ECC 2021

Kemp slaat Curaçao Neptunus naar eerste winst

Foto: © Robert Bos

Kemp slaat Curaçao Neptunus naar eerste winst

Met drie homeruns heeft Dwayne Kemp vandaag Curaçao Neptunus naar een ruime openingswinst geslagen tijdens de European Champions Cup. Op de eerste speeldag van het Europese clubtoernooi rekenden de Rotterdamse honkballers op het Arrows Park in acht innings af met Rouen Huskies: 14-4.

Na ruim een jaar uitstel keerde vandaag het Europees clubhonkbal terug. Vorig jaar werd het toernooi van de kalender geschrapt vanwege de coronapandemie, waardoor het Italiaanse Fortitudo Bologna zich een jaar langer Europees clubkampioen mocht noemen. Bologna werd in 2018 nog maar de eerste Italiaanse winnaar in zes jaar tijd. En maakte daarmee een einde aan een vier jaar durende Nederlandse hegemonie.

Volgeladen met voormalig profhonkballers proberen de ploegen van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam deze week in Ostrava de cup terug te halen naar Nederland. In de voormalige Tsjechische mijnbouwstad in het noorden van de regio Moravië ging de koploper uit de Nederlandse hoofdklasse vanochtend als eerste Nederlandse club van start met een wedstrijd tegen de vijftienvoudig Franse kampioen Rouen Huskies.

Vrezen

In het verleden stuntte Rouen Huskies al tegen verschillende Nederlandse clubs. Zo werd gewonnen van L&D Amsterdam (2018) en Kinheim (2013) en werd in 2012 ook Curaçao Neptunus verslagen. De laatste drie edities verloor de Rotterdamse ploeg niet van de Franse honkballers. En ook vandaag hoefde de ploeg van hoofdcoach Ronald Jaarsma zijn tegenstander geen enkel moment te vrezen.

Manager Keino Perez hield zijn troeven achter de hand voor de andere tegenstanders dit toernooi en stuurde voor het duel tegen Curaçao Neptunus het jonge talent Arthur Magnien naar de heuvel. Hij speelt dit seizoen voor het tweede team van Rouen Huskies en gooide vorige week nog voor de nationale Franse ploeg op het U18 Europees kampioenschap.

Homeruns

De achttienjarige Magnien vormde geen enkel obstakel voor de gepokte en gemazelde slagploeg van Curaçao Neptunus. Nadat de Franse pitcher zijn wedstrijd was gestart met vrije lopen voor Stijn van der Meer en John Polonius sloeg Dwayne Kemp (3 uit 5) de bal moeiteloos in het linksveld over de hekken. Benjamin Dille maakte er even later met zijn tweehonkslag al 4-0 van.

Het was de eerste van maar liefst drie homeruns van deze dag voor Dwayne Kemp. In de zesde én in de zevende inning sloeg hij voor een solohomerun de bal opnieuw over de omheining. Datzelfde had zijn ploeggenoot John Polonius ook al in de tweede inning gedaan. Gregory Muller sloeg in de vierde inning met een tweehonkslag drie punten binnen.

Europese debuut

De vroege voorsprong gaf Ronald Jaarsma de kans om zijn startend pitcher Misja Harcksen vroegtijdig naar de kant te halen. En dat zorgde in de derde inning voor het Europese debuut van Kevin Bakker. Dat ging de 22-jarige pitcher goed af. Hij hield zijn tegenstander vier innings puntloos, maar moest in de zevende inning alsnog vier hits, waaronder twee tweehonkslagen incasseren. Daardoor miste Curaçao Neptunus de kans om de wedstrijd na zeven innings vroegtijdig te beëindigen. Een inning later lukte dat wel.

Met zijn drie homeruns werd Kemp vandaag nog maar de zevende speler in in ieder geval achttien jaar tijd die drie homeruns in één toernooi heeft geslagen en de eerste die dat heeft gedaan in één wedstrijd. Denzel Richardson (L&D Amsterdam) en Wilson Lee (Bonn Capital) sloegen elk drie homeruns in 2019, Mark Castellitto (Bologna), Jairo Ramos Gizzi (San Marino) en Claudio Liverziani (Bologna) in 2012 en Brandon Taylor (Heidenheim Heideköpfe) in 2010. De drie homeruns in één wedstrijd waren de meesten sinds Castellitto, Ramos Gizzi en Liverziani er in 2012 elk twee sloegen in één wedstrijd.

         1 2 3 4 5 6 7 8 R H E
ROUEN HUSKIES  0 0 0 0 0 0 4 0 4 10 3
CURAÇAO NEPTUNUS 4 2 0 4 0 2 1 1 14 11 0

Pitchers Rouen Huskies
Arhut Magnien (2): 1-4-3-1
Theophile Danne (3): 0-4-3-0
Thibault Mercadier (2): 0-1-4-1
Darling Grullon (3 man): 0-1-1-1

Pitchers Curaçao Neptunus
Misja Harcksen: (2): 1-0-2-0
Kevin Bakker (4 2/3+2 man): 3-2-7-0
Elton Koeiman (1 1/3): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021