Foto: © Grega Valančič Photography

EK heren 2021

Nederland sluit eerste ronde af met winst

Foto: © Grega Valančič Photography

Nederland sluit eerste ronde af met winst

Het Nederlands softbalteam heeft zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde op het Europees kampioenschap voor mannen gewonnen. Slowakije werd in Sezimovo Ústí verslagen met 15-16. Het was de vierde overwinning in acht wedstrijden tijd voor Oranje. Morgen sluit Nederland het toernooi in Tsjechië af met twee wedstrijden om de vijfde tot en met zevende plaats.

Nederland en Slowakije maakten er in Sezimovo Ústí een waar slagfestijn van. De twee teams sloegen samen 32 honkslagen, waaronder zes tweehonkslagen, twee driehonkslagen en vier homeruns. Het venijn zat uiteindelijk in de staart.

Bij een 9-9 gelijke stand scoorde Slowakije maar liefst vijfmaal in de zesde inning. Dat had veel meer kunnen zijn, maar met volle honken en één man uit gooide de Nederlandse defensie de deur in het slot. Met twee man uit bleek hierna in de gelijkmakende zesde slagbeurt opnieuw Jeff Delfina van grote waarde voor de Nederlandse ploeg.

Derde homerun

Even daarvoor had Nederland na een hit van Enrique Javier en twee vrije lopen met volle honken de achterstand verkleind tot 14-12. Met volle honken sloeg hierna Jeff Delfina zijn derde homerun van het toernooi. Met één klap bracht hij daarmee zijn ploeg voor de derde keer dit duel op voorsprong: 16-15. Dat bleek voldoende, want in de zevende inning scoorde Slowakije niet meer.

Daarmee voorkwam Nederland ternauwernood een historische nederlaag tegen Slowakije, dat in negen eerdere onderlinge wedstrijden slechts viermaal had weten te scoren. Vanavond sloeg de ploeg in Sezimovo Ústí echter maar liefst negentien honkslagen. Nederland sloeg er dertien, waaronder twee van debutant Job Kremer. Hij sloeg in de derde inning zijn eerste homerun in dienst van de nationale ploeg.

Huiswerk

De technische staf kan het resultaat van de wedstrijd gebruiken als huiswerk voor morgen. Dan is Slowakije voor de tweede dag op rij de tegenstander van Nederland. Later op de dag treft Oranje ook nog Israël. Inzet in die duels is de vijfde plaats. Het wordt de laagste eindklassering voor Nederland ooit op een Europees kampioenschap. In het klassement kwam Oranje met de winst in de eerste ronde nog wel op gelijke hoogte met nummer vier Kroatië. Maar door de historische eerste nederlaag tegen dit land afgelopen dinsdag blijft de strijd om het brons voor Nederland buiten bereikbaar. Nu speelt Kroatië om de derde plaats tegen de verrassende nummer drie Frankrijk.

Slowakije eindigde alleen tijdens de eerste twee edities in 1993 en 1995 op een vierde plaats. Hierna behaalde het land nog een vijfde plaats in 2005 en 2007. Tijdens het vorige EK in 2018 kwam Slowakije niet verder dan een tiende eindklassering. Israël werd tijdens de laatste twee edities zesde. Nederland stond drie jaar geleden nog in de EK-finale. Nu gaat de eindstrijd morgen tussen Denemarken en Tsjechië. Deze twee landen hebben zich daarmee ook gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Nieuw-Zeeland.

Team1234567RHELOB
SVK13024501519111
NED140407X161316

Boxscore

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021