Honkbal

Meulens trekt lering uit verlies tegen Venezuela

Foto: DOC'S Deportes

Meulens trekt lering uit verlies tegen Venezuela

Tekst: Jesper Langbroek Foto: DOC’S Deportes

Het verlies tegen Venezuela (93) was niet de opening van het Olympisch Kwalificatie Toernooi waar bondscoach Hensley Meulens op hoopte. Team Kingdom of the Netherlands hielp de tegenstander in het zadel door individuele fouten en liep de hele wedstrijd achter de feiten aan. Maar ondanks de nederlaag ziet Meulens nog genoeg kansen om te strijden voor het Olympisch ticket.

Defensief niet goed genoeg

“De jongens hebben hun ziel en zaligheid in de wedstrijd gestopt, dat is zeker. We hebben ook goed gegooid, alleen defensief waren we niet goed genoeg”, stelt Meulens. “De eerste vijf runs van Venezuela waren onverdiend. Die gaven wij zelf weg doordat we fouten maakten. Een aantal jongens wilde op bepaalde momenten te snel. Maar wat nog belangrijker is: we moeten gewoon zorgen dat we de bal vangen als zij hem raken. Het veld was lastig bespeelbaar en we moesten wennen aan het spelen op hoogte, maar we kunnen geen excuses blijven zoeken. Het moet echt beter. We moeten een tandje bijzetten en de slordigheden uit ons spel halen.”

Meulens ziet geen direct verband tussen de individuele fouten en het gebrek aan wedstrijdritme van sommige spelers. “Waar spelers op het veld staan, worden fouten gemaakt. Het maakt niet uit hoeveel wedstrijden iemand heeft gespeeld. Neem Sharlon Schoop. Hij toont juist aan dat het geen verschil hoeft te maken. Hij heeft weinig gespeeld dit jaar – vooral getraind op Curaçao – en hij heeft vandaag clean gespeeld met een base hit en een homerun. Het werkt voor iedere speler anders.”

Jubilaris Markwell

Diegomar Markwell speelde tegen Venezuela zijn honderdste interland en was daarin starting pitcher. De veertigjarige veteraan voldeed zijn plicht, maar moest in de eerste twee innings door slordigheden van de veldspelers meer pitches gooien dan verwacht. “Hij heeft hard gewerkt, maar zijn tank raakte leeg. Daarom moesten we hem helaas al na twee innings wisselen. Diegomar verdient alle respect voor zijn prestaties. Hij heeft veel betekend voor de nationale ploeg en is er nog steeds bij. Na de wedstrijd hebben we in het hotel stilgestaan bij zijn mijlpaal van honderd interlands. Hij weet dat er een einde komt aan zijn carrière, want iedereen moet een keer afscheid nemen. Het is al knap dat Diegomar deze week nog op dit niveau speelt, dat moeten we niet onderschatten.”

Meulens benadrukt het hoge niveau van dit OKT. Met werpers Shairon Martis (34) en Jair Jurrjens (35) en buitenvelder Roger Bernadina (36) heeft zijn selectie de nodige Major League Baseball-ervaring, maar de tegenstanders hebben dat zeker ook. “Venezuela en de Domincaanse Republiek zijn na de Verenigde Staten de landen met de meeste Major League-spelers. We vechten een moeilijk gevecht. Zelfs als we onze jongens uit de MLB konden inzetten, zou het een lastige klus zijn.”

Blik op de Dominicaanse Republiek

Toch gloort er hoop voor Oranje. Ondanks de nederlaag in de eerste wedstrijd maakt het Koninkrijksteam nog steeds kans op het bereiken van de finale. “Dat is het mooie van dit format: alles is nog mogelijk. Als we morgen weer verliezen – waar we niet aan denken – zijn we nog steeds niet uitgeschakeld. We kunnen zelfs direct naar de finale gaan, als we de komende wedstrijd tegen Dominicaanse Republiek met elf runs verschil winnen. Dat is een hele uitdaging, maar niets is onmogelijk.”

“Met de staf gaan we de wedstrijd tegen Venezuela nabespreken en bekijken wat er nodig is om donderdag beter voor de dag te komen. Normaal gesproken zou je spelers wisselen om verandering teweeg te brengen. Dat is zeker een optie, maar het kan ook een keuze zijn om niet te wisselen. We moeten daar nog beslissingen over nemen. De problemen die we tegen Venezuela hebben gezien, gaan we oplossen en achter ons laten. Het is belangrijk dat we gemotiveerd blijven en de kansen pakken die nog gaan komen. Opstaan, hoofd omhoog en onze revanche nemen. Dat is het gameplan.”

Team Kingdom of the Netherlands speelt komende nacht (vanaf 00:00 uur) Game 2 van het OKT. Dan is de Dominicaanse Republiek de tegenstander. Ook deze wedstrijd kun je live bekijken via ESPN!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal