Foto: © Vladimir Kouba

EK heren 2021

Vijfde plaats voor Nederland op EK softbal

Foto: © Vladimir Kouba

Vijfde plaats voor Nederland op EK softbal

Het Nederlands mannen softbalteam heeft het Europees kampioenschap afgesloten met een dubbele overwinning op de slotdag van het toernooi. Met een 19-0 overwinning op Slowakije en 2-6 winst tegen Israël verzekerde Oranje zich in Sezimovo Ústí van de vijfde plaats op het EK.

Met de twee overwinning van vandaag heeft de ploeg van manager Ben ten Pas zes van zijn tien wedstrijden deze week gewonnen. De tweede speeldag bleek echter al vroeg fataal. Nederlagen op deze dag tegen Kroatië en Frankrijk hielden Oranje uiteindelijk buiten de top 4.

De drievoudig kampioen eindigde in veertien eerdere Europese kampioenschappen elf keer bij de beste drie, waarvan zeven keer de finale werd gehaald. Ook tijdens de vorige editie stond Nederland in de eindstrijd. Alleen in 2016, 2010 en 2008 eindigde Oranje buiten de top 3. In deze edities werd Nederland vierde. Maar vandaag speelde Nederland op de slotdag van de vijftiende editie van het EK om de vijfde tot en met zevende plaats.

Grandslam-homerun

De eerste tegenstander was vanochtend in alle vroegte Slowakije. Gisteren had Nederland nog alle moeite om deze tegenstander te bedwingen. Toen won Nederland met 16-15. Vanochtend ging het een stuk eenvoudiger. Pitcher Emeron Lourens (8-0-0-0) gooide acht keer drie slag op de negen Slowaakse slagmannen die hij tegenover zich kreeg, terwijl Forstine Coenraad al in de eerste inning een grandslam-homerun sloeg.

Jeff Delfina en Dyron Juaquin volgden hem iets later met een homeruns op rij voor nog eens drie punten. Uiteindelijk scoorde Oranje al negenmaal in de eerste inning. Daar deed de Nederlandse ploeg een inning later nog een schepje bovenop. Zes hits, waaronder tweehonkslagen van Coenraad en Myron Juaquin, brachten nu zelfs tien Nederlandse spelers over de thuisplaat. Daarmee was het duel na 2 1/2 innings voorbij. Coenraad sloeg dit duel maar liefst acht punten binnen.

Team123RHELOB
SVK0000030
NED910X19903

Boxscore

Vijfde plaats

Ook Israël was vandaag met groot verschil te sterk voor Slowakije: 0-11. Daarmee speelde Nederland in de middag om de vijfde plaats tegen Israël. Rake klappen van Enrique Javier en Job Kremer in de eerste inning en van Jeff Delfina en Dyron Juaquin in de tweede inning brachten Nederland in de tweede wedstrijd van de dag al vroeg op een 0-4 voorsprong tegen Israël.

Hoewel de Nederlandse slagploeg minder uithaalde dan in de ochtend, kwam de overwinning geen enkel moment in gevaar. Met een tweehonkslag bepaalde Revin Brooks de eindstand al in de vierde inning op 2-6. Emeron Lourens (12-4-5-1) gooide opnieuw het hele duel. Nu gooide hij in zeven innings twaalf keer drie slag.

Team1234567RHELOB
NED22110006917
ISR00200002558

Boxscore

Eindstand

  1. Tsjechië
  2. Denemarken
  3. Kroatië
  4. Frankrijk
  5. Nederland
  6. Israël
  7. Slowakije
  8. Zweden
  9. Litouwen

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021