Maxime van Dalen (archief) sloeg één van de homeruns.

EK dames 2021

Koninkrijksteam start EK met ruime zege

Maxime van Dalen (archief) sloeg één van de homeruns.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Koninkrijksteam start EK met ruime zege

Met zes homeruns hebben de Nederlandse vrouwen zich vanochtend op de openingsdag van het Europees kampioenschap softbal in Italië naar een 0-16 overwinning op Oostenrijk geslagen. Het Koninkrijksteam probeert de komende dagen in de Friuli Venezia Giulia-regio de in 2019 verloren Europese titel terug te veroveren.

Oostenrijk was voor het Koninkrijksteam de eerste tegenstander in wat ook meteen de allereerste wedstrijd van het 21e Europees kampioenschap was. Op Europees niveau is Oostenrijk een middenmoter. De nummer 24 van de wereld begon vandaag aan haar achtste Europese A-toernooi. Twee jaar geleden eindigde Oostenrijk als dertiende. De beste eindklassering haalde de ploeg met zesde plaatsen in 2007, 2013 en 2015.

In de wedstrijd tegen het Koninkrijksteam kon Oostenrijk het Nederland geen enkel moment lastig maken. De speelsters van bondscoach Ferenc Jongejan openden op het Ronchi dei Legionari Field al in de eerste inning de score toen Britt Vonk (stootslag), Maxime van Dalen (honkslag) en Cindy van der Zanden (driehonkslag) de thuisplaat passeerden.

Homeruns

Suka van Gurp (solo in de tweede innning), Jessie van Aalst (solo in de derde innning), Dinet Oosting (+2 in de derde inning), Wies Ligtvoet (inside-the-park in de vierde inning), Annemiek Jansen (+2 in de vijfde inning) en Maxime van Dalen (solo in de vijfde inning) sloegen hierna homeruns om de voorsprong in vier innings tijd te vergroten tot 0-16.

Aanvallend had Nederland niets te vrezen van de Oostenrijkse ploeg. Pitcher Kirsten Scheele kreeg alleen in de derde inning een honkslag tegen. Het bleef de enige hit voor de Oostenrijkse slagploeg die dit hele duel de bal niet het binnenveld uit kreeg. Het was daarmee de zesde keer in zeven onderlinge interlands dat Nederland met een shut-out won van Oostenrijk.

Oefeninterlands

Scheele begon vandaag aan haar tweede Europees kampioenschap en de eerste sinds 2009. Twaalf jaar geleden was ze ook startend pitcher voor Oranje en stond ze in zes innings maar één honkslag toe. Vanochtend werd ze opgevolgd door Marjolein Merkx, die haar eerste wedstrijd speelde op een Europees kampioenschap.

Maandagavond vervolgt Nederland het toernooi met een wedstrijd tegen Duitsland. De twee teams stonden de afgelopen maanden al meermaals in oefeninterlands tegenover elkaar. Daarin won Oranje elke keer met groot verschil.

Boxscore

      1 2 3 4 5  R H E
NEDERLAND 3 1 4 1 7 16 14 0
OOSTENRIJK 0 0 0 0 0  0 1 4


Pitchers Koninkrijksteam
Kirsten Scheele (3): 2-0-1-0
Marjolein Merkx (2): 2-2-0-0

Pitchers Oostenrijk
Martina Lackner-Keil (5): 2-2-14-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021