Honkbal

Slordig Koninkrijksteam verliest eerste wedstrijd op het OKT

Slordig Koninkrijksteam verliest eerste wedstrijd op het OKT

Team Kingdom of the Netherlands is het Intercontinentale Olympisch Kwalificatie Toernooi begonnen met een nederlaag. Venezuela maakte optimaal gebruik van defensieve slordigheden van het Koninkrijksteam, dat aanvallend ook geen vuist kon maken. Venezuela won uiteindelijk met 9-3 en dat betekent dat Oranje morgen met hele ruime cijfers van de Dominicaanse Republiek moet winnen om zich in één keer te plaatsen voor de finale.

Met de jubilerende Diegomar Markwell op de heuvel, hij speelde zijn 100ste interland, begon het Koninkrijksteam vol goede moed aan de eerste wedstrijd van dit OKT tegen Venezuela. Een leadoff walk en een mislukte backhanded flip van korte stop Calten Daal richting het tweede honk gaven de Venezolanen al snel twee honklopers, die op een sac bunt opschoven naar het tweede en derde honk. Linksvelder Alexander Palma kwam vervolgens door met een two-run double om Venezuela op een belangrijke vroege voorsprong te zetten.

Slordig

Een fout in het linksveld van Randolph Oduber zorgde er in de tweede inning voor dat er lopers op het tweede en derde honk kwamen met één uit, waarna Venezuela op een sac fly van Danry Vasquez de 3-0 kon scoren. Terwijl Calten Daal in de gelijkmakende slagbeurt wel de eerste honkslag van het Koninkrijksteam sloeg, kon de ploeg lang aanvullend geen vuist maken.

Een positieve uitzondering was debutant Jiandido Tromp, die drie honkslagen sloeg. Op de heuvel werd Markwell in de derde inning vervangen door Mike Bolsenbroek, die – mede dankzij twee keer te gretig honklopen van Venezuela – twee shutout innings gooide, maar in de vijfde inning eerste honkman Profar een error zag maken, die direct afgestraft werd met een RBI-double van Diego Rincones. Kevin Kelly kwam hierna voor Bolsenbroek en werd begroet met een RBI-double van voormalig Major Leaguer Gorkys Hernandez.

Van de vijf runs die Venezuela in de eerste zes innings gescoord werden door Venezuela waren er zeker drie te herleiden naar slordigheden. Aanvallend kon het Koninkrijksteam daar slechts één run tegenover stellen. Jiandido Tromp scoorde in de gelijkmakende zesde slagbeurt de 5-1 op een sacrifice fly van Juremi Profar. Dat betekende overigens niet dat er geen kansen waren om meer runs te scoren. In de derde, zesde en achtste inning was Oranje dreigend met lopers op de honken, maar die belangrijke clutch hit werd niet geslagen. In twee gevallen werd er zelfs in een inning ending double play geslagen.

Genadeklap

In de negende inning nam Venezuela definitief afstand. Reliever Shairon Martis kreeg op zijn eerste pitch een honkslag tegen, die dankzij agressief honklopen en een goede aangooi van Roger Bernadina nog wel werd omgeturnd tot de eerste nul van de inning. Daarop volgden echter een vrije loop, een honkslag, een nieuwe veldfout en een bases loaded walk en zo kon Martis alweer inrukken. De Venezolanen zouden daarna nog twee runs scoren om een 9-1 voorsprong te nemen.

Sharlon Schoop zorgde in de negende inning met een two-run homerun naar het center field nog voor een positieve afsluiter in de 9-3 nederlaag. Hopelijk kan het team die positieve vibe meenemen naar de volgende wedstrijd, die morgen om 00.00 uur weer op het programma staat. Dan is de Dominicaanse Republiek de tegenstander.

Short hops

  • Jiandido Tromp was de aanvallende uitblinker bij het Koninkrijksteam met drie honkslagen in vijf slagbeurten.
  • Dwayne Kemp was met een paar schitterende acties op het derde honk de defensieve uitblinker.
  • Net als Jiandido Tromp maakte Arij Fransen zijn officiële debuut voor het Koninkrijksteam. Hij gooide 0.2 inning en kreeg zelf geen punten tegen, maar kon dankzij een hit by pitch en een sac fly niet voorkomen dat er nog twee inherited runners van Shai Maris scoorden.
  • Ademar Rifaela kwam als pinch hitter in de wedstrijd voor Yurendell de Caster, maar viel – nadat hij in zijn tweede slagbeurt een honkslag sloeg – in de negende inning geblesseerd uit. Hopelijk valt het mee, maar het zag er op het eerste oog niet fijn uit.
  • Venezuela gebruikte in Game 1 op dinsdag al zeven werpers en moest vandaag ook acht gebruiken. Wellicht dat hen dit later in het toernooi nog opbreekt.

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal