HB Hoofdklasse

Twins Oosterhout naar tweede plaats

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Twins Oosterhout naar tweede plaats

Na achttien wedstrijden heeft Twins Oosterhout de tweede plaats in handen gekregen in de honkbal hoofdklasse. De Oosterhoutse ploeg won dit weekeinde tweemaal van DSS/Kinheim om daarmee eerst regerend kampioen L&D Amsterdam en vervolgens ook nummer twee HCAW in het klassement in te halen.

Terwijl het grootste deel van de competitie in de hoofdklasse deze week stil ligt vanwege de deelname van het Koninkrijksteam aan het Olympisch kwalificatietoernooi, kwamen Twins Oosterhout en DSS/Kinheim wel in actie. Donderdagavond pakte het Haarlemse DSS/Kinheim de winst, waarmee de ploeg van hoofdcoach Michael Crouwel in het klassement weer klom naar de vijfde plaats. In de andere twee wedstrijden ging de winst naar Twins Oosterhout.

Milan van der Breggen.
Milan van der Breggen.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De Oosterhoutse ploeg is daarmee de nieuwe nummer twee geworden in de hoofdklasse. Met het oog op de
splitsing voor de Bovenste-4 en Onderste-4 poules deed Twins Oosterhout bovendien goede zaken. De ploeg vergrootte het verschil met de nummer vijf tot maar liefst veertien punten.

Strikeouts

Donderdagavond maakten vooral de pitchers de dienst uit. Drie pitchers van DSS/Kinheim en vijf van Twins Oosterhout gooiden samen 32 strikeouts in negen innings. Martijn Schoonderwoerd gooide voor DSS/Kinheim maar liefst twaalf keer drie slag in de eerste zes innings. Milan van der Breggen sloot het duel af met nog eens vijf keer drie slag in de laatste drie innings. Hij maakte daarmee overtuigend zijn debuut in de hoofdklasse.

Pas in de slotfase werd de wedstrijd beslist. In de achtste inning kantelde DSS/Kinheim het duel. Bij een 2-1 achterstand stroomden de honken vol door onder meer twee vrije lopen. Een derde vrije loop zorgde voor de gelijkmaker. Na twee strikeouts sloeg Donny Kuijper (3 uit 3) met een honkslag nog eens twee punten binnen. Na opnieuw twee keer vier wijd in de negende inning sloeg nu Tommy van de Sanden (tweehonkslag) twee ploeggenoten over de thuisplaat voor de 2-6 eindstand.

Shut-out

In het weekeinde waren de rollen omgedraaid. In de wedstrijden op zaterdag en zondag kwam DSS/Kinheim er niet meer aan te pas. Hits van Railison Bentura (2 uit 4), Tyriq Kemp (2 uit 3) en Jason Halman (2 uit 4) brachten Twins Oosterhout zaterdag al na twee innings op een 0-6 voorsprong. Tegen de tijd dat Dave Janssen in de zevende inning de bal over de hekken had geslagen voor zijn tweede hoofdklasse-homerun, was het verschil al opgelopen tot 0-9. Janssen (2 uit 3) scoorde zaterdag drie van de negen punten voor zijn ploeg. Janssen speelde zaterdag zijn eerste wedstrijd van dit seizoen voor Twins Oosterhout. In het voorjaar speelde hij met DSS/Kinheim-pitcher Milan van der Breggen samen voor Indian Hills Community College, waarmee zij de Alpine Bank NJCAA Division I JUCO World Series bereikten.

Dave Janssen.
Dave Janssen.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De wedstrijd op zondag eindigde opnieuw in een shut-out voor Twins Oosterhout. De strijd was na één inning beslist. Na twee vrije lopen sloeg Twins Oosterhout vijf honkslagen op rij. Daarmee kwam de thuisploeg vroeg op een 5-0 voorsprong. In diezelfde inning werd het verschil zelfs nog vergroot tot 8-0.

Triple play

Met een driehonkslag bracht Diamond Silberie al in de tweede inning de tien punten verschil op het scorebord. Hij sloeg Ruendrick Piternella (honkslag) en Tyson Quolas (tweehonkslag) binnen. Silberie (3 uit 4) scoorde in de vierde inning ook het elfde en laatste punt van de wedstrijd toen hij vanaf het tweede honk kon scoren op een hit van Dave Janssen.

Stefan Ianelli (5-2-2-0) gooide de eerste zes inning voor Twins Oosterhout. Hij stond alleen in de tweede inning twee spelers gelijktijdig toe op de honken. Maar met een knappe triple play van derde honkman Diamond Silberie, tweede honkman Railison Bentura en eerste honkman Ruendrick Piternella werd vakkundig een einde gemaakt aan het gevaar. In totaal kreeg DSS/Kinheim dit duel maar vier spelers op de honken. Raf Cocu (2-0-0-0) gooide het duel in de zevende inning uit.

Twins Oosterhout – DSS/Kinheim: 2-6 | boxscore
DSS/Kinheim – Twins Oosterhout: 0-9 | boxscore
Twins Oosterhout – DSS/Kinheim: 11-0 (7 innings) | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus  18-34
2. Twins Oosterhout  18-26
3. HCAW        18-25
4. L&D Amsterdam   18-23
5. DSS/Kinheim    18-12
6. Hoofddorp Pioniers 18-12
7. Silicon Storks   18-04
8. Quick Amersfoort  18-04

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse