EK dames 2021

Softbalsters Koninkrijksteam komen in thriller net tekort tegen Italië

Foto: WBSC Europe

Softbalsters Koninkrijksteam komen in thriller net tekort tegen Italië

Voor het eerst sinds de finale van 2019 stonden Team Kingdom of the Netherlands en Italië tegenover elkaar op een EK. Beide teams waren voor aanvang van deze wedstrijd nog ongeslagen op dit toernooi en plaatsten zich als groepswinnaars voor de Final Round Robin. De winnaar van deze wedstrijd zou een grote stap zetten richting de finale van dit EK.

In de eerste slagbeurt nam Team Kingdom of the Netherlands op het werpen van Italiaanse aas Greta Cecchetti een vroege voorsprong. Britt Vonk opende de wedstrijd met een tweehonkslag en schoof door naar het derde honk op de grondbal van Brenda Beers. Jessie van Aalst werd de tweede nul van de inning, maar Maxime van Dalen volgde haar op en verzilverde de scoringskans met een clutch RBI double.

Startend werpster Ginger de Weert kwam vroeg in de wedstrijd in de problemen dankzij een leadoff walk die werd opgevolgd door een veldfout. De Italiaanse slagploeg kwam echter niet verder dan de gelijkmaker via een velders keus, omdat de Weert zich herpakte en sterspeelsters Piancastelli en Fama uitschakelde en uit de inning kwam. Een inning later werkte zij zichzelf opnieuw uit de problemen. De Italianen hadden het tweede en derde honk bezet met één uit, maar twee infield pop ups later was de slagbeurt voorbij.

Slordig honklopen

In de vierde inning had Oranje een uitstekende kans om opnieuw de voorsprong te nemen. Dinet Oosting sloeg met één uit een twee honkslag, maar werd na een strikeout voor Laura Wissink de derde nul op het derde honk. Direct na deze gemiste kans sloeg Italië toe. Andrea Filler sloeg een leadoff triple en kon de go-ahead run scoren op een sacrifice fly van Giulia Longhi.

Het zou uiteindelijk 2-1 blijven, maar het Koninkrijksteam zou meer honkslagen slaan dan de Italianen en kreeg in de zevende inning nog een hele goede kans om te scoren. Marielle Vleugels opende de slagbeurt met een honkslag en werd vervangen door pinch runner Lisa Hop. Dinet Oosting volgde met een nieuwe honkslag en met één uit en één en twee bezet nam Hop teveel risico op een bal in de grond door met nul uit te proberen het derde honk te bereiken en vervolgens te sneuvelen. Wederom een pijnlijke en onnodige nul op de honken, want even later kreeg Laura Wissink vier wijd en sloeg Wies Ligtvoet een harde honkslag, waarop Oosting vanaf het tweede honk niet kon scoren. Britt Vonk en Brenda Beers konden de grote scoringskans helaas niet verzilveren en kregen beiden drie slag.

Finale?

Zo eindigde de eerste ontmoeting tussen de twee aartsrivalen op dit EK in een overwinning voor de Azzuri. Een mogelijke tweede ontmoeting zou in de finale kunnen volgen. Daarvoor moet op vrijdag nog wel even gepresteerd worden. Met een overwinning op Spanje om 12.30 uur zou Oranje zich al voor de finale kunnen plaatsen als Tsjechië, dat op donderdag van Spanje verloor, ook van Frankrijk verliest om 10.00 uur. Verliest het Koninkrijksteam echter van Spanje dan is de kans op de finale al heel erg klein.

Bij overwinningen van Tsjechië en Oranje wordt in het onderlinge duel (17.30 uur) bepaald wie er naar de finale gaat. De kans is zeer groot dat het Koninkrijksteam het dan op moet nemen tegen de sterke werpster Peckova. Vrijdag wordt dus een hele spannende dag, waarin veel op het spel staat!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021