HB Hoofdklasse

Sterke week voor DSS/Kinheim, mijlpaal voor Markwell

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Sterke week voor DSS/Kinheim, mijlpaal voor Markwell

De honkballers van DSS/Kinheim zijn bezig aan een sterke serie. Nadat vorige week al werd gewonnen van Twins Oosterhout, werd deze week ook driemaal Hoofddorp Pioniers verslagen. Daarmee hebben de honkballers uit Haarlem de vijfde plaats in het klassement steviger in handen gekregen. Voor Curaçao Neptunus bereikte pitcher Diegomar Markwell een nieuwe mijlpaal. Hij gooide zaterdag zijn duizendste strikeout in de hoofdklasse.

DSS/Kinheim was donderdagavond al met 2-4 te sterk voor Hoofddorp Pioniers en voegde daar dit weekeinde nog twee overwinningen aan toe (3-2 en 8-14). Daarmee is de Haarlemse ploeg zes punten uitgelopen op nummer zes Hoofddorp Pioniers. DSS/Kinheim liep bovendien drie punten in op Twins Oosterhout, dat deze week alle moeite had met hekkensluiter Silicon Storks.

Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam speelden zaterdag al hun derde wedstrijd uit de achtste speelronde, zodat de twee teams vandaag op het vliegtuig konden stappen naar Tsjechië voor deelname aan de European Champions Cup. In Rotterdam bereikte pitcher Diegomar Markwell zaterdag een nieuwe mijlpaal. Nadat hij in mei al zijn150e overwinning in de hoofdklasse behaalde, gooide hij nu ook zijn duizendste strikeout.

Curaçao Neptunus – Quick Amersfoort

Na hun wedstrijden op donderdag- en vrijdagavond maakten Curaçao Neptunus en Quick Amersfoort zaterdag hun onderlinge serie af. Voor de zevende keer dit seizoen zorgde Neptunus in zijn serie voor een sweep. Daarmee starten de Rotterdamse honkballers komende week aan de European Champions Cup met een serie van maar liefst vijftien overwinningen op rij.

Foto: © Robert Bos

In hun laatste onderlinge wedstrijd van deze reguliere competitie sloegen Curaçao Neptunus en Quick Amersfoort samen negen honkslagen, waarbij Neptunus er slechts vier had. Dat zorgde voor zes puntloze innings voordat de Rotterdamse ploeg in de zevende inning de kans kreeg om de wedstrijd te beslissen. Een paar vrije lopen, veldfouten en een doorgeschoten bal leverden zes punten op. Gregory Trinidad sloeg met zijn honkslag twee punten binnen. Trinidad had zaterdag twee van de vier Rotterdamse hits. Nog eens vier vrije lopen brachten de voorsprong voor Neptunus een inning later op 7-0. Quick Amersfoort scoorde in de negende inning nog wel tweemaal, maar kreeg de winst niet meer in het vizier.

Startend pitcher Diegomar Markwell gooide zes innings waarin hij geen punten toestond. De veteraan gooide vijf strikeouts. Zijn vijfde keer drie slag op Pascal Zegwaard in de zesde inning betekende de duizendste drie slag voor Markwell sinds zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse in 2004. Na het bereiken van deze mijlpaal werd Markwell op het veld gefeliciteerd door zijn ploeggenoten.

 • Curaçao Neptunus – Quick Amersfoort: 7-2 | boxscore

HCAW – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam pakte deze week in de krachtmeting tussen de nummers twee en drie uit de hoofdklasse de volle buit. De Amsterdamse ploeg won al zijn drie wedstrijden van HCAW en staat daarmee nu vier punten los van de Bussumse ploeg. Vijf verschillende pitchers van L&D Amsterdam stonden zaterdag geen enkel punt toe aan HCAW. De Amsterdamse ploeg scoorde zelf al tweemaal in de eerste inning en liep hierna in de vierde en zesde inning uit naar de 0-5 overwinning.

Denzel Richardson (3 uit 5) sloeg tweehonkslagen in de eerste, zevende en negende inning. Hij sloeg daarmee drie punten binnen en scoorde zelf in de eerste inning ook door een wilde worp. Ook Kenny Berkenbosch sloeg een tweehonkslag. Daarmee bracht hij in de vierde inning Sicnarf Loopstok (2 uit 5) over de thuisplaat.

Hoofddorp Pioniers – DSS/Kinheim

DSS/Kinheim besliste deze week de streekderby tegen Hoofddorp Pioniers in eigen voordeel. Na de winst op donderdagavond stapten de honkballers van hoofdcoach Michael Crouwel ook gisteren en vandaag als winnaar van het veld. DSS/Kinheim draaide zaterdag vanaf de zevende inning een 0-2 achterstand om in een 3-2 overwinning.

Met volle honken en twee man uit gooide pitcher Lucca van der Schouw in de negende inning met een bal Jochem Koedijk raak. Daarmee kon Milan Lammerts vanaf het derde honk het winnende punt scoren. Voor de Haarlemse slagploeg kwam Jason Jakobus tot drie honkslagen in vier slagbeurten. In de achtste inning had hij al de gelijkmaker binnengeslagen. In de negende inning sloeg Jakobus met zijn hit Lammerts naar het derde honk.

Vandaag sloeg Jakobus bovendien een homerun. Bij een 8-8 stand scoorde DSS/Kinheim in dat duel zesmaal in de achtste inning om de winst met 8-14 naar zich toe te trekken. Nick Hofer, Tommy van de Sanden en Aiden Finnegan sloegen in deze slagbeurt honkslagen. Bij tussensprintjes van DSS/Kinheim in de derde en zesde winning wist Hoofddorp Pioniers nog wel aan te haken. Maar na de nieuwe aanval in de achtste inning lukte dat niet meer. Pitcher Milan van der Breggen stond in de laatste twee innings nog maar één honkslag toe aan de Hoofddorpse slagploeg. Hofer, Jochem Koedijk en Thomas Bos scoorden dit duel elk drie runs voor DSS/Kinheim.

 • DSS/Kinheim – Hoofddorp Pioniers: 3-2 | boxscore
 • Hoofddorp Pioniers – DSS/Kinheim: 8-14 | boxscore

Silicon Storks – Twins Oosterhout

Twins Oosterhout verloor deze week drie kostbare punten aan hekkensluiter Silicon Storks. De wedstrijd tussen Silicon Storks en Twins Oosterhout moest zaterdag voor de tweede keer op rij worden beslist in de verlenging. Kwam er donderdagavond na elf innings door de curfew-regel geen winnaar uit de strijd, zaterdag trok wel een team de winst naar zich toe.

Mede door een homerun van Shurman Marlin had Twins Oosterhout na één inning een 3-1 voorsprong genomen. Maar het was Silicon Storks dat na zeven innings met 3-4 aan de leiding ging. In de gelijkmakende negende slagbeurt pakte de thuisploeg de laatste strohalm. Met twee man uit sloeg Tyriq Kemp een bal net over het derde honk een om Railison Bentura het gelijkmakende punt te laten scoren.
In de twaalfde inning sloeg Silicon Storks zich alsnog naar de winst. Met één man uit sloepen Ibrahin Redan en Kevin van Veen honkslagen voor het vijfde Haagse punt. Joel Hernandez sloeg Storks hierna ook naar de 4-7. In de gelijkmakende slagbeurt moest Twins Oosterhout het antwoord op die drie runs schuldig blijven.

Vandaag verzekerden de honkballers uit Oosterhout zich pas in de achtste inning van de eerste winst deze week. Bij een 6-4 achterstand kwam de ploeg tot een rally met hits van Railison Bentura en Joshua Zara en een tweehonkslag van Rayshelon Carolina. Dat bracht de gelijkmaker over de thuisplaat, waarna Tyriq Kemp met een tweehonkslag zijn ploeg op een 6-8 voorsprong bracht. Op een wilde worp scoorde Kemp een inning later ook het negende punt voor zijn ploeg. Met vier binnengeslagen punten en één run had Kemp (2 uit 4) een belangrijk aandeel in de 6-9 winst voor Twins Oosterhout.

 • Twins Oosterhout – Silicon Storks: 4-7 (12 innings) | boxscore
 • Silicon Storks – Twins Oosterhout: 6-9 | boxscore

Klassement na 8 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  24-46
2. L&D Amsterdam   24-35
3. HCAW        24-31
4. Twins Oosterhout  24-29
5. DSS/Kinheim    24-20
6. Hoofddorp Pioniers 24-12
7. Quick Amersfoort  24-08
8. Silicon Storks   24-07

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse