ECC 2021

L&D Amsterdam loopt halve finales mis

Foto: © Robert Bos

L&D Amsterdam loopt halve finales mis

L&D Amsterdam is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de European Champions Cup. Ondanks twee homeruns van Sicnarf Loopstok beet de finalist van de vorige editie vanmiddag in Ostrava met 6-11 in het stof tegen het Italiaanse Parmaclima, dat daarmee na Bonn Capitals de tweede ploeg uit poule B is geworden die zich heeft geplaatst voor een plaats bij de laatste vier.

De honkballers van L&D Amsterdam en Parmaclima waren eerder dit toernooi verrast door het Duitse Bonn Capitals, dat zich als eerste ploeg in poule B verzekerde van een plaats in de halve finales. De ploegen uit Amsterdam en Parma speelden daardoor vandaag voor de tweede plaats in de poule.

Dat werd een zware dag voor Parmaclima. De wedstrijd van de Italiaanse honkballers van gisteren tegen gastheer Arrows Ostrava was door het slechte weer verplaatst naar vanochtend. Zodoende stonden de Italianen vandaag zo’n acht uur onafgebroken op het veld in het Arrows Park. Voor de start van de wedstrijd tegen L&D Amsterdam had Parmaclima eerst drie uur en drie kwartier nodig om met 8-13 te winnen van Arrows Ostrava.

Homerun

Van enige vermoeidheid bij Parmaclima leek nauwelijks sprake op het moment dat de Amsterdammers in de middag voor het eerst het Arrows Park betraden. Sterker nog, de Italianen sloegen er tegen L&D Amsterdam lustig op los. In de eerste twee wedstrijden moesten de pitchers van L&D Amsterdam samen al twintig honkslagen incasseren. Daarvan verdwenen er acht over de hekken. Ook Juan Carlos Sulbaran had het vandaag niet eenvoudig.

Al in de eerste slagbeurt opende Stefano Desimoni op zijn pitchen het duel met een tweehonkslag. Twee hits en een veldfout later stond al een 0-2 voorsprong voor de Italianen op het scorebord. Cesare Astorri maakte er met zijn homerun in de derde inning 0-4 van. De ploeg van hoofdcoach Michael Duursma liep vanaf dat moment achter de feiten aan.

Wapen

In de Nederlandse hoofdklasse leidt L&D Amsterdam met twaalf homeruns. Een wapen dat vanmiddag in het kleine Arrows Park meer dan welkom was. Helemaal toen in de vierde inning de honken volstroomden met één uit. Verder dan één punt na vier wijd voor Kenny Berkenbosch kwam L&D Amsterdam die slagbeurt niet. Sanamè Gonzales, Leomartires Rodriguez en Alex Sambucci lieten een slagbeurt later zien hoe het wel moest, toen zij de bal het stadion uit timmerden en daarmee de voorsprong voor hun ploeg vergrootten tot 1-8.

Sicnarf Loopstok (5 uit 5) zorgde voor het Amsterdamse hoogtepunt deze wedstrijd. Hij sloeg met Sharlon Schoop (veldfout) en Denzel Richardson (honkslag) op de honken in de vijfde inning een bal van pitcher Danny Rondón ver het stadion uit. Het was de tweede keer in korte tijd dat Loopstok en Rondón tegenover elkaar stonden. Drie weken geleden speelde Rondón nog op het Olympisch kwalificatietoernooi met de nationale ploeg van Venezuela tegen het Nederlands Koninkrijksteam. Hij kreeg toen één van de drie Nederlandse punten tegen in de met 3-9 gewonnen wedstrijd.

Laatste kans

Een laatste kans kreeg L&D Amsterdam vanmiddag toen na hits van Sharlon Schoop, Sicnarf Loopstok en Delano Selassa de honken in de achtste inning opnieuw volstroomden. Maar ook nu bleef een lange bal uit. Schoop kon nog wel scoren na vier wijd voor pinch-hitter Jair van Borkulo. Maar met drie slag voor Niels van Weert smoorde Josè Campos, de tweede pitcher dit duel van Parmaclima, de kans van L&D Amsterdam in de kiem. In de laatste inning scoorde beide teams nog eenmaal. Parmaclima na vijf vrije lopen en L&D Amsterdam toen Loopstok zijn tweede homerun van de dag sloeg. Daarmee eindigde het duel in een 6-11 winst voor Parmaclima.

Het is de tweede keer in de laatste drie edities dat L&D Amsterdam de halve finales niet heeft gehaald. In 2018 eindigde de Europees clubkampioen uit 2016 op een zevende en voorlaatste plaats. Tijdens de vorige editie bereikte L&D Amsterdam wel de eindstrijd. In de halve finales werd toen met 8-4 gewonnen van Parmaclima. Vanaf morgen speelt L&D Amsterdam verder om de vijfde tot en met achtste plaats.

       1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
PARMACLIMA  2 0 2 0 4 1 0 0 2 11 16 1
L&D AMSTERDAM 0 0 0 1 3 0 1 0 1 6 13 2

Pitchers Parmaclima
Danny Rondón (5): 7-1-9-1
Josè Campos (3): 3-1-4-0

Pitchers L&D Amsterdam
Juan Carlos Sulbaran (3 1/3+1 man): 3-0-9-1
Kevin Geestman (1+2 man): 1-1-3-0
Shairon Martis (3 2/3): 3-0-4-1
Robyn Clara (3 man): 0-3-0-0
Mike Groen (1): 0-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021