EK 2021

Slowakije eerste tegenstander Koninkrijksteam op EK

Slowakije eerste tegenstander Koninkrijksteam op EK

De nationale ploeg van Slowakije wordt op zondag 12 september de eerste tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap. Slowakije plaatste zich vandaag in eigen land ongeslagen voor de aankomende titelstrijd in Italië.

Op vier plekken in Europa worden deze week kwalificatietoernooien gehouden voor het aankomende Europees kampioenschap in de Italiaanse steden Turijn, Avigliana en Settimo Torinese. Vier landen kunnen zich via deze weg nog plaatsen voor de Europese titelstrijd.

De winnaar van het kwalificatietoernooi in Bratislava was al eerder tijdens de loting toegewezen aan de poule van het Nederlands Koninkrijksteam. In de Slowaakse hoofdstad speelden de nationale teams van Finland, Hongarije, Ierland en Slowakije om plaatsing voor het EK.

Ongeslagen

Daarin bleven Ierland, de nummer 42 van de wereld, en Slowakije, de nummer 35 van de wereld, in hun eerste twee wedstrijden ongeslagen. Ierland won woensdag van Finland (6-1) en donderdag van Hongarije (3-16). Slowakije bleef eveneens ongeslagen tegen deze tegenstanders. De gastheer won met 3-2 van Hongarije en 1-12 van Finland.

Daarmee plaatsten de twee teams zich voor de finale en was het resultaat uit hun laatste onderlinge wedstrijd niet meer van belang. Daarin gaf Slowakije gisteren wel alvast zijn visitekaartje af. De gastheer kwam in de derde inning op een 0-5 achterstand, maar antwoordde in de gelijkmakende slagbeurt met maar liefst tien runs. Uiteindelijk beëindigde Slowakije het duel in acht innings met 15-5.

Eenzijdig

Ook de finale bleef vandaag eenzijdig. Ierland kon zijn sterke start van het toernooi in de eindstrijd geen vervolg geven. Slowakije scoorde viermaal in de tweede en nog eens vijfmaal in de vierde inning. Dat deed de ploeg op het pitchen van Kealan Smithers, die in het openingsduel tegen Finland in zeven innings maar liefst zestien keer drie slag had gegooid en slechts één honkslag had toegestaan.

Op het Baseballové ihrisko Apollo in Bratislava had vandaag Slowakije de beste pitcher Jakub Ižold (9-1-7-1) gooide het hele duel en stond alleen twee punten toe in de zesde inning. Het leverde hem na afloop van de finale de titel op voor Meest Waardevolle Speler. Met drie runs in de zevende inning maakte Slowakije een vroegtijdig einde aan de wedstrijd 2-12. MVP Ižold (2 uit 3) sloeg het eerste punt en de laatste twee punten van de wedstrijd binnen.

Eerste interland

Door dit resultaat wordt Slowakije op zondag 12 september de eerste tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap. Het wordt de eerste interland ooit tussen beide teams. De wedstrijd wordt gespeeld in Torino.

Ook Griekenland plaatste zich voor het Europees kampioenschap. In de Utenos Hipodromas in Utena (Litouwen) wonnen de Grieken in de eerste ronde van Polen (7-0) en Roemenië (0-14), maar verloor de ploeg van Litouwen (9-7) . In de finale leidde pitcher Dimitri Kourtis (8-2-2-0 in 6 innings) zijn ploeg tegen de ongeslagen gastheer naar een 4-8 zege en de toernooiwinst. Griekenland komt op het EK in de poule met Italië, Oostenrijk en België.

De finales in Moskou (Rusland) en Belgrado (Servië) worden morgen gespeeld. Op die toernooien zijn de gastheren nog steeds ongeslagen. Voor de Russen sloeg Geidys Soler Hinojosa (.750) al vijf homeruns in vier wedstrijden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2021