EK heren 2021

Winst en verlies voor Nederlandse mannen op EK

Foto: © Van der Maazen Photography

Winst en verlies voor Nederlandse mannen op EK

Het Nederlands softbalteam staat na de eerste drie speeldagen van het Europees kampioenschap op een zesde plaats. Oranje won vanmiddag van Israël (2-13), maar moest later op de dag met 1-5 zijn meerdere erkennen in het sterke Denemarken. Daarmee zijn de kansen op een plaats in de finale voor Nederland praktisch verkeken.

Op veertien Europese kampioenschappen eindigde Nederland nooit lager dan de vierde plaats. Dat gebeurde in 2008, 2010 en 2016. In het Tsjechische Ledenice moet Oranje vooralsnog genoegen nemen met een zesde plaats.

De Nederlandse mannen hadden vanavond een overwinning nodig op Denemarken om terug in de titelrace te komen. Drie jaar geleden versloeg Oranje de Denen nog met 5-3 om een plaats te verdienen in de vorige EK-finale. Een nieuwe stunt tegen de Europees kampioen van 2010 zat er vanavond niet in. Forstine Coenraad sloeg nog wel een homerun voor zijn ploeg. Maar dat was bij lange na niet voldoende om de Denen te verslaan.

Kansloos

De Nederlandse slagmannen waren vanavond vrijwel kansloos op het pitchen van Kim Hansen. Hij gooide maar liefst zeventien keer drie slag in zeven innings en stond alleen honkslagen toe aan Revin Brooks (eerste inning), Emeron Lourens (stootslag in de vierde inning), Dyron Juaquin (zesde inning) en Forstine Coenraad. Brooks was daarmee de enige speler van Oranje die de bal het binnenveld uit kreeg totdat Forstine Coenraad in de zesde inning met zijn solohomerun voor het enige Nederlandse hoogtepunt zorgde.

Denemarken was in elke inning dreigend. Geholpen door acht vrije lopen van pitcher Emeron Lourens kreeg Denemarken alle kans om elke inning de puntjes bij elkaar te sprokkelen. Een driehonkslag van Jens Terkelsen en een hit van Alejandro Wong brachten in de zesde inning de laatste twee Deense punten over de thuisplaat.

Team1234567RHELOB
DEN110102058010
NED00000101403

Boxscore

Verlossing

Eerder op de dag was Nederland wel succesvol tegen Israël. Van dat land werd in negentien eerdere interlands nog nooit verloren. Maar dat dat geen garantie was voor succes, bleek gisteren wel. Toen verloor Nederland voor het eerst in de historie van Kroatië en ging Oranje daarna ook voor het eerst onderuit tegen Frankrijk.

Vandaag liet de ploeg van manager Ben ten Pas zich niet opnieuw verrassen. Jeff Delfina nam daarvoor zijn ploeg op sleeptouw. Hij bracht na zijn eerste honkslag van de dag Nederland in de eerste inning op een 0-1 voorsprong. Hoewel Israël hierna nauwelijks gevaarlijk werd, slaagde Nederland er aanvankelijk ook niet in om zijn voorsprong uit te breiden. Pas bij een 1-2 voorsprong zorgde Glennsig Polonius in de zesde inning voor de verlossing toen hij met Emeron Lourens (honkslag) op de honken de bal over de hekken sloeg.

Finale

Dat was voldoende om de Israëlische verdediging te kraken. Delfina sloeg hierna met een driehonkslag Jim Wursten en Job Kremer binnen. Uiteindelijk scoorde Oranje in deze zesde slagbeurt zesmaal. Na een tegenpunt van Israël in de zesde inning sloeg Delfina in de zevende inning met volle honken opnieuw verwoestend toe. Nu belandde zijn bal over de omheining. Met zijn drie hits kwam hij tot zes binnengeslagen punten en drie gescoorde runs. Hits van Dyron Juaquin en Jazz Voogd brachten de 2-13 eindstand op het scorebord. Pitchers Selvinson Angelista en Emeron Lourens gooiden samen elf keer drie slag en stonden slechts drie honkslagen toe.

Team1234567RHELOB
NED1010065131208
ISR00100102338

Boxscore

Door de wisselende resultaten staat Nederland nu op een zesde plaats. De drievoudig kampioen wacht nog de wedstrijd tegen gastheer Tsjechië. Deze tienvoudig Europees kampioen is evenals Denemarken nog ongeslagen. De twee landen lijken daarmee de beste papieren te hebben voor een plaats in de finale. Alleen de twee finalisten plaatsen zich voor het wereldkampioenschap dat in 2022 in Nieuw-Zeeland wordt gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021