ECC 2021

Neptunus en Bologna houden huis in Ostrava

Foto: © Robert Bos

Neptunus en Bologna houden huis in Ostrava

In de eerste tien wedstrijden in het kleine Arrows Park in Ostrava vlogen al 37 ballen over de hekken. Fortitudo Bologna en Curaçao Neptunus voegden daar vanavond nog eens negen homeruns aan toe. Het homerunfestijn bracht de Italiaanse titelverdediger op een 18-14 voorsprong voordat werd besloten om de wedstrijd in de zevende inning te stoppen. Hierdoor staat Curaçao Neptunus nu morgen in de halve finales tegenover het nog ongeslagen Bonn Capitals.

Fortitudo Bologna plaatste zich gisteren al voor de halve finale. Curaçao Neptunus verzekerde zich vandaag met zijn tweede zege voor een plaats bij de beste vier. Vanavond speelden de twee teams daardoor om de eerste plaats in Poule A. Die eindklassering was ook beslissend voor de tegenstander in de halve finales: bij winst het sterke Parmaclima, bij verlies de verrassende reuzendoder Bonn Capitals.

De managers van beide teams maakten vanavond al snel duidelijk dat winst geen noodzaak was. Fortitudo Bologna startte met de 23-jarige Claudio Scotti. Hij schopte het ooit tot de Amerikaanse Rookie League en werd al eens geselecteerd voor de nationale ploeg. Maar wist nog nooit echt naam voor zichzelf te maken.

Kanonnenvoer

Voor Curaçao Neptunus maakte Joost Terpstra zijn Europese debuut. Terpstra debuteerde afgelopen vrijdag in de hoofdklasse en werd vanavond de derde pitcher van Curaçao Neptunus die dit seizoen zowel zijn debuut heeft gemaakt in de hoofdklasse als de European Champions Cup. Kevin Bakker en Lex Meinderts gingen hem deze week voor.

De twee pitchers bleken kanonnenvoer. Al na drie innings was de score opgelopen tot 12-11. Scotti kreeg in de tweede inning homeruns om zijn oren van Dwayne Kemp, Gianison Boekhoudt en Stijn van der Meer, die zelfs met volle honken de bal het stadion uitsloeg. Kemp sloeg in de vierde inning andermaal de bal over de omheining. Die uithaal werd gevolgd door een homerun van Roger Bernadina.

Wanhoop

Terpstra moest driepunten-homeruns incasseren van Niccolò Loardi (tweede inning), de Curaraçaose honkballer Raywendley van Gurp (derde inning) en Filippo Agretti (derde inning). Dudley Leonora sloeg in de zesde inning met de negende en laatste homerun van de wedstrijd op zijn beurt drie punten binnen.

De vele honkslagen en homeruns dreven de organisatie tot wanhoop. Later op de avond stond nog een wedstrijd op het programma tussen Bonn Capitals en Arrows Ostrava, het laatste duel uit de eerste ronde. In overleg werd in de vijfde inning besloten om het duel met het oog op de resterende avondwedstrijd in te korten tot zeven innings. Dat gebeurde na 6 1/2 innings en een 18-14 voorsprong voor de Italianen. Bologna-spelers Osman Marval (4 uit 4) en Niccolò Loardi (5 uit 5) sloegen samen negen van de zeventien honkslagen van hun ploeg.

Halve finales

Titelverdediger Bologna verzekerde zich door de winst van de eerste plaats in de poule. En is tot dusver de enige ploeg met drie overwinningen dit toernooi. De Italiaanse club heeft nu zeven Europese overwinningen op rij sinds de 2-1 nederlaag tegen L&D Amsterdam op 4 juni 2019.

Morgen starten Bologna en Neptunus aan de halve finales. Fortitudo Bologna staat door de overwinning nu morgen om 15.00 uur als poulewinnaar tegenover landgenoot Parmaclima, dat vandaag met 6-11 voor de uitschakeling van L&D Amsterdam zorgde. Daarmee staat zaterdag voor de dertiende keer op rij in ieder geval één Italiaanse ploeg in de belangrijkste Europese clubfinale. Curaçao Neptunus staat morgen in de halve finales tegenover Bonn Capitals. De Duitse honkballers, die dit toernooi zowel Parmaclima als L&D Amsterdam versloegen, wachten een kortere nacht dan Curaçao Neptunus. Zij moeten eerst vanavond nog aan de bak tegen gastheer Arrows Ostrava.

         1 2 3 4 5 6 7  R H E
CURAÇAO NEPTUNUS 0 7 4 0 0 3 0  14 15 0 
FORTITUDO BOLOGNA 3 3 6 1 2 3 X  18 17 0

Pitchers Curaçao Neptunus
Joost Terpstra (2 2/3+3 man): 4-4-8-0
Elton Koeiman (3 1/3): 2-2-9-0

Pitchers Fortitudo Bologna
Claudio Scotti (2 2/3): 0-5-10-0
Matthias Zotti (4 1/3): 1-2-5-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021