ECC 2021

Curaçao Neptunus naar halve finales

Foto: © Robert Bos

Curaçao Neptunus naar halve finales

Op het bijveld in Frýdek-Místek heeft Curaçao Neptunus zich vandaag met een 5-11 overwinning op Heidenheim Heideköpfe geplaatst voor de halve finales van de European Champions Cup. Gisteren gingen Bonn Capitals en Fortitudo Bologna de Rotterdammers al voor. Later vandaag krijgt L&D Amsterdam de kans om zich als tweede Nederlandse club te plaatsen voor de halve finales.

De wedstrijd in Frýdek-Místek tussen Heidenheim Heideköpfe en Curaçao Neptunus begon gisteren al, maar moest bij een 1-3 voorsprong voor de Rotterdammers in de vierde inning door de slechte weersomstandigheden worden gestaakt. Dat zorgde voor overuren voor Curaçao Neptunus vandaag. Want later op de dag staat ook de wedstrijd tegen de eveneens nog ongeslagen titelverdediger Fortitudo Bologna op het programma. De verliezer van die wedstrijd staat morgen in de halve finales tegenover het verrassend sterke Bonn Capitals. De winnaar van het duel neemt het op tegen Parmaclima of L&D Amsterdam.

De koploper uit de Nederlandse hoofdklasse maakte het zich echter niet lastig vandaag tegen Heidenheim Heideköpfe, al liet Curaçao Neptunus het bij een 1-10 voorsprong wel na om de wedstrijd in de zevende inning vroegtijdig te beëindigen. Voor problemen zorgde dat overigens niet. Manager Ronald Jaarsma kon ook vandaag zijn belangrijkste pitchers aan de kant houden voor de finaleronde. En dat was met name te danken aan pitcher Lex Meinderts, die in navolging van Kevin Bakker vandaag zijn Europese debuut maakte. Meinderts kwam aan het einde van het afgelopen seizoen over voor Euro Stars en startte zijn seizoen in de Verenigde Staten voor Lyons College. Eerder deze maand debuteerde hij in de hoofdklasse. De Rotterdammer kreeg in de slotfase wel vier punten tegen. Maar op dat moment had Curaçao Neptunus al een comfortabele voorsprong genomen, waardoor die winst niet meer serieus in gevaar kwam.

Mike Bolsenbroek

De Duitse kampioen Heidenheim Heideköpfe is naar Tsjechië afgereisd met Mike Bolsenbroek. De Rotterdamse honkballers hoefden het niet op te nemen tegen de Nederlandse international. Dinsdag gooide hij al een uitstekende wedstrijd tegen de sterke titelverdediger Fortitudo Bologna. En dus begon Heidenheim Heideköpfe gisteren met voormalig profpitcher Ross Vance. De 29-jarige Amerikaan begon ongelukkig aan het duel. Al in de tweede inning gooide hij vijf keer vier wijd, waaronder vier keer op rij. Daardoor konden Gianison Boekhoudt en Dashenko Ricardo hun ploeg op een 0-2 voorsprong zetten. Nadat Heidenheim Heideköpfe de achterstand in de gelijkmakende slagbeurt had gehalveerd vergrootte Shaldimar Daantji met een solohomerun het verschil in de vierde inning.

Het bleek het laatste wapenfeit van de dag, want de weersomstandigheden zorgden ervoor dat de wedstrijd bij de 1-3 tussenstand moest worden stilgelegd in de vierde inning. Verder spelen bleek niet meer mogelijk, waardoor beide teams zo’n zestien uur later opnieuw moesten opdraven. Met het drukke programma voor de boeg leek Curaçao Neptunus vanochtend snel af te willen rekenen met de Duitse kampioen. Rake klappen van Dashenko Ricardo, John Polonius, Dwayne Kemp, Gianison Boekhoudt, Dudley Leonora (tweehonkslag) en Benjamin Dille brachten maar liefst zeven spelers in de zesde slagbeurt over de thuisplaat. En luidde bovendien het einde van het heuveloptreden in van de Cubaanse Duitser Enorbel Marquez, de nieuwe pitcher voor Heidenheim deze dag. Meinderts zag de 1-10 voorsprong in de zevende en achtste inning teruglopen tot 5-10 na homeruns van Gary Owens en Shawn Larry. Maar verder liet hij het niet komen. Met een solohomerun bracht Dashenko Ricardo in de negende inning de eindstand op 5-11.

Halve finales

Met de winst heeft Curaçao Neptunus geplaatst voor een plek bij de laatste vier. En zijn nu drie van de vier halve finalisten bekend. Bonn Capitals werd gisteren de eerste ploeg die zich plaatste voor de halve finales. Dat deden de Duitse honkballers overtuigend met overwinningen op Parmaclima en L&D Amsterdam. Fortitudo Bologna won later op de dag in vijf innings met 1-17 van Rouen Huskies om zich ook bij de laatste vier te voegen. Die Italiaanse kampioen is later vandaag de tweede tegenstander van de dag voor Curaçao Neptunus. Zij spelen dan om de eerste plaats in poule A.

            1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
CURAÇAO NEPTUNUS    0 2 0 1 0 7 0 0 1 11 12 1
HEIDENHEIM HEIDEKÖPFE 0 1 0 0 0 0 2 2 0 5 10 2

Pitchers Curaçao Neptunus
Kaj Timmermans (3): 1-2-4-1
Aaron de Groot (2): 1-1-0-0
Lex Meinderts (4): 4-3-6-0

Pitchers Heidenheim Heideköpfe
Ross Vance (4): 2-5-2-0
Enorbel Marquez (1 2/3+3 man): 2-1-7-2
Patrick Seyfried (3 1/3): 1-2-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021