Honkbal

Profdebuut voor Arij Fransen

Foto: © Freek Bouw

Profdebuut voor Arij Fransen

Ruim twee jaar nadat Arij Fransen zijn handtekening heeft gezet onder een overeenkomst met Cincinatti Reds heeft de twintigjarige pitcher uit Deventer zijn officiële debuut gemaakt als profhonkballer. Fransen gooide vorige week donderdag als startend pitcher twee goede innings voor ACL Reds.

Fransen tekende eind mei 2019 een zesjarig contract bij de Amerikaanse profclub Cincinnati Reds en vertrok sindsdien verschillende keren naar de Verenigde Staten. In juni 2019 trainde hij al even mee met zijn nieuwe club. In november van dat jaar keerde hij terug naar Goodyear voor een oriëntatiecamp voor eerstejaars profs.

Ook vorig jaar reisde Fransen af naar Arizona. Dat bleek tevergeefs. Uiteindelijk werd het Minor League-seizoen door de coronapandemie geschrapt. Begin mei reisde Fransen opnieuw naar de Verenigde Staten om zich voor te bereiken op zijn profdebuut. Nu kon hij wel zijn eerste wedstrijd spelen.

Olympisch kwalificatietoernooi

Dat debuut liet overigens nog langer op zich wachten, doordat Fransen drie weken geleden vlak voor de start van het Olympisch kwalificatietoernooi door bondscoach Hensley Meulens werd opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Orlando Yntema. Fransen kwam in actie in de negende inning van de eerste wedstrijd van Oranje tegen Venezuela. Daarin stond hij geen honkslag toe. Het was zijn eerste officiële interland voor de nationale ploeg.

Na terugkeer in de Verenigde Staten kon Fransen vorige week donderdag zijn profdebuut maken tegen ACL Angels. Fransen kreeg als startend pitcher in de eerste inning na één keer vier wijd, twee honkslagen en een veldfout wel drie punten tegen. Maar hij gooide ook drie keer drie slag. Aan dat totaal voegde hij nog twee strikeouts toe in de tweede inning. Bij het ingaan van de derde inning werd de Nederlandse pitcher met een 1-3 achterstand vervangen door Yomil Maysonet. In de tiende inning trok ACL Red met 9-10 de winst naar zich toe.

Eerste win

In zijn tweede wedstrijd won hij vandaag ook zijn eerste wedstrijd als pitcher. In de derde inning van het duel tegen ACL D-backs kwam hij bij een 0-7 achterstand als derde pitcher voor ACL Reds op de heuvel. Fransen (3-0-3-0) gooide in vier innings vier honkslagen en stond geen enkel punt meer toe, terwijl zijn ploeg terugkwam tot 7-9 en uiteindelijk de wedstrijd won met 7-13.

Fransen had voor zijn vier innings slechts negentien ballen nodig en gooide ze allemaal slag. Met deze prestatie heeft Fransen na twee wedstrijden en zes innings nu een verdiende puntengemiddelde van 1.50.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal