SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem klimt naar top; Amsterdam Pirates stunt tegen Onze Gezellen

Pitcher Sarah Cornell had een succesvol debuut in de hoofdklasse in het team van Amsterdam Pirates. Foto (c) Gerard Koeman.

Sparks Haarlem klimt naar top; Amsterdam Pirates stunt tegen Onze Gezellen

Op een inhaaldag met drie double-headers was er zondag dubbele winst voor de thuisspelende teams Sparks Haarlem, Amsterdam Pirates en Quick Amersfoort. Olympia Haarlem en Tex Town Tigers, de twee koplopers in de softbal-hoofdklasse na de wedstrijden van zaterdag, waren een dag later toeschouwer. Tex Town Tigers heeft geen inhaalwedstrijden op het programma staan, Olympia eentje tegen Pirates. Die staat voor aanstaande zondag op de agenda als de resterende wedstrijden worden ingehaald. Daarna, als de weersomstandigheden meewerken, hebben de acht hoofdklasse-teams allemaal weer een gelijk aantal wedstrijden gespeeld en biedt de stand ook een beter overzicht. Sparks Haarlem won zondag tweemaal met één punt verschil van Roef! (5-4 en 4-3), in de eerste wedstrijd in de zevende inning, in de tweede na verlenging. Hierdoor nestelde Sparks zich in winstpunten naast koploper Olympia Haarlem. Amsterdam Pirates stuntte tegen het wisselvallige Onze Gezellen en won eveneens twee keer met één punt verschil (2-1 en 6-5). Onze Gezellen diende echter na afloop van het tweede duel een protest in, omdat de Amerikaanse Pirates-pitcher teveel innings zou hebben gegooid in één double-header dan reglementair is toegestaan. De protestcommissie zal zich dus over deze zaak moeten buigen. Door de dubbele winst nadert Pirates nu zelfs titelverdediger Roef! op de ranglijst (twee punten achterstand), terwijl OG op een wel heel onverwachte zevende plek bivakkeert. Quick Amersfoort kwam tweemaal tot winst tegen Hoofddorp Pioniers (14-1 en 8-2).

Stand: Sparks Haarlem 16-26, Olympia Haarlem 17-26, Tex Town Tigers 18-24, Quick Amersfoort 18-22, Roef! 16-16, Amsterdam Pirates 17-14, Onze Gezellen 16-6, Hoofddorp Pioniers 16-0.

Amsterdam Pirates vs. Onze Gezellen

Amsterdam Pirates lijkt met de Amerikaanse werpster Sarah Cornell een prima aanwinst te hebben binnengehaald. Op zaterdag was ze in beide wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers de winnende werpster. Pioniers is momenteel de puntloze hekkensluiter in de hoofdklasse en neemt met een jonge ploeg, waarin een aantal debutanten, deel aan de competitie. In de inhaaldubbel op zondag tegen Onze Gezellen was de tegenstand aanvallend een stuk sterker. Onze Gezellen bestaat immers voor een groot deel nog uit de speelstersgroep van Terrasvogels, dat na afloop van vorig seizoen met de Haarlemse vereniging samenging. Maar ook nu bleef Sarah Cornell de slagploeg de baas en kreeg wederom twee overwinningen op haar naam. In het eerste duel schakelde ze acht slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe. In de tweede ontmoeting nam ze de pitching over, had het dit keer wat lastiger in de slot-innings, maar hield de voorsprong weer vast. En zo werd Sarah Cornell in haar debuut-weekeinde gelijk maar even vier keer winnende werpster. In de 18 innings die ze op de plaat stond schakelde ze 28 slagvrouwen met drie slag uit, wat bijna de helft is van de huidige koploopster in deze categorie. Lisa Hop (Olympia Haarlem) voert de lijst aan met 65 strikeouts in 56 innings.

In de eerste wedstrijd was het Onze Gezellen dat als eerste tot scoren kwam in de derde inning. Openingsslagvrouw Kelsy Pieneman kreeg de enige vier wijd die Sarah Cornell in dit duel weggaf, maar met één uit werd ze gedwongen uitgeschakeld op een klap van Desiree Adriaansz. Die scoorde even later na een tweehonkslag van Noa Armirotto. Het was de enige keer dat Onze Gezellen in scoringspositie kwam. Vanaf de vierde slagbeurt kreeg OG nog slechts twee honkloopsters en beide keren was dat de openingsslagvrouw. In de vijfde inning (met een 1-1 stand) kwam Jessica Waasdorp na een fout op het honk, maar haar pinch-runner Ella Krommendijk werd uitgeschakeld bij een steelpoging. In de zevende inning (met een 2-1 achterstand) begon Babs de Jonge met een honkslag, wat pas de tweede van OG was. Zij bleef achter op het eerste honk.

Amsterdam Pirates kwam langszij in de vierde inning. Sietske Drijvers begon met vier wijd, schoof op naar het derde honk doordat Sarah Cornell op het honk kwam na een fout en scoorde na een honkslag van Uchenna Jong Loy. Een honkslag van Rhowan Stuart zorgde voor volle honken en een werpsterswissel. Margot van Eijl nam de pitching over en schakelde drie slagvrouwen op rij uit, zodat er drie loopsters achterbleven en de kans de leiding te nemen verkeken was. Maar een inning later was de Pirates-aanval wel succesvol. Met één uit sloeg Stacy Groot een tweehonkslag en zij scoorde met twee uit op een tweehonkslag van Sarah Cornell, die zodoende zowel vanuit het slagperk als vanuit de werpcirkel in dit duel bepalend was.

Na het verlies in het openingsduel kwam Onze Gezellen goed uit de startblokken in de tweede ontmoeting. Noa Armirotto en Katharina Szalay begonnen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Babs de Jonge. Powerhitter Karin Tuk was de volgende slagvrouw, maar met het eerste honk werd ‘om haar heen gegooid’ en kreeg ze een ‘gewone’ vier wijd. Met de honken vol zorgden een honkslag van Marijn Crouwel en een velderskeus-klap van Jessica Waasdorp voor twee punten. Pirates pakte een punt terug in de eigen eerste slagbeurt toen Darby Pandolfo een lead-off homerun sloeg.

Onze Gezellen werd vanaf de tweede inning puntloos gehouden door starter Maja Kouwenhoven, waarna Sarah Cornell de pitching in de vierde inning overnam. Even later sloeg Pirates met vier punten toe op OG-starter Roos-Marijn Kramer. Sarah Cornell begon met vier wijd, waarna Uchenna Jong Loy met een homerun voor een Amsterdamse voorsprong zorgde. De thuisploeg kreeg vervolgens de honken vol via Iris Hooijer (veldfout), Kelly Koeman (honkslag) en Darby Pandolfo (vier wijd) en Stacy Groot zorgde met een tweehonkslag voor nog eens twee punten.

Onze Gezellen, dat loopsters in scoringspositie achterliet in de tweede en derde inning, kwam weer tot scoren in de zesde inning na een tweehonkslag van Amy Udink, maar liet ook weer drie loopsters achter. Pirates antwoordde met een belangrijk insurance run. Met de honken vol en nul uit wist Sanne van der Putten te scoren terwijl de OG-verdediging een 5-2-3 dubbelspel draaide. Hoe belangrijk dat punt was werd onderstreept in de zevende slagbeurt voor OG. Met één uit sloeg Babs de Jonge een honkslag, waarna Karin Tuk uithaalde en een homerun sloeg om de achterstand terug te brengen naar 6-5. Maar een grounder en een vangbal sloten het duel daarna af om de stunt van Amsterdam Pirates te bezegelen.

Sparks Haarlem vs. Roef!

De wedstrijden tussen Sparks Haarlem en Roef! kenden een spannend scoreverloop. Beide keren werkte Sparks een achterstand weg en beide keren werd gewonnen op een walk-off hit. In het eerste duel was dat zelfs een walk-off homerun. Vorig jaar deelden Sparks Haarlem en Roef! de koppositie in wat toen de Golden League was toen het seizoen half oktober abrupt werd onderbroken vanwege nieuwe en strengere maatregelen tegen het coronavirus. Er werd geen kampioen uitgeroepen en dus bleef Roef! titelverdediger. Nu stonden de ploegen voor het eerst weer tegenover elkaar en bleken opnieuw aan elkaar gewaagd. Verschil is dit keer dat Sparks Haarlem de koploper is, terwijl Roef! een opmerkelijk lage klassering inneemt en de vijfde plaats bezet. Aanstaande zaterdag ontmoeten de twee teams elkaar opnieuw, ook dan in Haarlem.

In de eerste wedstrijd vandaag keek Sparks Haarlem halverwege de vijfde inning tegen een 4-0 achterstand aan, maar wist die ongedaan te maken, waarna in de zevende inning werd gewonnen. Roef! kwam in de eerste inning tweemaal tot scoren via honkslagen van Sophie Verdaasdonk en Charlotte Drijvers op Kirsten Scheele, die het hele duel gooide voor de thuisploeg. Een fout op een klap van Isa Los stelde Sterre den Duijn in staat het derde punt te scoren in de derde inning en een honkslag van Los verhoogde de voorsprong met nog een punt in de vijfde slagbeurt. Sparks Haarlem liet in de eerste vier innings vijf loopsters op de honken achter, waarvan drie in scoringspositie. In de vijfde inning kwam de ploeg met twee uit langszij door viermaal te scoren, waarbij een fout van invloed was. De eerste drie punten werden daardoor onverdiend, terwijl het vierde punt het predikaat ’team unearned’ kreeg. Nina Oomes opende met een infield-hit. Met één leek ze gedwongen te worden uitgeschakeld op een klap van Suka Van Gurp, maar een fout volgde, waarna Riangela Flanegin vier wijd kreeg. Met de honken vol nam Kim Horsten de pitching over van Marjolein Merkx. Zij kreeg een vangbal op fout gebied, die de tweede nul opleverde. Dat had bij foutloos spel de derde kunnen zijn, maar nu had Sparks drie honken bezet met twee uit. Lorraine Kieft volgde met een 2-run double, waarna Bobbi Scheurkogel met een honkslag voor de volgende twee punten zorgde en de stand in balans bracht. Nadat Roef! een loopster op het tweede honk had achtergelaten in de zesde inning, besliste Sparks het duel in de zevende inning. Lead-off hitter Riangela Flanegin haalde toen uit en sloeg een walk-off homerun.

Samenvatting eerste wedstrijd Sparks Haarlem vs. Roef! door SDTV

In het tweede duel werkte Sparks tweemaal een achterstand weg. Roef! nam weer een vroege voorsprong, dit keer in de eerste inning via een opofferingsslag van Eva Versloot. Een tweehonkslag van Lorraine Kieft (3-uit-4) zette Sparks Haarlem op een 2-1 voorsprong in de derde slagbeurt. Maar in de zesde inning was het Roef! dat een achterstand ongedaan maakte en op gelijke hoogte kwam. Dat gebeurde wederom via een opofferingsslag, nu op naam van Charlotte Drijvers, waardoor Sterre den Duijn scoorde. Het duo kwam dit weekeinde voor het eerst dit seizoen in actie voor Roef! na hun succesvolle college-seizoen in de States. Met Buccaneers, het softbalteam van Florida SouthWestern State College, werden zij eind mei nationaal kampioen in de Division I van de NJCAA. Ook Sparks-speelster Feline Poot maakte deel uit van de ploeg, die met Beth Reid (Nieuw-Zeeland), Eliska Stejskalová (Tsjechië) en Rebecca Laudino (Brazilië) een internationale samenstelling had. Feline Poot voerde de ploeg aan met 17 homeruns en 57 binnengeslagen punten. Bij Sparks kwam dit weekeinde ook Tammie Lijbers weer voor het eerst in actie na haar college-periode in de USA.

Uiteindelijk was een verlenging nodig om tot een beslissing te komen. Roef! hernam de leiding in de achtste inning na een honkslag van Sterre den Duijn. Maar ook dit keer wist Sparks Haarlem terug te komen op Jessica Tolmie, die het hele duel voor Roef! op de plaat stond. Tie-break loopster Nina Oomes schoof op na een opofferingsstootslag van Suka Van Gurp en scoorde de gelijkmaker na een honkslag van Denice van Dijk. Haar pinch-runner Tenley Boersma scoorde vervolgens het winnende punt vanaf het eerste honk op een walk-off double van Lorraine Kieft. En dat leverde werpster Rebecca Soumeru, op de weg terug na een blessure, haar eerste seizoenwinst op.

Samenvatting tweede wedstrijd Sparks Haarlem vs. Roef! door SDTV

Quick Amersfoort vs. Hoofddorp Pioniers

Na twee mercy-rule nederlagen op zaterdag was Quic Amersfoort in de inhaaldubbel tegen Hoofddorp Pioniers vandaag weer een stuk productiever. Pioniers, dat op zaterdag vooral in het tweede duel tegen Amsterdam Pirates een goede partij speelde, moest twee grote rallies incasseren in het openingsduel. Quick kwam achtmaal tot scoren in de eerste inning, waarna nog eens zes runs volgden in de tweede slagbeurt. De Amersfoortse slagploeg was op dreef met 15 honkslagen, waarvan er drie op naam kwamen van Rose Mwaro. Maar er was ook zeldzame klappen in de eerste inning. Else-Fieke de Boer zorgde daarin voor het aanvallende hoogtepunt en wellicht van het hele seizoen, want zij sloeg een inside-the-park-grand-slam-homerun! En dat is een zeer unieke prestatie. Nog zeldzamer was het dat er in deze inning TWEE inside-the-park-homeruns werden geslagen. Het begon allemaal met een lead-off single van Rose Mwaro, die vervolgens het eerste punt scoorde na een driehonkslag van Angelica Bomba. Vervolgens sloeg Laura Wissink de bal diep het rechtsveld in en wist succesvol de honken af te lopen voor een inside-the-park-homerun. Met één uit kreeg Quick de honken vol dankzij Kayleigh Adelina (infield-hit), Damishah Charles (honkslag) en Laura Arp (vier wijd). Hierna was het Else-Fieke de Boer die de bal het rechtsveld indreunde. Dit keer scoorden niet alleen de drie loopsters, maar ook de slagvrouw zelf en daarmee leverde de eerste honkvrouw van Quick een uitzonderlijke prestatie. Na een werpsterswissel werd nog een punt toegevoegd op de tweede honkslag in deze inning van Rose Mwaro. Pioniers wist hier in de tweede inning één punt tegenover te stellen. Amy-Lynn Felix begon toen met een driehonkslag en scoorde op een infield-hit van Léa Maartens. Even later voerde Quick de voorsprong met een 6-run rally op naar 14-1.

In de tweede wedstrijd sloeg Pioniers slechts één honkslag, maar stond halverwege de derde inning wel met 2-1 voor. Quick nam de leiding vanaf de derde inning over. Toch bleef Pioniers dit keer goed overeind en voorkwam een mercy-rule nederlaag. Pioniers werkte in de tweede inning een 1-0 achterstand weg en scoorde tweemaal zonder het slaan van een honkslag. Met één uit kwamen de honken vol na driemaal vier wijd, waarna een gedwongen nul op de plaat volgde. Maar hierna leverden een fout op een force play-grounder van Martine Zoetmulder en geraakt werpster voor Julia Westhoek twee punten op. Drie loopsters bleven achter. Quick sloeg in de derde inning met drie punten toe op back-to-back-triples van Angelica Bomba en Laura Wissink, gevolgd door een opofferingsslag van Nicky Uytendaal.

De Amersfoortse voorsprong werd in de vierde inning uitgebreid toen Michelle Schuur met twee uit een inside-the-park-homerun sloeg. De derde Quick-homerun vandaag die het veld niet verliet! Nog eens drie punten volgden in de zesde inning. Vera de Boer-Esmeijer gooide het hele duel voor Quick Amersfoort, dat het moet doen zonder Eva Voortman en Richelle van Gennip. Met één uit stond ze in de vijfde inning de enige Pioniers-honkslag toe en die kwam op naam van Robin de Groot. Hoewel de Hoofddorpse ploeg nog een aantal loopsters in scoringspositie kreeg lukte het niet meer om tot scoren te komen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse