Honkbal

Ook Australië niet naar kwalificatietoernooi

Foto: © WBSC

Ook Australië niet naar kwalificatietoernooi

Twee weken voor de start van het laatste Olympisch kwalificatietoernooi heeft opnieuw een deelnemer zich teruggetrokken. Na China en Taiwan heeft nu Australië besloten het OKT aan zich voorbij te laten gaan. Daarmee blijven alleen Team Kingdom of the Netherlands, de Dominicaanse Republiek en Venezuela als deelnemers over. Het toernooi wordt gespeeld van 22 tot en met 26 juni in Puebla (Mexico).

Australië heeft al enige tijd de virusuitbraak onder controle. In totaal heeft het land slechts zo’n ruim dertigduizend coronabesmettingen gehad. In Mexico is dat aantal al bijna 2,5 miljoen. Coronamaatregelen en reisbeperkingen zorgen daardoor voor grote uitdagingen voor de Australische honkbalbond. Die uitdaging werd nog groter nadat de World Baseball Softball Confederation (WBSC) vorige maand het Olympisch kwalificatietoernooi verhuisde van Taiwan naar Mexico.

De afgelopen weken heeft de honkbalbond in Australië onderzocht of een team naar Mexico kon worden gestuurd. De bond is echter van mening dat het voor te grote risico’s zorgt voor zijn spelers. Voor de bond waren er op dit moment nog teveel onzekerheden. Waarbij bovendien een goede voorbereiding op een eventuele deelname aan het Olympisch honkbaltoernooi in gevaar zou komen.

Door die onoverkomelijke uitdagingen heeft Australië nu besloten niet mee te doen aan het OKT. Door dat besluit blijven drie landen over die over twee weken deelnemen aan het toernooi. Afgelopen week eindigden de Dominicaanse Republiek en Venezuela op een tweede en derde plaats tijdens het Amerikaanse kwalificatietoernooi, waarmee zijn een plek verdienden voor het laatste OKT in Mexico.

Voor het wedstrijdschema zorgde dit voor de WBSC natuurlijk voor het nodige gepuzzel. Er wordt door de drie teams eerst een poulefase afgewerkt. De nummer 1 plaatst zich dan voor de finale en de nummers 2 en 3 spelen tegen elkaar om die andere plek in de finale. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen in Tokyo in juli van dit jaar.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal