EK heren 2021

Zware tweede dag op EK voor Nederland

Foto: © Grega Valančič Photography

Zware tweede dag op EK voor Nederland

De Nederlandse mannen hebben een zware dag achter de rug tijdens het Europees kampioenschap in Ledenice (Tsjechië). De nationale ploeg verloor eerst vanmiddag met één punt verschil van Kroatië (7-6) en ging later op de dag ook onderuit tegen Frankrijk (10-9). Van beide landen had Oranje nog niet eerder verloren. Door de twee onverwachte nederlagen wordt het bereiken van de finale een bijna onmogelijk opdracht voor Nederland.

De negen teams op het Europees kampioenschap spelen onderling een halve competitie, waarna de nummers één en twee zich plaatsen voor de finale. En daarmee een ticket verdienen voor het wereldkampioenschap. Waar favorieten Tsjechië en Denemarken na de eerste twee speeldagen ongeslagen bleven, zakte Nederland door twee nederlagen terug naar plaats zes.

Het Nederlands team opende het Europees kampioenschap gisteren nog overtuigend met een 25-0 overwinning op Litouwen, de grootste overwinning voor Oranje op een EK in elf jaar tijd. Zo voortvarend als het gisteren ging, zo moeizaam ging het vandaag.

Historische eerste overwinning

Foto: © Grega Valančič Photography

Nederland kwam tegen Kroatië nog wel op een 0-2 voorsprong na een homerun van Dyron Juaquin in de derde inning, maar keek twee innings later al tegen een 6-2 achterstand aan. In zowel de derde als vierde inning sloeg Hrvoje Jerbić, met twee ploeggenoten op de honken, de bal over de hekken. Nederland knokte zich via runs in de vijfde en zevende inning terug: 7-6. Maar met lopers op het eerste en tweede honk in de zevende inning maakte de Kroatische pitcher Bruno Kukolia met zijn veertiende strikeout een einde aan de wedstrijd.

Het was een historische eerste overwinning op Nederland, die de spelers van Kroatië uitbundig op het veld vierden. Vorig EK was de ploeg al dichtbij winst. Toen won Nederland met 9-8. In de eerste acht onderlinge wedstrijden scoorde Kroatië slechts zestien runs.

Team1234567RHELOB
NED00202026817
CRO003310X7819

Boxscore

Onder druk

Nog nauwelijks bekomen van de schrik, werd Nederland vanavond door Frankrijk meteen onder druk gezet. De Franse softballers scoorden in de allereerste officiële interland tegen Nederland een paar runs in de eerste en tweede inning. Ook nu probeerde Nederland terug in de wedstrijd te komen, maar aanvankelijk had Frankrijk op elke aanval van Nederland een antwoord. Pas vanaf de vijfde inning slaagde Nederland erin de aanval van Frankrijk een halt toe te roepen en de achterstand in te lopen.

Met een 10-8 achterstand begon Nederland aan de zevende en laatste slagbeurt. Met twee man uit sloeg Jim Wursten (3 uit 4) nog wel een solohomerun, maar opnieuw kwam Oranje een punt tekort voor de winst: 10-9. Frankrijk heeft daarmee een uitstekende start van dit EK. Na drie wedstrijden met twee zeges staat de ploeg op een gedeelde derde plaats. In Ledenice zijn de Fransen nog maar bezig aan hun tweede Europees kampioenschap ooit. De laatste keer dat Frankrijk op een EK stond, was in 1995.

Team1234567RHELOB
NED002213191134
FRA223201X101228

Boxscore

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021