Honkbal

Koninkrijksteam op OKT in slotfase onderuit

Foto: WBSC

Koninkrijksteam op OKT in slotfase onderuit

Na de teleurstellende openingswedstrijd tegen Venezuela heeft het Koninkrijksteam zich op het Olympisch kwalificatietoernooi goed herpakt tegen de Dominicaanse Republiek. Oranje was dichtbij winst, maar zag de Dominicanen in de negende inning alsnog langszij gaan: 4-3. De Dominicaanse Republiek heeft zich daardoor als eerste ploeg geplaatst voor de finale.

Met startend pitcher Tom de Blok op de heuvel werd het gisteren een hele andere wedstrijd in Puebla. De voormalig prof speelde ijzersterk en hield de sterke Dominicaanse slagploeg vijf innings lang puntloos. De starter van L&D Amsterdam, die eerder dit seizoen de vierde perfect game uit de historie van de Hoofdklasse gooide, tikte met zijn fastball vannacht de 94 mijl per uur aan en gooide drie pitches voor slag.

Daarmee was hij ook tegen de sterke lineup van de Dominicanen zeer effectief. De Blok was voormalig Major Leaguers als Melky Cabrera (onder meer Yankees, Giants en Royals), Emilio Bonifacio en Juan Francisco meermaals de baas en ook top prospect Julio Rodriguez had weinig in de melk te brokkelen. In de zesde inning, met een 0-0 tussenstand braken de Dominicanen toch door. Een solo homerun van Johan Mieses in het linksveld gaf de DR een 1-0 voorsprong. Diego Moris maakte met zijn tweehonkslag daarna een einde aan de dag van de Blok.

Moris en Ramon Torres konden even later op het werpen van debutant Mike Groen scoren op een nieuwe tweehonkslag. Catcher Roldani Baldwin sloeg de bal in het rechtsmidveld in het hek voor een two-run double.

Weinig slagkracht

Aanvallend kon Oranje ook vandaag geen echte vuist maken. Startend werper Osvaldo Bido, een werper die op Double-A niveau uitkomt in de Minor League, kwam in vier innings nauwelijks in de problemen. De grootste scoringskans voor het Koninkrijksteam kwam in de tweede inning toen Juremi Profar met één uit een double over het hoofd van de linksvelder sloeg. Calten Daal (grondbal) en Denzel Richardson (strikeout) konden hem echter niet binnenslaan.

Bido’s vervangers, Marcos Diplan (Triple-A) en Luis Castillo (Double-A), kwamen de middle innings goed door. Diplan kreeg in de vijfde inning wel hits tegen van Richardson en Polonius, die vandaag beiden in de basis stonden na invalbeurten tegen Venezuela, maar daar zat een dubbelspel tussen van Dashenko Ricardo.

Rain delay

In de tweede helft van de zevende inning ontstond er opeens een wolkbreuk boven het veld in Puebla. De bui zelf duurde niet al te lang, maar de organisatie besloot het grote zeil over het volledige infield te leggen en het verwijderen zelf kostte de nodige tijd.

Die urenlange onderbreking was precies wat de ploeg van mangager Hensley Meulens nodig had. Na de hervatting bracht Curt Smith in de achtste inning zijn ploeg terug in de wedstrijd. In zijn tweede pinch-hit slagbeurt van dit toernooi sloeg hij de bal over de hekken in het linksveld. In zijn rondje over de honken nam Smith zijn ploeggenoot Sharlon Schoop (honkslag) mee over de thuisplaat. Denzel Richardson bracht het Koninkrijksteam in de negende inning zelfs op gelijke hoogte. Na zijn tweehonkslag kon hij de gelijkmaker scoren op een hit van Dashenko Ricardo.

Buiten bereik

Toch greep Oranje ook nu naast de winst. Franklin van Gurp, na Shairon Martis de vierde pitcher voor Oranje dit duel, moest een hit incasseren van Ramón Torres en gooide hierna vier wijd op Roldani Baldwin. Gustavo Nunez legde hierna een stootslag neer. Derde honkman Sharlon Schoop pakte de bal nog wel, maar gooide hem buiten bereik van eerste honkman Yurendell de Caster waarop Torres vanaf het tweede honk het winnende punt kon binnenlopen.

Boxscore

Met zijn tweede overwinning op dit Olympisch kwalificatietoernooi heeft de Dominicaanse Republiek zich als eerste ploeg geplaatst voor de finale. Het Koninkrijksteam en Venezuela spelen vannacht (start om 00.00 uur Nederlandse tijd) om de tweede finaleplaats.

Short hops

  • Ademar Rifaela bleek gelukkig toch fit genoeg om te starten in Game 2. Gisteren moest hij onder begeleiding van de eerste honkman van Venezuela het veld verlaten en leek hij ernstig geblesseerd geraakt te zijn. De complimenten mogen naar fysiotherapeut Kevin Sprengers, die Rifaela weer oplapte en hem aanvallend een van de sterkere spelers van het Koninkrijksteam zag zijn.
  • Calten Daal maakte schoof vandaag van de korte stop positie naar het tweede honk, maar maakte ook daar geen sterke indruk met twee veldfouten, nadat hij gisteren ook een slechte dag had on defense.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal