SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem alleen aan kop

Franka van Dijk scoort voor Quick Amersfoort in het eerste duel tegen Olympia Haarlem, terwijl catcher Brenda Beers op de bal wacht. Foto (c) Jan Kruijdenberg

Olympia Haarlem alleen aan kop

Bij de hervatting van het softbalseizoen in de hoofdklasse vandaag werd de ranglijst aangevoerd door Olympia Haarlem en Tex Town Tigers. Beide teams stonden op 22 punten, waarbij TTT één wedstrijd meer speelde. Het tweetal voelde de hete adem in de nek van Sparks Haarlem, dat op 20 punten stond en drie wedstrijden minder had gespeeld dan Olympia en vier minder dan TTT. Na de onderbreking voor het Europees Kampioenschap in Italië keerden de softbalsters op zaterdagmiddag na een maand weer terug op de velden voor het volgende competitiedeel in de hoofdklasse.

Dat wordt een drukke periode, want zowel op zondag als volgende week staat een aantal inhaalwedstrijden op het speelschema. Nadat op 5 juni de competitie werd onderbroken werden vandaag bij de hervatting niet alleen 75 punten gescoord en 107 honkslagen genoteerd, maar er waren ook verschillende ‘nieuwe’ gezichten te zien, waaronder vier debutanten. Zes speelsters kwamen voor het eerst in actie na hun terugkeer van college in Amerika. Sparks Haarlem en Tex Town Tigers deelden de punten.

Sparks draaide in het eerste duel een vroege achterstand om in winst (4-3), waarna TTT de tweede ontmoeting won (1-8). Daar profiteerde Olympia Haarlem van, want de ploeg is nu de enige koploper door zelf tweemaal overtuigend tot winst (1-12, 1-14) te komen tegen Quick Amersfoort, dat de vierde plaats inneemt. Quick breidde de pitchingstaf uit met oud-international Leonella Elizabeth, maar leed twee mercy-rule nederlagen. Titelverdediger Roef! won tweemaal (8-3, 1-0) van Onze Gezellen, dat nu opvallend genoeg de één na laatste plaats inneemt. Amsterdam Pirates, dat twee Amerikaanse speelsters aan het team toevoegde, won tweemaal (11-0, 6-2) van Hoofddorp Pioniers en staat nu vier punten voor op Onze Gezellen.

Quick Amersfoort vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem had een productieve middag in Amersfoort. Op 30 mei boekte Olympia in de eerste double-header tegen Quick Amersfoort nog twee kleine overwinningen, 4-0 en 3-2. Vandaag kwam de Haarlemse ploeg tot twee overtuigende mercy-rule overwinningen.

In het openingsduel kwamen twee pitchers voor het eerst dit seizoen in actie, maar beiden waren oude bekenden. De Amerikaanse Alyson Spinas-Valainis keerde terug op de plaat bij Olympia Haarlem en bij Quick Amersfoort was Leonella Elizabeth de startende werpster. Zij kwam eerder in de Hoofdklasse/Golden League uit voor Alcmaria Victrix (2013-2014) en Sparks Haarlem (2016-2017) en werd met het Nederlands team Europees kampioen in 2017 in het Italiaanse Bollate. De in Engeland werkzame Alyson Spinas kon vanwege reisbeperkingen niet eerder naar Haarlem afreizen, maar kwam in haar eerste optreden gelijk tot winst. De rechtshander stond slechts drie honkslagen toe, schakelde vier slagvrouwen met drie slag uit en liet Quick maar eenmaal scoren. Olympia Haarlem kwam tot 15 honkslagen op drie pitchers, waaronder drie van Jessie van Aalst, die een week geleden in haar honderdste interlandwedstrijd voor Oranje speelde. Ze scoorde ook driemaal.

Olympia Haarlem opende met drie punten in de eerste inning, waarvan er twee tot stand kwamen na een honkslag van Jessie van Aalst, die daarna zelf scoorde op een honkslag van Rachel van Veen. Quick antwoordde met een punt in de eerste inning op een opofferingsslag van Kayleigh Adelina, maar in het restant van het duel kreeg Quick nog maar één honkloopster. Olympia nam verder afstand door weer driemaal te scoren in de tweede inning, waarvan twee na een foute aangooi. Met een rally van zes punten in de vierde inning bereikte Olympia een mercy-rule puntenverschil. De rally werd geopend met een 2-run single van Rachel van Veen, waarna Anna Prins, Machteld Rector en Brenda Beers allemaal volgden met puntscorende honkslagen. Een opofferingsslag van Cindy van der Zanden leverde het zesde punt in de inning op. Alyson Spinas sloot het duel vervolgens in de tweede helft van de vierde inning met drie nullen op rij af.

In de tweede wedstrijd had Olympia Haarlem ook een grote rally, dit keer goed voor zeven punten in de vijfde inning. Op dat moment stond de Haarlemse ploeg al met 7-1 voor. Olympia scoorde de eerste twee punten in de tweede inning zonder honkslagen. Rachel van Veen opende met vier wijd, waarna een fout volgde op een opofferingsstootslag van Lisa Hop. Een opofferingsstootslag van Anna Prins en een opofferingsslag van Julia van der Meer zorgden brachten de twee loopsters daarna over de plaat. Olympia Haarlem nam meer afstand door driemaal te scoren in de derde inning en nog eens tweemaal in de vierde beurt.

Quick Amersfoort, bij wie Damishah Charles na terugkeer van USA-college voor het eerst speelde, wist alleen in de vierde inning tot scoren te komen. Met een 7-0 achterstand sloeg Kayleigh Adelina met één uit een honkslag en scoorde met twee uit op een tweehonkslag van Michelle Schuur. Daar stond de 7-run rally van Olympia tegenover in de vijfde inning. Met volle honken werd toen gescoord na vier wijd van Jessie van Aalst, waarna Rachel van Veen volgde met een 2-run single. Nadat de honken weer volgeraakt waren werden ze schoongeveegd door Anna Prins met een 2-run double. Even later scoorde Prins zelf op een honkslag van Alyson Spinas.

Sparks Haarlem vs. Tex Town Tigers

In het openingsduel keek Sparks Haarlem na drie innings tegen een 0-3 achterstand aan. Maar vanaf de vierde slagbeurt werd Tex Town Tigers puntloos gehouden, terwijl Spark Haarlem langszij kwam en in de vijfde inning het duel in eigen voordeel omdraaide door het beslissende punt te scoren.

TTT opende de score in de eerste inning op Kirsten Scheele, de eerste van vier werpsters die hoofdcoach Peter van Dalen inzette. Dat gebeurde op een tweehonkslag van Lizzie Clarijs. De Enschedese ploeg voegde twee punten toe in de derde inning dankzij een tweehonkslag van Nadine Marinus. Lindsey Meadows, die het hele duel gooide voor Tex Town Tigers, hield Sparks Haarlem aanvankelijk van scoren af. In de eerste inning had de thuisploeg loopsters op het eerste en derde honk staan toen Lorraine Kieft een line drive sloeg, maar die werd onschadelijk gemaakt door korte stop Britt Vonk. Meadows ging probleemloos door de tweede en derde inning heen, maar zag Sparks in de vierde beurt langszij komen. Met één uit en Maxime van Dalen (vier wijd) en Lorraine Kieft (velderskeus) op de honken sloeg Dervisa Mutic de bal weg voor een 2-run double. Kort daarna scoorde Mutic de gelijkmaker na een fout.

TTT kreeg een kans de leiding te hernemen in de vijfde inning. Met Lizzie Clarijs (vier wijd) op het eerste honk sloeg Nadine Marinus een honkslag. Clarijs kwam echter in een rundown tussen het derde honk en de thuisplaat en werd uitgeschakeld. Even later kwam Sparks Haarlem wel tot scoren na een tweehonkslag van Riangela Flanegin. TTT kwam niet meer in scoringspositie.

In de tweede wedstrijd nam Tex Town Tigers, bij wie de Belgische Lisa Van Raemdonck debuteerde, opnieuw snel de leiding. Dit keer werd die wel vastgehouden en sloot de ploeg het duel zelfs voortijdig af in vijf innings vanwege het puntenverschil. TTT scoorde driemaal in de eerste inning via een doorgeschoten bal en een 2-run double van Lizzie Clarijs. Twee punten werden toegevoegd in de tweede inning op een honkslag van Nadine Marinus. Daar bleef het niet bij, want nog eens twee punten volgden in de vierde inning. Dit keer scoorde Marinus na een driehonkslag van Aafje van Baal, die vervolgens zelf de thuisplaat passeerde na een honkslag van Shaneequa Kock. Een opofferingsslag van Nadine Marinus verhoogde de stand naar 0-8 in de vijfde inning. Sparks Haarlem, bij wie de Canadese Zoe Hicks voor het eerst in actie kwam, wist alleen in de eigen vijfde slagbeurt tot scoren te komen. Dat gebeurde op een tweehonkslag van Nina Oomes.

Roef! vs. Onze Gezellen

Roef!, bij wie de van college in de USA teruggekeerde Charlotte Drijvers en Sterre den Duijn voor het eerst in actie kwamen, sloeg in de eerste inning van het openingsduel met vier punten toe. Onze Gezellen had voor het eerst de van USA-college teruggekeerde Marijn Crouwel in de gelederen en antwoordde met drie runs in de derde slagbeurt. Maar hierna werd OG verder van scoren afgehouden, terwijl Roef! het duel besliste met een 4-run rally in de zesde inning.

Sterre den Duijn was gelijk productief, want in haar eerste slagbeurt sloeg ze een 2-run single om Roef! op een snelle voorsprong te zetten. Kort daarna liet ook Eva Versloot een 2-run single van haar knuppel vertrekken. Marijn Crouwel kwam in haar eerste beurt eveneens tot een honkslag in de tweede inning, maar zij bleef achter op het tweede honk. Onze Gezellen bracht de achterstand in de derde inning terug tot 4-3. Met twee uit en Noa Armirotto (velderskeus) op het tweede en Babs de Jonge (honkslag) op het eerste honk maakte Karin Tuk goed contact op een pitch van starter Jessica Tolmie en dreunde de bal over de midveld-omheining voor een 3-run homerun. Marijn Crouwel volgde met een tweehonkslag, maar bleef achter. In de volgende vier innings kwam OG nog slechts eenmaal in scoringspositie. Na viermaal te hebben gescoord in de eerste inning kwam Roef! elke slagbeurt in scoringspositie, maar kon geen afstand nemen. Dat lukte uiteindelijk wel in de zesde inning, want toen besliste de thuisploeg het resultaat met een 4-run rally. Wies Ligtvoet (3-uit-4) scoorde toen na een fout, waarna een 2-run triple van Sterre den Duijn en een opofferingsslag de stand opvoerden naar 8-1.

Het tweede duel was van begin tot eind spannend. Eén punt was uiteindelijk genoeg voor de winst en dat werd door Roef! in de vierde inning gescoord. Het enige punt was het gevolg van twee kostbare fouten. Openingsslagvrouw Charlotte Drijverrs bereikte het honk na een foute aangooi, schoof op na een opofferingsstootslag van Onaisha Franka, waarna ze scoorde toen een klap van Eva Versloot ook in een fout eindigde. Onze Gezellen kreeg verschillende scoringskansen, maar kon die niet verzilveren. De ploeg kwam het dichtst bij een punt in de vijfde en zevende inning. Met een 1-0 achterstand kreeg OG de honken vol in de vijfde beurt met één uit. Jessica Waasdorp opende met een honkslag, waarna een fout volgde op een klap van Ella Krommendijk. Met één uit en de loopsters op het tweede en derde honk kreeg Noa Armirotto opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Dat werkte, want pinch-runner Isa Smit (voor Waasdorp) werd op de plaat uitgeschakeld na een grounder van Katharina Szalay. Een andere grounder sloot de slagbeurt daarna af. In de zevende inning liet Onze Gezellen loopsters achter op het tweede en derde honk.

Amsterdam Pirates vs. Hoofddorp Pioniers

Amsterdam Pirates versterkte zich voor de hervatting van de competitie met twee Amerikaanse speelsters, pitcher Sarah Cornell en catcher Darby Pandolfo. Voor de laatste is de naam ‘Pirates’ niet vreemd, want het softbalteam van Seton Hall University voor wie ze uitkwam had ook de naam Pirates. Cornell werd in haar college-loopbaan verschillende keren opgenomen in All Star Teams.

In het eerste duel had Sarah Cornell een prima debuut. De rechtshander gooide tot in vierde inning een Perfect Game, maar uiteindelijk moest ze één slagvrouw tot de honken toestaan. Cornell schakelde de eerste zes slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uit. Met één uit in de eerste helft van de vierde inning (na tien nullen op rij) moest Sarah Cornell een honkslag toestaan van Kelsey Huijzers. Haar pinch-runner Ilse Stoovelaar bleef uiteindelijk achter op het eerste honk en bleef de enige honkloopster voor Pioniers.

Amsterdam Pirates opende de score in de tweede helft van de eerste inning. Dat gebeurde met twee uit dankzij een 2-run triple van Uchenna Jong Loy, die in haar eerste duel voor de Amsterdamse ploeg speelde na haar terugkeer van college. Ook Julia Koorn speelde in haar eerste Pirates-wedstrijd na haar college-seizoen. Een rally van acht punten volgde in de tweede slagbeurt. Nadat tweemaal was gescoord via een wilde worp leverde Sietske Drijvers een 2-run double af. Hierna kwam het ene na het andere punt binnen, dankzij een opofferingsslag van Sarah Cornell, een honkslag van Uchenna Jong Loy, driehonkslag van Rhowan Stuart en grounder van Resa ter Heegde. Een opofferingsslag van Stacy Groot maakte er in de derde inning een 11-0 stand van.

In de tweede ontmoeting nam Hoofddorp Pioniers aanvankelijk de leiding in de eerste helft van de eerste inning. Julia Westhoek opende met een tweehonkslag en scoorde op een one-out double van Julia Kwakernaak, die even later het tweede punt liet aantekenen na een fout. Pioniers wist hierna niet meer tot scoren te komen. Sarah Cornell nam de Amsterdamse pitching in de derde inning over, schakelde twaalf slagvrouwen met drie slag uit en stond alleen in de vierde inning nog twee slagvrouwen tot de honken toe. Maar hoewel Pirates eenmaal tegenscoorde wist de Hoofddorpse ploeg de minimale voorsprong wel tot in de vijfde inning vast te houden. Toen moest Pioniers alsnog buigen. De jonge ploeg van Pioniers speelde een prima duel en wist voor de tweede keer dit seizoen een mercy-rule nederlaag. De eerste keer was op 1 mei toen met 5-2 van Roef! werd verloren. De laatste keer dat Pioniers tegenover Pirates stond trok de ploeg met 11-1 en 20-0 aan het kortste einde.

Pirates pakte een punt terug in de eerste inning toen Darby Pandolfo opende met een tweehonkslag en scoorde na een foute aangooi. Echter, de ploeg liet ook drie loopsters achter op Martine Zoetmulder, die normaal in een lager team uitkomt, maar vandaag aan het team was toegevoegd. Ze deed het prima, maar Pirates sloeg daarna toe met een 4-run rally in de vijfde inning. Met drie honken bezet sloeg Rhowan Stuart een baseclearing, 3-run triple om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Even later scoorde ze zelf na een honkslag van Resa ter Heegde. Een wilde worp zorgde nog voor een extra punt in de zesde inning.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse