerste slagbeurt vijfmaal tot scoren. Na een paar rustige innings volgde nog een 4-run rally in de vijfde inning. OG liet dertien honkslagen noteren door official scorers Linda Steijger en Dennis Duin, die volgende maand in actie zullen komen tijdens het Olympisch softbaltoernooi in Japan. Linda als Scoring Director, Dennis als één van de official scorers. Mariana Prins vertegenwoordigt Nederland dan als umpire.

In het openingsduel sloegen Noa Armirotto en Kelsy Pieneman allebei drie honkslagen voor Onze Gezellen. Babs de Jong scoorde driemaal. Armirotto sloeg in de tweede inning een inside-the-park-homerun, de eerste homerun in haar loopbaan. Pioniers kreeg slechts twee honkloopsters. In de tweede honk bereikte Amy-Lynn Felix het honk na een fout en in de vierde inning tekende Julia Kwakernaak met een driehonkslag voor de enige Hoofddorpse honkslag.

De tweede wedstrijd bleef aanvankelijk drie innings puntloos en na vier innings stond Onze Gezellen slechts met 0-1 voor. Een verrassing bleef uit, want in de vijfde inning kwam OG viermaal tot scoren, gevolgd door een 9-run rally in de zesde slagbeurt. Dit keer kwam OG tot twaalf honkslagen, waaronder vier van Babs de Jonge met daarbij een driehonkslag. De dochter van voormalig Oranje-werpster Jacqueline van der Vlugt, scoorde tweemaal en sloeg drie punten binnen. Noa Armirotto scoorde driemaal voor de ploeg van hoofdcoach Edwin Pieneman, terwijl Ella Krommendijk drie punten binnensloeg. Ook in deze wedstrijd kreeg Pioniers maar twee honkloopsters. Kelsey Huijzers via vier wijd in de eerste inning en Babette van den Esker met de enige honkslag in de tweede slagbeurt.

Tex Town Tigers vs. Amsterdam Pirates

In Enschede zorgde Amsterdam Pirates in de eerste paar innings van beide wedstrijden voor tegenstand, maar kon twee mercy-rule nederlagen niet voorkomen. De ploeg opende de score in de eerste ontmoeting met een punt in de eerste slagbeurt. Daar stonden vier Tex Town Tigers-punten tegenover. Met een 4-2 voorsprong werd met een 8-run rally in de vierde inning een verschil van tien punten bereikt.

TTT kwam in het openingsduel tot tien honkslagen, waarvan er negen werden genoteerd door de eerste vier slagvrouwen. Annemiek Jansen nam er daarvan drie voor haar rekening, Britt Vonk, Dinet Oosting en Lizzie Clarijs sloegen er allemaal twee. Het productieve kwartet, dat ook uitkomt voor Oranje, sloeg samen tien punten binnen. Annemiek Jansen had vijf RBI’s, twee daarvan met een homerun in de eerste inning, waarmee ze de snelle 0-1 achterstand ongedaan maakte. Dinet Oosting sloeg een 2-run homerun voor TTT in de vierde ining. Het eerste Amsterdamse punt in deze wedstrijd kwam in de eerste inning tot stand via de enige twee honkslagen die de ploeg liet noteren. Met twee uit sloeg Sietske Drijvers een tweehonkslag, waarna ze scoorde op een honkslag van Rhowan Stuart.

Het tweede duel was vier innings spannend. Ook dit keer opende Pirates de score in de eerste inning, nu via een 4-run rally. Tex Town Tigers antwoorddde met vijf punten, maar Pirates kwam langszij in de tweede inning. De thuisploeg nam vervolgens de leiding door tweemaal te scoren in de vierde inning en bereikte een verschil van zeven punten met een 5-run rally in de vijfde slagbeurt.

In deze wedstrijd kwam Tex Town Tigers tot zestien honkslagen, het hoogste aantal van de ploeg sinds er op 26 mei 2018 eveneens zestien werden genoteerd in een duel tegen DSS. Dit keer sloegen Nadine Marinus en Aafje van Baal beiden drie honkslagen. Britt Vonk scoorde driemaal en voert deze categorie in de Hoofdklasse nu aan met dertig. Ook heeft de record-international met 26 de meeste honkslagen achter haar naam staan. Dinet Oosting sloeg in dit duel vier punten binnen en zij is met 25 koploopster in de RBI-categorie.

Pirates scoorde viermaal in de eerste inning. Het eerste punt kwam tot stand na een honkslag van Resa ter Heegde. Met volle honken produceerde Iris Hooijer een baseclearing, 3-run triple. Tex Town Tigers stelde daar vijf punten tegenover op ondermeer een 2-run single van Dinet Oosting. Pirates bracht de stand in evenwicht in de tweede inning toen Isabelle Markies met volle honken vier wijd kreeg. Maar de Amsterdamse ploeg liet drie loopsters achter en kwam verder niet meer tot scoren in het restant van de wedstrijd. In de vierde inning zorgden RBI-doubles van Dinet Oosting en Nadine Marinus voor een hernieuwde Enschedese voorsprong. Een inning later volgde een 5-run rally op twee opofferingsslagen en puntscorende honkslagen van Annemiek Jansen, Lizzie Clarijs en Danielle ten Donkelaar.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse