EK heren 2021

EK: Nederland verbetert eigen toernooirecords

Foto: © Van der Maazen Photography

EK: Nederland verbetert eigen toernooirecords

Het Nederlands softbalteam heeft vandaag de toernooirecords voor meeste honkslagen en meeste punten in één wedstrijd verbeterd. De Oranje-mannen sloegen in de wedstrijd tegen Zweden maar liefst 29 honkslagen en scoorden 21 runs. Later op de dag werd wel verloren van de ongeslagen titelverdediger Tsjechië. Net als gisteren was daarmee het saldo van de dag één overwinning en één nederlaag.

Nederland zette in de allereerste wedstrijd van het toernooi al een uitzonderlijke prestatie neer. In de wedstrijd tegen Litouwen sloeg Oranje achttien honkslagen en scoorde de ploeg 25 runs. Negentien van die punten scoorde de ploeg van manager Ben ten Pas in zijn eerste slagbeurt van het toernooi.

Alleen Kroatië kwam dit toernooi in de buurt van dat puntenaantal. De Kroatische ploeg scoorde gisteren tegen Zweden negentien punten, waarvan tien in één slagbeurt. Ook de achttien hits werden tot dusver niet overtroffen. Drie ploegen kwamen elk tot vijftien honkslagen. Vandaag stelde Nederland tegen Zweden zijn eigen toernooirecord scherper. De ploeg kwam tot maar liefst 26 honkslagen.

Afrekening

Via onder meer een inside-the-park homerun van Jeff Delfina in de tweede inning en een tweepunten-homerun van Forstine Coenraad in de derde inning nam Nederland vanmiddag tegen Zweden zonder al teveel moeite een comfortabele voorsprong. Pas bij een 1-12 voorsprong kreeg Nederland het lastig. Door negen vrije lopen scoorde Zweden in de vijfde inning zesmaal. De afrekening kwam in de zevende inning. Tien Nederlandse honkslagen, waaronder homeruns van Enrique Javier (+2) en pinch-hitter Rob Hassink (+1) leverden negen punten op.

Na zeven inning spelen stapte Nederland met een 8-21 winst van het veld in het Tsjechische Ledenice. Dyron Juaquin (5 uit 6) scoorde vanmiddag vijfmaal en is nu de speler met de meeste hits dit EK. Jeff Delfina (3 uit 5) had drie runs en heeft daarin de leiding genomen in het toernooiklassement voor gescoorde punten. Enrique Javier (4 uit 6) en Myron Juaquin (3 uit 5) waren aanvallend ook op dreef.

Team1234567RHELOB
NED3122409212628
SWE010060183210

Boxscore

Minder soepel

De avondwedstrijd verliep een stuk minder soepel voor Oranje. Tsjechië is de Europese grootmacht en laat dat ook deze week in eigen land zien. In de eerste vijf wedstrijden kreeg de gastheer alleen nog een punt tegen van Slowakije, gescoord op de enige Tsjechische veldfout dit toernooi. Daar tegenover zette de titelverdediger 52 punten.

Startend pitcher Emeron Lourens werd in de eerste slagbeurt meteen hard geraakt. Homeruns van Patrick Kopečný en Jakub Hajný, een tweehonkslag van Tomáš Klein en een driehonkslag van Mikuláš Klas brachten Tsjechië al in de eerste inning op 0-6. Na twee runs in de tweede inning en de tweede homerun van de wedstrijd van Jakub Hajný in de vierde inning liep die voorsprong op tot 0-9.

Regen, storm en het dreigende onweer zorgden er tussendoor voor dat de wedstrijd moest worden stilgelegd en na een lang oponthoud in de vierde inning uiteindelijk worden gestaakt. Na overleg werd onderling afgesproken de wedstrijd ook niet meer af te maken. De Tsjechische pitcher Michal Holobrádek (8-2-0-0) had op dat moment nog geen honkslag hoeven toestaan. Daarmee blijft Tsjechië dit toernooi ongeslagen.

Onweer boven Ledenice Foto: Hellen van der Maazen
Team1234RHELOB
CZE620191006
NED00000012

Boxscore

Door de nederlaag van vanavond is voor Nederland een plaats bij de beste vier landen op het EK niet meer haalbaar. Daardoor wacht zaterdag de wedstrijd om de vijfde plaats, waarin mogelijk Slowakije de tegenstander wordt. Dat is morgen ook de tegenstander van Nederland op de laatste speeldag van de eerste ronde. Die wedstrijd begint om 16.30 uur en wordt de eerste wedstrijd dit toernooi voor Nederland in Sezimovo Ústí.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021