EK dames 2021

Oranje-softbalsters succesvol in oefenduels

Britt Vonk was met de Oranje-softbalsters op dreef in de aanloop naar het EK. Foto (c) Fred Versluis.

Oranje-softbalsters succesvol in oefenduels

Het softbalteam van Team Kingdom of the Netherlands heeft in de aanloop naar het Europees Kampioenschap vier oefenwedstrijden gespeeld in Italië. De ploeg van bondscoach Ferenc Jongejan oefende onder zonnige omstandigheden dinsdagavond tegen Italië, speelde op woensdag een double-header tegen Frankrijk en sloot op vrijdagavond af tegen Tsjechië. Na een 7-3 winst tegen Italië was de ploeg een dag later tweemaal een maatje te groot voor Frankrijk en won met 9-0 en 11-1. De oefenreeks werd afgesloten met een 12-3 overwinning tegen Tsjechië. Het EK begint op zondag in de Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia waar op vijf verschillende locaties wordt gespeeld. In de voorbije weken bereidde de Nederlandse ploeg zich in eigen land ook al voor met het spelen van een aantal wedstrijden. Daaronder vier (gewonnen) wedstrijden tegen Duitsland, plus een aantal ontmoetingen tegen een All Star Team, samengesteld uit speelsters die in de Hoofdklasse uitkomen.

Twee jaar geleden bleef Italië de Nederlandse ploeg in twee belangrijke evenementen de baas. Eerst pakte Italië de Europese titel en een paar weken later won de ploeg op het veld van UVV in Vleuten ook het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi. Daarmee veroverde Italië een ticket voor deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Italië bereikte deze successen onder leiding van de geliefde en gedreven hoofdcoach Enrico Obletter, die in februari op de veel te jonge leeftijd van 61 jaar helaas overleed aan complicaties als gevolg van het coronavirus. Voor de Italiaanse ploeg zal het komende EK dan ook bijzonder emotioneel worden. Vooral ook omdat het evenement in eigen land zal plaatsvinden op vijf locaties in de regio net ten noorden van Venetië.

In het oefenduel tegen Italië legde Oranje de basis voor de winst inde eerste slagbeurt met een rally van vier punten. Dat gebeurde dankzij een driehonkslag van Brenda Beers, een wilde worp en honkslagen van Maxime van Dalen en Lizzie Clarijs. Italië wist de achterstand te halveren in de derde inning op een homerun van Andrea Howard. De Koninkrijksploeg nam daarna meer afstand door telkens eenmaal scoren in de vierde, vijfde en zesde inning. Britt Vonk sloeg een homerun in de vierde slagbeurt, waarna Jessie van Aalst in de volgende inning een tweehonkslag sloeg en scoorde na een honkslag van Mariëlle Vleugels. Het zevende punt kwam in de zesde inning tot stand toen Suka Van Gurp de thuisplaat passeerde op een honkslag van Britt Vonk. Italië wist hier nog één punt tegenover te stellen in hun zesde slagbeurt. Lindsey Meadows (3 innings), Marjolein Merkx (2) en Kisten Scheele (2) gooiden voor Nederland en stonden samen vijf honkslagen toe.

In het eerste duel tegen Frankrijk sloeg de Nederlandse ploeg slechts vier honkslagen, maar elf slagvrouwen kregen vier wijd van de Franse pitching. Zo werd in de eerste, derde en vierde inning gescoord zonder een honkslag te slaan. Britt Vonk sloeg twee tweehonkslagen en scoorde driemaal. Oranje-werpsters Ginger de Weert en Lindsey Meadows stonden beiden één honkslag toe.

In de tweede ontmoeting zette Ferenc Jongejan drie pitchers in. Kirsten Scheele, Marjolein Merkx en Lisa Hop gooiden allemaal twee innings. In dit duel kwam de Oranje-slagploeg tot veertien honkslagen. De score werd in de eerste inning geopend toen driemaal werd gescoord op een baseclearing-double van Mariëlle Vleugels. Met een 3-1 voorsprong drukte de ploeg definitief door met een rally van zes punten in de vijfde inning. Hoogtepunten in deze rally waren een 2-run double van Jessie van Aalst en een 3-run single van Lisa Hop. Ook in deze wedstrijd was record-international Britt Vonk aanvallend weer op dreef. Ze sloeg 3-uit-4 en scoorde tweemaal. Brenda Beers, Jessie van Aalst en Mariëlle Vleugels kregen allemaal twee hits op hun naam.

In het laatste oefenduel kwamen alle zeventien speelsters op het Oranje-roster in actie en werden vijf pitchers ingezet. Kirsten Scheele (2 innings), Marjolein Merkx (1), Lindsey Meadows (1), Lisa Hop (2) en Ginger de Weert (1) stonden samen acht honkslagen toe. De Nederlandse ploeg kwam tot veertien honkslagen, waaronder een tweehonkslag en driehonkslag van Maxime van Dalen, die vijf punten binnensloeg. Britt Vonk en Suka Van Gurp lieten ook een triple van hun knuppel vertrekken. Oranje opende de score met twee punten in de eerste inning op de tweehonkslag van Maxime van Dalen, maar Tsjechië kwam langszij. Nederland hernam de leiding onmiddellijk toen er in de Tsjechische verdediging een aantal fouten werd gemaakt. De ploeg kwam vervolgens tot een rally van vier punten in de derde en vijfde inning om verder afstand te nemen. Hoogtepunt in de vijfde inning was de driehonkslag van Maxime van Dalen, want die sloeg ze met volle honken.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021