Darnel Collins aan slag voor ACL Royals Gold

Honkbal

Voortvarend profdebuut voor Collins

Darnel Collins aan slag voor ACL Royals Gold.
Foto: © Freek Bouw

Voortvarend profdebuut voor Collins

Na Swen en Lars Huijer heeft Nederland opnieuw twee broers in de Minor Leagues. Maandag maakte Darnel Collins zijn profdebuut in de Arizona Complex League. Dat deed hij drie dagen nadat zijn broer Darryl Collins voor zijn profclub geschiedenis had geschreven.

De Huijer-broers speelden in 2011 tegelijk in het Amerikaanse profhonkbal toen Lars Huijer in augustus zijn eerste vijf profwedstrijden speelde voor AZL Mariners en Swen Huijer zijn laatste profwedstrijden speelde in dienst van Lowell Spinners (Short-Season A). Zij waren de eerste broers die vanuit de Nederlandse hoofdklasse de overstap maakte naar de Amerikaanse Minor Leagues.

Bijna tien jaar later is het nu de beurt aan de broers Collins. Beide spelers staan onder contract van Kansas City Royals. Met Columbia Fireflies begon de negentienjarige Darryl Collins zijn seizoen al eind mei. Deze week volgde ook zijn drie jaar jongere broer Darnel Collins. Hij debuteerde maandag in de Rookie League in Arizona.

Dat deed hij gelijktijdig met de Curaçaose honkballer Shendrik Apostel (ACL Cubs), die na twee seizoenen in de Domincaanse Republiek nu tegelijk in het Amerikaanse profhonkbal speelt met zijn oudere broer Sherten Apostel. Hij speelt momenteel voor het Double A-team Frisco RoughRiders. Uit Curaçao speelden vaker broers samen in de Minor Leagues, waarvan Jonathan en Sharlon Schoop de meest bekenden zijn en vanuit Aruba kennen we uiteraard broers Xander en Jair Bogaerts en Jiandido en Chadwick Tromp.

Nieuwe naam

De Rookie Leagues zijn deze week met een nieuwe naam van start gegaan op de trainingsvelden van de Major League-organisaties in Florida en Arizona. De Arizona League (AZL) gaat verder als de Arizona Complex League (ACL). De Gulf Coast League (GCL) heet nu de Florida Complex League (FCL). Maandag maakte Collins zijn profdebuut in de ACL voor voor ACL Royals Gold. Dat deed hij in de wedstrijd tegen ACL Mariners. In vier slagbeurten kreeg Collins één keer drie slag en één keer vier wijd. Zijn ploeg verloor met 2-4.

Meer dan één wedstrijd had Darnel Collins niet nodig om in te komen. Gisteren liet hij al in zijn tweede duel zien wat hij waard was. In de eerste inning sloeg hij direct twee punten binnen met zijn eerste officiële honkslag in het profhonkbal. In zijn tweede slagbeurt sloeg Collins ook zijn tweede hit, waarna hij bij vier wijd met volle honken zijn eerste punt scoorde.

Na vier wijd in de zevende inning volgde de derde hit van Collins in de achtste inning. Daarmee sloeg hij het achtste punt voor zijn ploeg binnen, wat uiteindelijk een 8-5 overwinning opleverde op ACL Rangers. Collins speelde het hele duel op het eerste honk waar hij foutloos bleef.

Geschiedenis

Na twee wedstrijden heeft Darnel Collins nu een slaggemiddelde van .429. Zijn broer Darryl Collins staat na 35 wedstrijden voor het Low A-team Columbia Fireflies op een gemiddelde van .287. Collins scoorde al 23 punten en sloeg vier homeruns.

Met zijn vierde homerun schreef hij zaterdag in het Segra Park zelfs geschiedenis voor zijn club. Bij een 2-2 gelijke stand sloeg Collins in de tweede helft van de tiende inning van de wedstrijd tegen Myrtle Beach Pelicans de eerste walk-off homerun voor Columbia Fireflies. En dat was zelfs een grandslam-homerun. De beelden zie je in de video hieronder.

Collins is bezig aan een succesvol tweede seizoen als profhonkballer. Hij maakte zijn profdebuut in 2019 in de Arizona Rookie League en keerde dit voorjaar terug in de Minor Leagues voor het Low A-team Columbia Fireflies.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal